ZORA BILA

POGLED KROZ DVOGLED
piše: Sandra Marelja Muić

Jedno se mora priznati gradu podno Marjana; što god se odvija tamo ima jedinstvenu privlačnost za medije i plijeni pažnju više od svega što se dešava u ostatku države. Kapa dolje! Grad bez usporedbe u Hrvatskoj po mentalitetu i statistici  bacio ostatak zemlje potpuno u drugi plan. Čak i alanfordovci, premijer i speedy potpredsjednik nisu do naslovnice uspjeli doći, ukrala im sve ekipa sa štekata.

Dešavale su se tu smrtno ozbiljne i presudne stvari, u pripremi je bio čak i proglas izvanrednog stanja u županiji (ne bi da nije tako uvijek). Lokalno-regionalna svetinja  oliti ga nogometni klub star 100 godina prijetio biti isključen sa respiratora jer je pao u stanje duboke kome. Strepilo se do posljednjeg trena i stajalo na kiši pred zgradom gradskog vijeća dok  nije izglasano jamstvo za kredit. Odahnula cila Dalmacija. Svaka maslina se ispravila u boku. Spasija se ‘Ajduk.  Čudim se samo onome šta je skaka u nedjelju sa ruba stratosfere da nije pričeka kako će se izglasati, nego mu uprlo skočiti 39 km iz vedra neba u tako napetoj situaciji.

Vjerujem da pola grada nije moglo spavati posljednjih dana, da su odgledali sve reprize iza ponoći i dočekali sve reprize prije jutarnjeg crtića. Ne pamtim kada sam pročitala neki uspjeh tog avatarskog kluba- simbola- kulta, no to nije bitno, samo pamtim silna prepucavanja, smijurije, smjene.

Hajduk je svojim fanovima sve u jednom: deklaracija o pripadnosti stranci, lifestyle, rata kredita, vjersko opredjeljenje i vjerovatno nema tematike koja djeluje tako kohezivno na taj dio Dalmacije kao „bila boja“, čak i za one koji nisu ni psa prošetali blizu Poljuda.  Prvo što znate kada se sin rodi na Firulama je da će dobiti navijački šal bez obzira što će maslina ostati neobrana, tako vam je to u tom dijelu svijeta, na najlipšoj rivi na svitu. Još ako uspije dogurati do tenora u klapi, ispunio je životopis do maksimuma.

Ne sumnjam da su oni najvjerniji već pustili hipoteke na obiteljske grobnice i odjavili kabelsku pretplatu ne bi li pomogli voljenom klubu.  Svašta ovdje može doći i proći, svatko se može i vratiti, ali jedno živi vječno, jedno im nemojte dirati – hajdučko srce. Čak su odtrpili i paradu duginih boja u lipnju,  i to da im je Seve  otišla i vratila se s paketom pelena, ali da će propast’ balun, to nije stalo u nikakvoj opciji.

Eto, srećom pa izglasaše vjećnici , svi do jednog, da će grad dati jamstvo za kredit klubu i sačuvaše brojne generacije od beznađa. Je li radi lokalpatriotizma ili od straha da isti taj lokalpatriotizam s druge strane vrata Banovine ne bi sastavio i rastavio sve što stoji i što se kreće po gradu, ostati će nama   do daljnjeg nepoznato.

Poznato je da su brojni oni koji u bilo kakvoj fotelji sjede ipak doprinijeli takvom stanju kluba i stavili težak teret na navijačko srce. Čak se i gradski poglavar morao prikloniti, a sestrica je poslije na balkonu dijelila poljupce i mahala.  Taj  blic-izlet u glumačke vode joj valjda trajao jako kratko, kako čitam, jer publika nije bila dobre percepcije za debitante kazališne bez obzira na radost trenutka. Možda se trebala obratiti onom produhovljenom multitalentu fra Šimi da je posavjetuje rič-dvi o javnim nastupima.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Hajduku želim puno uspjeha na njegovim sportskim terenima..a posebno da izpliva čim prije iz dugova. Osobno ne bi rekao da se netko ruga klubu u ovom slučaju Hajduku, već su to više opomene na svoj način, jer se upravo bojimoda ne grcne još dublje. Svi mi koji smo već bili u vodstvu klubova i udruga, dobro znamo, kako moramo svi …članovi pa i igrači zajednički radno uključiti, premišljati kako i što raditi uz razna nabavljanja klubskih sportskih potrepština, još k tome ako postoji nekih dugova da stignemo makar do nule, a to baš nije lagano. Što želim reći ..kada tvrtka,… Read more »

Morski čovik
Morski čovik
11 years ago

E moja Sandra ja virujen da niko drugi osin nas fetivi Splićani neče u tvojin pismeniman vidit pošprdnost zavist i ruganje na temu Ajduka. Ti tosebi moreš dopustit jerbo nisi Splićanka pa neka ti je zato oprošteno no da nina u tvojin pismeniman istine jema i to puno. Prvo o oniman ča su pokreli Ajduka pa o oniman ča su ga doveli poza tin na prosijački štappa onda o vlajiman koji se igraju sudbinon Ajduka ka ča je naš vrli poteštat sa svojon sestron uz potporu onega jadnika Luke podruga i tako daje da ne nabrajan jerbo ču ispalit na… Read more »

Dubravka Borić
11 years ago

Taki je Split:
bi je,osta je i bi’će
uvik ludi grad.
I šjora Milka sa- priko osandeset,
na ponistru obisila zastavu voljenog “‘Ajduka”
i pleskala kad je povorka navijača išla ulicom ispod ponistre ,na ,onda još stari, stadion.