NOVI POGLED

KAKO SU MLADI IZ SESVETSKIH SELA IZVELI IGROKAZ “SVI ME VOLE SAMO TATA NE”

tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin
/ S prilično sumnje krenuh na izvedbu igrokaza prema knjizi naslova “Svi me vole samo tata ne” autora vlč. Đure Zrakića. Igrokaz su priredili mladi župe svetog Ante Padovanskog iz Sesvetskih sela. Naime, njih 19, koje je predvodio kapelan  Vladimir Kerečeni,  doputovalo je u goste (dva dana) mladima iz Hrvatske katoličke misije Berlin. Zašto, otkud moja  sumnje …pitate sigurno. E, pa eto, knjigu sam čitala, davno, davno, čini mi se tamo negdje kao djevojčurak, s 14-15 godina. Jednostavna, žalosna priča, o rastavljenim roditeljima, ostavljenoj supruzi, djetetu željnom ljubavi, pa dirljiva pjesma: -Čekala te mama dugo, sad su mrtve njene oči, uglasle su od čekanja da ćeš opet k nama doći ...

E, nekad je ta knjiga, pjesma izazivale navale suza. U našem malom mjestu, nisam u to doba pooznavala rastavljene roditelje, niti nesretnu djecu, željnu ljubavi. Mislim o današnjem vremenu i dvojim o mogućem suvremenom prikazu radnje, Kako će to izvesti mladi iz Sesvetskih Sela? Kud s temom u ovom na osjećaje te vrste, prilično oguglalom svijetu?
U dvorani relativno malo posjetitelja, točnije, tu su mladi ali nema starijih. I pisac knjige vlč. Đuro Zrakić sjedi u posljednjem redu. Veli, radoznao je, ima više izvedbi njegova djela i dosta prilagodbi, pa ga zanima kako su to mladi priredili. A knjigu je napisao 1974. godine.

Eh, bilo je i ovom prigodom suza, čula sam šmrcanje okolo. Priča o Ivanu, djetetu rastavljenih roditelja koji tek pred (nesretan, tragičan) kraj života, ne dočakavši potpuno ostvarenje sna, uspijeva pridobiti očevu pažnju.

Dobro su to, zanimljivo i kvalitetno uradili i izveli mladi iz Sesvetskih sela. Zadovoljan je na kraju predstave  bio i autor djela. Radnja iz knjige je izvrsno uklopljena, uokvirena u dijelove duhovnih tekstova, svevremenskih poruka. Time je osnažena i produbljena poruka knjige i predstave, ona o ljubavi i pažnji, skromnosti i širini srca, životnim vrijednostima i ljudskoj prolaznosti ...Sam po svijetu idem sada, znam vole me vole svi, zašto ti ode tata moj, zašto me ne voliš ti ..
Osjetih kako mi  se u sjećanje, sasvim jasno, vraćaju svi stihovi pjesme iz knjige “Svi me vole samo tata ne” koju sam kao djevojčica podigla u maloj knjižnici naše crkve, koje li slučajnosti …isto imena svetog Ante Padovanskog, kao i gostiju iz Hrvatske.

Na kraju, svi obrisaše suze, zapljeskaše glumačkoj ekipi i time čestitaše na predstavi koju je s mladima priredio Ivan Nežić, inače angažiran u  Zagrebačkom kazalištu mladih. Po svršetku predstave, mladi su se družili s mladima, zajedno večerali, šetali, upoznavali grad, zajedno zapjevali na nedjeljnom misnom slavlju. Susret mladih uspio. Ispunio i više od očekivanog. Šteta pa ne bi i više svjedoka …čitaj gledatelja, tog uspjeha.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments