PISMO SA VISLE

Meni već fali hrvatsko sunce

MOJA HRVATSKA
Piše: Daniel Ligeska

Krakov/
Prošlog tjedan bilo u Poljskoj dosta informacija o hrvatskim piscima. U Krakov je u okviru jednog festivala stigla Dubravka Ugrešić koju su čekali i oni koji ne znaju hrvatski, ali čitaju knjige, ili čitaju eseje koje je Dubravka pisala za naš dnevni list Gazeta Wyborcza i oni koji prate Dubravkinu karijeru …kao na primjer i ja. Vidio sam ju  prvi put uživo i dobio sam sasvim pozitivan dojam o ženi koja ima veliku distancu prema samoj sebi.

U Wroclaw je došao Miljenko Jergović koji je dobio književnu nagradu Angelus za najboljeg srednjoeuropskog pisca za roman Srda pjeva, u sumrak, na Duhove. Nagrada Angelus prvi je put dodijeljena 2006. godine, pokrovitelj joj je grad Wroclaw a dodjeljuje se proznom djelu koje se bavi temama koje se tiču srednje Europe.

Mi Poljaci uvijek sve znamo o svemu… I o politici, iako nisu svi političari i o medicini, iako nisu svi ljekari, i tako dalje. Činjenica je da volimo razpravljati o svemu kao da smo specijalisti za svaku struku.

U tom kontekstu slični smo, po meni, Hrvatima. Sada se dosta čuo kod nas o summitu Europske unije i o budžetu za sljedeću godinu.  U našem saboru (poljski sejm) opet je bila vruća diskusija o financiranju iż državnog proračuna In vitro oplodnji ili o abortusu. Veselimo se zbog uspjeha našeg nogometaša Lewandowskog u Borussiji Dortmund i zbog naše najbolje tenisačice Agnieszke Radwanske, trećoj tenisačici na svjetskoj rang-listi najboljih.

U Krakov, malim koracima dolazi zima, izjavili su u vremenskim prognozama a meni već fali hrvatsko sunce… Krakovska magla može biti ili depresivna ili nadahnjujuća  …za fotografe …slikare.

Imam sada dosta posla sa mojim diplomskim radom i zato ću se opet uskoro javiti vama zbog teme o kojoj pišem. Naime pišem o Hrvatima u Njemačkoj, u Berlinu, o dvojezičnosti, o jeziku, o mladoj generaciji koja se već rodila u Njemačkoj. O tome kako su ovi mladi Hrvati savladali hrvatski jezik i koji jezik smatraju materinjim …njemački ili hrvatski …što znaju a što ne o današnjoj Hrvatskoj, o kulturi, politici…

Ali o tome sljedeći put…

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments