JESEN U LICI

tekst i foto: Josip Mayer
Gospić je udaljen negdje oko 110 km od Novog Vinodolskog. Vozeći se preko Senja, Velebita u pravcu Otočca za  Gospić ceste su odlične a lijepa jesenska idila priča svoju posebnu priču. Prolazeći preko Velebitskog nacionalnog parka …brda, ravnica i šuma, čovjek se odlično  opusti i odmori. Putem se može pronaći i po koja gljiva, naići na divlju svinju, jelena ili medvjeda …možda i na koju drugu šumsku životinju ili pticu. Pa je to ujedno i prava dodatna prilika za turiste …s mora navratiti se u taj lički kraj. Ličani bi rekli …Lika je naša dika, naš mali raj!

U smislu uspješnog gospodarskog i poljoprivrednog poslovanja završena je na negdje oko 5000 kvadrata, dvodnevna …točnije rečeno 6. i 7. listopada održana …14. tradicionalna izložba „Jesen u lici“. Bilo je  oko 300 izlagača među kojima je bilo onih iz raznih dijelova lijepe naše, pa i onih iz susjednih zemalja. Zabilježen je dolazak oko 20 000 tisuća posjetitelja. „Jesen u Lici“ je organizirala  Ličko- senjska Županija i Lira -Razvojna agencija Ličko -senjske Županije. Suorganizator je bio grad Gospić. Pokrovitelji: Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo poljoprvrede, Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo turizma. A partneri su bili: Hrvatska obrtnička komora, Hrvatske šume te Turistička zajednica grada Gospića. Manifestacija je tekla pod sloganom: -Budite i vi dio ovog veličanstvenog događaja! Dođite i pogledajte, osluhnite i kušajte!

Dan prije je bila i posjeta Tihomira Jakovine koji je „Jesen u lici“ opisao kao …najveću eko-etno priredbu u regiji. Na pozornici pod velikim šatorom na Trgu Stjepana Radića govorili su gradonačelnik Milan Kolić i župan Milan Jurković.

S moje točke gledišta …sve je bilo dobro organizirano u smislu poticaja na zajedničku suradnju, u smislu razvoja poloprivrednih proizvoda i u smislu razvoja malog i srednjeg gospodarstva. I sve je bilo upreličeno u domoljubnom i kulturnom smislu.

Možda će sve to postati i primjer nekim drugima. Organizatori ali i izlagači su si dali truda, neki se čak  i odrekli svojih dobiti. Bilo je tu od svakoga po nešto …vina, rakije, raznih likera, gobelana, raznih slika, peciva, kolača i drugih kojekakvih poslastica, pa kuhanih jela poput zagorskih štrukla, kotlovine i mesnih proizvoda. Na godinu se očekuje svega toga još i više …za više prostora nema velikih problema.

Ipak, malo koji su se odrekli previsokih cijena svojih proizvoda.Tako je 1 kg kulena ili buđole stajao 200 kuna, 1 kg čvaraka 100 kuna a ni drugi proizvodi nisu bili baš jeftini. Vidjelo se  sve to i po drugim ugostiteljskim uslugama, poljoprivrednim proizvodima i suvenirima. Malo je bilo ozbiljnih kupaca iako je bila  tolika posjeta. Hrvatski građani baš ni nemaju puno novaca te najčešće kupuju tek ono najpotrebnije. Ljudi su se više informirali i raspitivai o raznim stvarima kako se sa čime postupa i kako se što priprema.

Istini za volju dan prije je …tako makar piše na ličkom dnevnom portalu …ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras, upravo kao i ministar Jakovina, obećao da će do konca svog mandata učiniti sve kako bi ionako dobre gospodarske brojke ove županije za četiri godine bile višestruko bolje.

Čvrsto je se za nadati da će ministri održati dane riječi i da sve neće biti tek prazna obećanja. Lika ima što pokazati. Cijela Hrvatska ima što pokazati u smislu privrede i gospodarstva samo što se pojedini politički, društveno i gospodarski subjekti, trebaju još probuditi. Primjera radi …ne bi li se takvo što moglo više organizirati i u našim iseljeničkim udrugama i zajednicama? Ne mora se baš sve gledati kroz novac i trgovinu a baš ništa ne reskirati za vlastitu reklamu u čemu bi se više pomoglo i jednima i drugima na životnom putu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments