LJEPOTA SUŽIVOTA

HRVATSKA ZAJEDNICA SUDJELOVALA NA TRODNEVNOM FESTIVALU NACIJA 
tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/
Lijepo su to, uz puno priprema, rada i truda odradili članovi Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin. Uspješno su, predvođeni predsjednikom Damirom Kozarićem,  i ove godine sudjelovali na Festivalu nacija na Prager Platzu koji organizira općina Charlottenburg -Wilmersdorf. Tri dana su članovi Zajednice radili na štandu, rame uz rame s pripadnicima brojnih drugih nacionalnosti.

Naime, stanovnici ove općine porijeklom su iz stotinu raznih država, što životu daje stvarnu i svakodnevnu multikulturalnost. I u programu trodnevnog, 27. po redu Festivala nacija, osjetna je ta multikulturalnost. To i jest cilj ovog festivala -istaknuti i potaknuti razumijevanje naroda i zajednički, ugodan  suživot različitih kultura. Festival je otvorio gradonačelnik općine Rainhard Naumann a posjetiti festival i hrvatski štand nije propustila ni Monika Thiemen, nekadašnja gradonačelnica ove berlinske općine i velika prijateljica Hrvata i Hrvatske.

Članovi Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice, predstavili su se i na pozornici Festivala. Pola sata vesela i ugodna glazbeno-plesnog programa, pred brojnim posjetiteljima, među kojima je bilo i dosta Hrvata,  izveli su folkloraši zajednice. Za njihov uspješan nastup “kriva” je voditeljica folklora Eva Lukić. Predstavili su ovom prigodom slavonske plesove.

Zaplesalo se i pred hrvatskim štandom na Prager platzu a posjetitelji su s pažnjom, radoznalo i veselo zagledali nošnje i plesače i raspitivali se o njihovu porijeklu. Eto, ugodno je predstaviti se  drugima, jezikom, plesom, pjesmom, nošnjom, kulturom… Ima se u tom smislu o čemu zboriti i pred drugima pokazati.

Hrvatski glas Berlin čestita Hrvatskoj kultuno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin na ovom uspješnom sudjelovanju na Festivalu nacija u Berlinu gdje uvijek iznova do izražaja dolazi kulturna različitost ovog grada i ljepota tog suživota

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments