TAKO TO RADE U POLJSKOJ

piše: Daniel Ligeska  naš suradnik iz Poljske, student hrvatskog jezika

Kao i prethodnih 20 godina također je i ovaj vikend održano veliko finale – Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, na hrvatskom –Veliki orkestar božićne pomoći, na njemačkom –Das große Orchester der Weihnachtshilfe. Jedna je to od najvećih, nevladinih, neprofitnih i humanitarnih zaklada u Poljskoj, koja organizira humanitarne koncerte za pomoć prije svega bolesnoj djeci a ove godine polovinu sredstava će se iskoristiti za pomoć starijim ljudima.

Kasno u nedjelju je završilo 21. finale ove aukcije  a  do ponoći se prikupilo više oko 40 milijuna zlota, što je oko 10 milijuna eura.  Točan iznos bit će ipak objavljen tek u ožujku.  Moto ovogodišnjeg finala je bio: Za spašavanje života djece i najbolju medicinsku skrb za starije osobe.

Veliki poljski božićni orkestar su osnovali  1993. godine Jerzy Owsiak, Lidia Niedźwiedzka-Owsiak, Bohdan Maruszewski i Piotr Burczyński. Glavni je cilj prikupljanje pomoći za kupnju medicinske opreme za liječenje djece u javnim bolnicama.

Milijuni Poljaka od 1993. godine doniraju priloge zakladi. Prve godine skupljeno je 1,5 milijuna američkih dolara. Od 1993. do 2011. godine prikupljeno je više od 100 milijuna američkih dolara za državne bolnice u Poljskoj.

Osim Velikog finala, Zaklada organizira jedan od najvećih rock koncerata u Poljskoj, Woodstock festival Poljske.

Veliki finale se održava prve ili druge nedjelje na početku nove godine. Traje cijeli dan, kada volonteri dobivaju kantice s crvenim srcem i tekstom Zaklade (“Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy”). Svatko tko daruje donaciju, dobiva crveno srce zaklade. Održavaju se koncerti širom Poljske i izvan Poljske, gdje ima mnogo Poljaka. Glavni koncert se organizira  u Varšavi ispred Palače kulture i umjetnosti. U svakom gradu gdje se sakupljaju sredstva, uvijek u 8. sati navečer se organizira vatromet zvani „ Svjetlo do neba”

Ujutro u nedjelju Owsiak je rekao: – U 20 godina smo učinili toliko stvari za poljsku medicinsku službu, pokazali smo da je život za nas  najvažniji, da svi zajedno možemo pomicati planine!

S prikupljanjem novaca se započelo u 9. sati  a novac je skupljalo oko 120 tisuća volontera.

Predsjednički par Anna i Bronislaw Komorowscy je također podržao Owsiaka i ovu aktivnost.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments