HRVATSKI BUMERANG

piše: Jozo Grbeš
Chicago/Kako se brzo dogodio. Kako se brzo vratilo!
Imao sam brata! Umro je mlad u 39. godini života! Volio je ljude! Imao je mudru dušu! Ponešto od te mudrosti je i zapisao. Objavljivao na radio Sljemenu svakog tjedna. Tekstovi su mu pretočeni u nekoliko knjiga. U svojoj knjizi “Ja ti vjerujem”, u tekstu pisanom 14. listopada 1997. pod nazivom “Trgovati čovjekom”, stranica 139.  stoji i ovaj odlomak: “Struktura uvijek radije trguje ljudima, nego li mijenja sebe. Jedno je neizvjesno: kad se jednom poklekne u spomenutoj kušnji, onda se otvaraju nove moralne provalije. Time se daje hrana onima kojima odgovara da se začne sumnja, poljulja povjerenje i na koncu razbije zajednica. Tada se pokaže u svoj svojoj težini da stradanje pravednika za strukturu koja ga je nemoralno žrtvovala nije bilo na spas nego na propast te strukture. .. Pokazalo se da predaja i Isusa u ruke rimskih gospodara nije uspjela spasiti niti religioznu, niti društvenu strukturu. Mislili su da će krv pravednika iz Nazareta utažiti rimsku žeđ za apsolutnom vlašću nad narodom. Da bi je sačuvali makar u karikaturalnom obliku i opsegu, bili su kadri izručiti pravednika. Vratilo im se kao bumerang. Može li se to nama dogoditi?”

Ovaj članak, jedini njegov članak od stotina njih, nisu objavili na Radio Sljemenu. Bio je politički nepodoban, a govorio je istinu. Fra Anti su se ispričali kasnije. Kako je istinit on i danas, dok trgovaci ljudima hvataju vukovarske branitelje. Tko je slijedeći? Pitaju se mnogi! Oni ne odustaju, a mi slijepci. Nemoguće je za povjerovati.

Međutim, trgovina ljudima u Hrvatskoj traje već dugo. Još devedesetih je počela, a onda se nastavljala. “Dragovoljni odlasci” u Haag da dokažu istinu onima koji su majstori laži. Apsurd! I još ne vide. Krug zla se nastavio vrtiti. Svi su se u Hrvatskoj uplašili neke teze o ljudskim pravima i odrpanaca u svjetskim odijelima koje samo slijepi Hrvati ne vide odakle dolaze. I čudno, zaista čudno da hrvatski genijalci političke profesije nisu ništa naučili od Trumbića, Nobila, Meštrovića, Mačeka, Tripala i drugih koji su svojim naivnim i često neinteligentnim stavovima odvlačili narod tamo gdje nije smio biti uvučen. U međuvremenu, branitelji se nastavljaju ubijati!  Branitelje sada izručuju onima koji su ih već jednom uništavali! A narod šuti! Šuti i šuti! Što mu je? Gdje mu je ljubav, eros, inspiracija? Zašto sve prihvaća mlako bez povika, pobune, dostojanstva! Što mu se dogodilo! Ili mu nedostaje vođa koji će mu pokrenuti sve dobro u njemu.

Pratimo vjerojatno ovih dana vijesti iz svijeta. Tunis je na nogama bio, Egipat se probudio u milijunima jezika i lica skidajuću diktaturu staru 30. godina. Sudan se odvojio jer mu je dosta krađe i laži sa sjevera. U Jordanu se trese vlast.  Gadafi ubija svoje da bi spasio sebe. Njemci i Englezi priznaju da im se multikulturna društva nisu ostvarila. Stvorili su geta i sada vide da su pogriješili. U južnoj Africi nisu zadovoljni sa stanjem ekonomije. Talijani skidaju premijera koji previše voli ženske, te im stalno laže. A laž, čini mi se, nitko više ne trpi!

Običan čovjek na mnogim krajevima svijeta ustaje se i počima govoriti, pjevati, vikati, tražiti pomoć. Revolucija je na pretek, jer je ljudima dosta socijalne, političke i ekonomske nepravde. Svi viču, svi traže, svi se bore.

Jedino Hrvati šute. Stalno šute! Bez obzira da li ih pljačkaju, šalju u Haag, optužuju za ratne zločine vukovaraca, itd. Pitamo se što je s krivo s narodom? Neki, samo neki kažu da je uplašen, pun straha, da je ovisan o mnogima, nekima… Drugi kažu da je odustao od sebe i  misli da nema koristi. Treći misle da je dovoljno da imaju državu pa makar i takva kakva je. Četvrti, ne misle uopće. Oni rade i dok rade misle, samo misle, da im je dobro. Tzv. protesti  u Hrvatskoj su odraz nezadovoljstva onih koji ne znaju niti kako voditi niti kamo ići.  Kada su imali izbore i mogućnosti onda su kao guske u slavonskoj magli tapkali po istim izgubljenim livadama. Njihov broj, nažalost govori o njihovoj nesposobnosti. Crkva, nažalost i dalje šuti!

Nedavno se u Francuskoj pojavio književni fenomen , zove se Stephane Hessel. Njegova knjiga se zove: „Razgnjevite se“. Ne bi bilo ništa čudno da ovom čovjeku nije 93 godine . Knjiga je već prešla 600 000 prodanih primjeraka. Još je dodatnih 200,000 u tisku. Ona ima samo 13 stranica teksta i 16 stranica nota. Postao je hit i zbog svoga naslova. Svi su nezadovoljni, a svi šute.

“Ovo je apel građanima, mladima i starima, da preuzmu odgovornost za one stvari u našemu društvu koje ne funkcioniraju,” kaže on. “Želio bih da svatko od vas pronađe svoj vlastiti razlog za gnjev. On je dragocjen.” Posebice nuka mlade ljude, a po svoj prilici i ostale svoje čitatelje da iznova ojačaju ratni duh otpora odbijanjem “drske, sebične” moći novca i tržišta i obranom “društvenih vrijednosti moderne demokracije”. Današnji ljudi morali bi “javno osuditi suučesništvo političara i gospodarskih i financijskih sila, i braniti naša demokratska prava stečena kroz dva stoljeća.”

Treba dizati zavjese i dopustiti da uđe malo  svijetla  u naše prostore. Početi je na mnogim mjestima. Što se više zatvori pune, pročišćavanja će biti sve bolja. Zato ne može se šutjeti na nepravdu, bez obzira odakle dolazi.

O tempora,. O mores. Hrvati, čini mi se stalno moraju suprotno zdravoj pameti:  adversus solem ne loquitor!

 

Chicago, veljača 2011

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Jozo

Bojim se da bi taj čovjek mogao izazvati i treći svjetski rat..pa je hvala Bogu dobro što nije Hrvat..
Problem je još uvjek u hrvatskim strankama..o strančicama da i ne spominjemo,što se one ne prepoznaju više po svome radu i po svojim djelima..pa ispada da su svi jednaki a to nebi smjelo biti.Hrvatski građani ih moraju moći više prepoznati po svom radu..i nesebičnim zalaganju.. a ne samo po struki pojedinaca,te imenovanju,obrazovanju, govoru i neprekidnom obećavanju.
Ali i to je prolazno.