UZ TANKE ŽICE TAMBURICE

piše: Sonja Breljak
Berlin/
Sve koji nestrpljivo čekaju godišnju zabavu naslova “Slavonijo u srcu te nosim”, organizator, Zavičajni klub Brođani Berlin, nije ni ovoga puta razočarao. E, alaj su se naradili Brođani! Bilo je tu posla i posla. Znaju to vrlo dobro oni koji se bave organiziranjem ovakvih zabava. Dođe vam u goste 300-400 ljudi pa vi gledajte kako i šta. I još izvođači, gosti iz Hrvatske  pa iz Berlina, pa uređenje pozornice …uvijek prelijepo …pa organiziranje posluživanja, garderobe, tombole, hrane, vođenja programa …e ima se posla. Dobro se još Brođani nose s tim silnim poslom. Zabava je potrajala do sitnih sati. Mora se reći, svoje gostovanje u Berlinu, Tamburaški sastav Prijatelji iz Đakova, pošteno je odradio, praštala je pjesma, drmalo se kolo, plesalo se, pjevalo. I DueDeni, ženski vokalni sastav koji djeluje pri Hrvatskoj katoličkoj misiji, iznenadio je okupljene, kvalitetnom izvedbom. Bravo djevojke!

Urednicu ovog glasila zapade lijepa dužnost voditi program pa sa zadovoljstvom …prije nego je zabava dobila na punom zamahu …izrekoh o Brođanima, sljedeće:
Sredinom rujna ove godine, zazvonio telefon. Jedna gospođa iz Hrvatske, suzdržana glasa, bojažljivo  i oprezno traži pomoć. Povoljan smještaj u Berlinu, bliže klinici. Eh, bolest je u pitanju, liječenje bolesnog oka u Berlinu, operacija, zračenje, tumor …ma znate već sve te teške riječi još težih bolesti današnjice. Što tome može donijeti olakšanje? Možda tek ruka pomoći, razumijevanje …prijatelji. Kome se obratiti? Gdje ih pronaći u Berlinu?  Ili uopće gdje? Tko to ima danas vremena, volje i strpljenja za druge? Gospođa stigla na pravu adresu …do teta Lize …pa do Dragana, Branke, Ivana, Barice, Eve …stigla do Brođana. Smjestili ju, pomogli, ugostili, dovodili, ispraćali, hrabrili …s njom čekali …pregled, operacija, zračenje … U berlinskoj bolnici, za vrijeme pregleda, liječnik pita:

-Je li gospođa smještena negdje u hotelu? 
-Ne, ona je kod nas u Društvu, to je naša zemljakinja, ona je naša gošća, odgovara teta Liza. 
-O iznenađen sam, zar toga ima! … kaže liječnik.

Eto ima! O ovom djelu, pravom slapu dobrote naših Brođana pisao je i tisak u Hrvatskoj. Mi im pljeskom možemo zahvaliti da na taj način svjetlaju obraz nas Hrvata vani i čine divna dobra djela, pružaju pomoć i prijateljstvo ljudima u nevolji. Iz Broda im za ovu priliku Marica Čondrić, gospođa kojoj su pomogli u nevolji, poručuje: -Dragim prijateljima, članovima Kluba “Brođani” i svim njihovim gostima i izvođačima želim ugodnu i uspješnu zabavu večeras! Eto, vidite, kako se dobro, lijepim vraća.

Goste večeri …među kojima je bio veleposlanik RH u Berlinu dr Miro Kovač …koji je s pozornice izrekao i par pozdravnih riječi organizatoru i okupljenimazatim mladi svećenik HKM Berlin, Ivan Ante Rozić te predstavnici društava i udruženja, pozdravio je potom, Ivan Bitinjac, predsjednik Brođana dok se sponzorima koji su pomogli organizaciju ove zabave i posebno tombolu koja je zabavila goste, zahvalila Elizabeta Kopić, dopredsjednica Brođana.

Prijatelji, Tamburški sastav iz Đakova koji je svirao na ovoj večeri, osnovan je 2006. godine. Današnji članovi sastava su Jasenko Ivanetić, Krunoslav Horjan, Dubravko Miholjek,  Dario Hleb, Krunoslav i Josip Dražić. Posljednji puta su nastupili u Berlinu dok je u s njima svirao i bardaš Jadranko Tomljanović, 2008. godine tragično stradao u promtnoj nesreći. Zato na kraju uvodnog dijela izrekoh:
-Da čujemo dečki malo, za pokojnog Jadranka i sve nas, tihe, tanke žice tamburice … 

… pa potekoše topli, nježni stihovi …

Moj dom je tamo gdje Slavonija spava
cvjetovi lana uz put miris nude
konji polako kasaju sa stana
a jutrom najlipše divojke se bude

Tamo gdje se voli svaka crna brazda,
i žuljave ruke znojem zemlju kvase,
tamo je svatko siromah i gazda,
a ponos i nada nikad se ne gase.

Tamo gdje žica na tamburi jeca,
tamo gdje šorom stara kola škripe,
prašnjavim sokakom igraju se djeca,
u ljeta suha kad mirišu lipe.

Tamo gdje nebo ljubi zlatna žita,
nad rijekom plavom vrba grane svija,
tu na zemaljskom raju ovog svita,
tu sniva moja stara Šokadija.

Stihove zamijeni glazba, u slavonsko kolo uhvati se i staro i mlado …pa tako do zore!

Brođani će prihod kao i do sada u više od dvadeset godina rada, upotrijebiti u dobrotvorne svrhe.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments