U KOLU I OKO NJEGA

Vinkovačke  jeseni 2012.

tekst i foto: Slavko  Žebić   …foto album ispod teksta
Deset dana, od 7. do 16 rujna ove godine, u Vinkovcima su održane 47. Vinkovačke jeseni, tradicijska manifestacija koja svojom ljepotom i optimizmom, širinom duše hrvatskoga čovjeka na ovim prostorima, uvijek  nanovo grije srca i opija dušu svekolikom puku, brojnih sudionika i izvođača i svih onih koji u te dane grad na Bosutu posjećuju. Tim posjetiteljima i svim dragim gostima, 80 KUD-ova i udruga i 58 dječjih skupina pokazalo je i prikazalo sa koliko se brige, mara i poštovanja njeguje tradicija narodnoga stvaralaštva.

Ove su Jeseni održane pod nazivom U kolu i oko njega, jer tako je naslovljena i priredba u petak, 14. rujna, kojom su svečano otvorene Jeseni, autorice Ane Cvanić, uz sudjelovanje par stotinjak sudionika, od poznatih glumaca HNK-a do članova desetak društava pa, sve do baletnog ansambla, a želja je bila prikazati kako je narodno stvaralaštvo osvajalo ondašnju aristokraciju.

Ali Jeseni su sve to i puno više. Jeseni su i 50-tak popratnih manifestacija od Sajma gospodarstva i obrtništva na Lenijama, do Sajma rukotvorstva u Gradskom parku, Etnologije Vinkovaca i okolice, Aeromitinga, nogometne utakmice, Nacionalne izložbe voćnih rakija i likera, Festivala kulena i brojnih zabavnih večeri do Izložbe slika u tehnici slame u Hotelu Slavonija i Izložbe godišnjih kalendara s tradicijskom podlogom u Gradskom muzeju Vinkovci. U svim pobrojanim događanjima sudjelovalo je više od 10 tisuća, a u proteklih desetak dana ponuđene programe pratilo je više od 100 tisuća posjetitelja i gostiju.

A počelo je u petak, 7. rujna, kada su gradonačelnika Mladena Karlića i župana Božu Galića, Vinkovački šokački rodovi ispratili u šator Vinkovačkih jeseni na Folklorne večeri, na kojima su u tjedan dana nastupila 59 društava, a kao najbolje ocijenjeno je KUD Šokadija iz Starih Mikanovaca.

Nedjelja 9. rujna bila je dan dječje radosti a više od 2 tisuće djece iz 58 društava zaloga su da Vinkovačke jeseni imaju osiguranu budućnost. Svečanost otvaranja upriličena je u petak, 14. rujna, što se moglo pratiti u izravnom prijenosa na HRT-u, a kruna ovogodišnjih Jeseni svakako je nedjeljni mimohod uz sudjelovanje 80 društava i udruga iz čitave Hrvatske, Bosne i Vojvodine sa više od 4 tisuću sudionika u živopisnom narodnom ruhu. Pratilo ih je 25 svatovskih zaprega i ekipa od 20-tak spretnih konjanika, a sve je završeno najvećim šokačkim kolom na svijetu, na stadionu Cibalie i duž vinkovačkih šorova, a procjena je da je u kolu bilo više od 50 tisuća, mladih i starih.

Svi su suglasni, ovo je kolo za Guinnessa, baš kao i poruka koja je odaslana i pršti zajedništvom, optimizmom, svirkom i pjesmom koja zbližavajući ljude briše granice.

Ne baš u kolu, već okolo njega, susreo sam Ivicu Dulića, voditelja HKPD Matija Gubec iz Tavankuta, zadovoljog doživljenim.

Priznao je da su Tavankućani nekoliko puta sudjelovali na Jesenima, ali po prvi puta na svečanom otvaranju, i plašili su se da kiša pokvari najavljeni izravni prijenos, a gledat će ih cili Tavankut i pola Vojvodine. A radovali su se, jer ih je za gostovanja u Neidorfu zapazila Ana Cvenić i dolazila čak u Tavankut na njihove probe. Obećala im samo 3 i pol munuta nastupa a oni su bili radosni do neba.

I sve je ispalo kako triba, ali oni su se dostojno predstavili i u mimohodu, a tek večeras će u potpunosti pokazati što znaju i umiju, nastupom u šatoru Vinkovačkih jeseni. I mladi su oduševljeni. Anđela Horvat i Marinko Cvijin pohvalili su se kako im je lipo ovih dana u Vinkovcima. Dolazili su i do sada, igraju od 7 razreda osnovne, ali prvi puta sudjeluju na svečanom otvaranju.

Na prijemu kod gradonačelnika susreo sam Jozefu Skenderović i pohvalila se da su i onu u pratnji folklornog odjela, da imaju izložbu slika u Hotelu Slavonija ali i štand u Gradskom parku. Zadivljena je velikim zanimanjem posjetitelja za Jeseni općenito pa i za njihovu izložbu. Nije ni čudo, jer ova narodna umjetnost koju njeguju žene Subotice i okolice, a Tavankut je ustvari začetnik te svojevrsne ljepote u tehnici slame i često ih zovu da sudjeluju u mnogim dijelovima Hrvatske. Donijeli su i dar gradonačelniku, sliku jedne mlade Tavakućanke, a uručila ju je Branka Vujić.

I Šokačku granu susreo sam izvan kola, dok su čekali domaćina da pođu na ručak, a predsjednica Vera Erl priznala je da su prvi puta na mimohodu, ali ne i na Jesenima, jer već 7 -8 godina dolaze na program Vinkovačkih šokačkih rodova, ne samo kao gosti već i kao sudionici u programu. Vera se pohvalila da su osječki Šokci prikazali svu ljepotu narodnoga ruha, jer članovi su iz različitih sredina, pa se tu vidjela vezenka iz Tovarnika, oplečak iz Gibarca, gaće iz Draža, šamija iz Komletinaca, prsluk iz Semeljaca, čizme iz Vrbanje i zlatovez iz Drenovaca.

Ilačani su nastupili u lijepom srijemskom ruhu, kakvo se još nosi u Bapskoj, Berku, Lovasu, Tompojevcima, Tovarniku, Sotinu i Gibarcu, a direktor njihove zadruge, Tomislav Petričević pohvali se da su Ilačani sudionici svih dosadašnjih Jeseni i sa folklorom ali i sa svatovskim zapregama.

I njihov KUD nosi naziv Matije Gupca, pa se svake godine sastaju sa društvima istoimenim društvima, tako da su već gostovali u Tavankutu, ali i oni kod njih u Ilači. Izvan kola susreo sam i Marinka Dekanića, planetarno poznatog samičara i gajdaša iz Rokovaca, koji je prvi puta u Vinkovcima u ulozi posjetitelja.

-Tu sam sa cijelom obitelji, supruga Kristina i četvoro djece, Klara, Fabijan, Bartol i Šimun i ne mogu propustiti Jeseni, Sudionik sam od 80-tih, još od malih nogu, ali bit će me tu još sa gajdama. I žena i ja aktivni smo u našem KUD-u a i djeca će, čim otfrknu …kaže Marinko.

I svečani mimohod mogao se pratiti u izravnom prijenosu HRT-a i svakako primijetiti da je voditeljski par Milka Vida i Branko Uvodić, pa sam i njih pitao za dojmove.

Branko se pohvalio da je jedan od najstarijih sudionika, ali nije uobrazio da je dio Vinkovačkih jeseni, već da su Jeseni duboko usađene u njemu, baš kao i brojne manifestacije, priredbe i emisije koje osmišljava i vodi na televiziji. Očaran je Vinkovačkim jesenima koje već gotovo pola stoljeća njeguju i skrbe o narodnom blagu čuvajući ga za generacije koje dolaze.

Branko se pohvalio da rado dolazi u Suboticu, na Dužijancu i Velika prela, ali u najljepšem mu je sjećanju posljednji boravak u serijalu Lijepom našom. Uspomene ga vežu i za Tavankut gdje je s njima radio program na obilježavanju 55. obljetnice društva a prelijepi su program imali u subotičkoj hali sportova. Susreti na sjeveru Bačke uvijek su imali naboj neke pozitivne energije i zato ga raduje susret sa Tavankućanima, koji su na otvaranju predstavili svoju pismu, igru i bunjevački šling.

Milka Vida, umirovljena novinarka Radio Vinkovaca i Vinkovačkog lista, po 32 puta je u ulozi voditeljice. Uvijek je nanovo oduševljena ovom prekrasnom manifestacijom koja je ponos Vinkovaca, cijele Hrvatske pa i cijeloga svijeta. I ovaj mimohod, koji je upravo počeo, svetkovina je raskoši i ljepote tradicije, običaja, narodnoga ruha, pjesme i tambure, razdraganost što plijeni pozornost svekolikih posjetitelja, koji se uvijek nanovo vraćaju u grad na Bosutu. Jeseni su jedinstvena manifestacija u svijetu na ponos Vinkovaca i njegovih 8.000 godina postojanja.

I da završim sa gradonačelnikom Mladenom Karlićem, čovjekom koji je predsjednik Organizacijskog odbora Jeseni već punih 16 godina. Nije da se hvali, ali Jeseni su svake godine sve bolje i bogatije, prije svega zahvaljujući svim ovim dragim ljudima koji sa marom njeguju običaje u svojim društvima i svake ih godine sa žarom predstavljaju u Vinkovcima i pridonose punini bogatstva i raskoša.

Istovremeno Vinkovci žive za Jeseni jer one su zamašnjak razvitka grada i županije. U desetak dana u Vinkovcima je nastupilo više od 10 tisuća sudionika na svekolikim događanjima, koje je u deset proteklih dana posjetilo 140 tisuća posjetitelja. Karlić je zahvalio svim sudionicima i poručio da …kada na završnoj manifestaciji zatvore 47. Jeseni, počinju sa pripremama za sljedeće i uputio im poziv da ponovno dođu i dogodine.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments