JESENSKA SELIDBA

POGLED KROZ DVOGLED
Sandra Marelja Mujić

U moru teških i tegobnih vijesti koje nam je donijela jesen, jedna se konstantno provlači medijskim prostorom u svakom mogućem obliku.  Gotovo da je u skladu sa oscilacijama u prirodi koje se odvijaju u ovo doba godine , sa izrazitim naglaskom na proces selidbe ili migracije kako bi u udžbeniku rekli, u toplije krajeve, a mi ćemo ovdje reći u …normalnije krajeve.

Poražavajući rezultati ankete …mladi i obrazovani bi velikom većinom selili iz domovine, nema sentimenta koji bi ih zadržao da im se pruži prilika. Na Facebooku, ikoni današnje socijalne komunikacije čak formirana grupa koja je u nekoliko dana dosegla nekoliko desetaka tisuća članova  pod motom – napustimo Hrvatsku.

No, dobro …facebook grupe su kao sportaši s kauča, sudjeluju u svemu i podržavaju sve, a nisu izišli iz vlastitih papuča, pa se tog podatka ne treba baš strogo držati , no nema sumnje da je načelno tako.  Rekordan broj nezaposlenih zabilježen neki dan u rujnu, enormni pad popularnosti vlade, svako malo grupe djelatnika iz određenog sektora u štrajku.

Nelijepa slika u lijepoj zemlji, i to još u maloj zemlji za veliki odmor, a nerijetko imam utisak da je sve na velikom odmoru. Obilazim kancelarije mjesnog suda, po hodnicima mislim da sam upala među milanski fashion week, takičaju službenice stisnutih usana i androginog pogleda kao oni ubogi poluuhranjeni modeli tamo, niti smiješ koga šta pitati niti imaš polaznu točku po ono što si došao, jednostavno – bauljaš …reklo bi se u ovoj županiji.

Sačuvaj Bože da bi itko isprintao papir sa uputama i zalijepio ga negdje za nas plebejce, a ne …to vjerovatno povlači za sobom dodatak na plaću. Zabezeknuta kolegica mi neki dan priča kako je u ovdašnjoj mramorno-kromiranoj poreznoj upravi bila na šalteru, a službenica joj na pola oka dok je  žvakala pecivo i jela jogurt rješavala predmet, okružena okolo naherenim registratorima i vrećicama s tržnice.

Ne pitah je li bio nemasni ili voćni jogurt. Naravno, sve to uz absolutnu dozu nedodirljivosti i nadmoći kakva je, nekim čudom svojstvena našim djelatnicima na šalteru …čast iznimkama koje sretoh.

Kako će se takve stvari promijeniti, ako nema nositelja promjena, ako će oni negdje počinjati od nule u stranom svijetu i skupljati za posjet Hrvatistanu. Teško i nikako.

Što se može uopće promijeniti u zemlji u kojoj je bivši premijer masterchef kriminala i korupcije angažiran u nedjeljnom terminu na televiziji dok je još uvijek na optuženičkoj klupi, jer mu nisu stigli niti evidentirati sve tegle pekmeza u koje je umočio gramzive prste, a bivša premijerka, politički anulirana od strane kolege i predsjednika najveće opozicijske stranke, prepucava se oko broševa i bižuterije. Poticajno, produktivno, usmjereno na reforme i napredak  …nema šta. Ovi iz Bangladeša navalili sa upitima za vizu u Hrvatsku, zemlju budućnosti.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
rada
rada
11 years ago

Sandra draga, genijalna si u analizama društva