NAŠA ČAROBNA PAMINA

EVELIN NOVAK PJEVA ULOGU PAMINE U “ČAROBNOJ FRULI” BERLINSKE STAATSOPER

tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/
Ponovno je, po 224. puta, od premijere 1994. godine, na pozornici berlinske Staatsoper, točnije na privremenoj adresi, radi renoviranja, u Schiller Theatru, oživjela “Čarobna frula” Wolfganga Amadeusa Mozarta. Za ovom tri sata dugom operom iz dva čina, koju je Mozart skladao na samrti 1791. godine a tekst napisao Emanuel Schikaneder, ni danas ne jenjava žeđ publike. Puna dvorana je dočekala glazbenike Staatskapelle Berlin te pjevače Staatsoper. Među njima je na pozornici i naša Evelin Novak u predivnoj ulozi Pamine. Evelin smo prije dvije godine gledali u istoj predstavi u ulozi jedne od tri dame noći a eto ove 2012. godine, blista u ulozi mlade Pamine. “Čarobna frula” mami izvrsnom scenografijom, koreografijom i kostimografijom. A ponajviše  glazbenim i glasovnim bogatstvom koje pružaju uloge, govoreni i pjevani dijalozi. “Čarobna frula”, odnosno na njemačkom jeziku “Zauberflöte”,  zasnovana je na fantastičnoj priči koja se događa negdje u dalekoj začaranoj zemlji iz bajke.

Sadržaj je prožet borbom između dobra i zla. Svijet dobrote i pravde predstavlja veliki svećenik Sarastro kojeg glumi Jan Martinik, a zlim podzemljem upravlja zloglasna Kraljica noći, Anna Siminski u ovom slučaju.

Čarobna frula je predmet koji ima magične moći te se svi za nju bore, a u prenesenom značenju to je glazba koja nas prati kroz cijeli život. Kraljica noći i Sarastro su bivši muž i žena koji imaju kćer Paminu. Kraljica noći je izuzetno zla i vlada svijetom zla, a Sarastro je dobar i plemenit te vlada svijetom dobra. Kraljica noći želi preuzeti svijet dobra na podmukao način, manipulira svojom kćeri Paminom …

Nakon mnogih dogodovština Kraljica noći ne uspijeva doći do Sarastra i sa svojim damama pada u ponor, Pamina i princ Tamino, vjenčaju se. U ulozi Pamine, zablistala je naša čarobna sopranistica Evelin Novak, stalna članica ove ugledne berlinske operne kuće. I upravitelj Staatsoper, Juergen Flimm te glazbeni direktor, poznati dirigent Daniel Barenboim,  zadovoljni su izvedbama “Čarobne frule”. -Svi smo oduševljeni. Nakon nedjeljne predstave, odlazim na gostovanje u Dansku. Po povratku idem konačno na desetak dana na odmor u Hrvatsku. Upravitelj Staatsoper mi je nagovijestio novi dvogodišnju ugovor i još puno dobrih uloga u idućoj glazbenoj sezoni, rekla nam je zadovoljno, nakon predstave Evelin Novak. Čestitamo!!!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alfred
Alfred
11 years ago

Draga Evelin, poštovana g. Sonja!

Hvala Vam na ovom bajkovitom izvješću…
Sretan sam poradi uspješne karijere i duboko sam uvjeren u daljnje uspjehe drage nam Evelin. Ponosan, što osobno poznajem ovu izuzetnu, mladu umjetnicu, čestitam joj na dosadašnjem uspješnom radu i želim još mnogo, mnogo predivnih trenutaka pod svjetlima pozornice, a publici mnogo suza radosnica – poradi njenog predivnoga glasa, koji uistinu ostavlja bez daha. Zauberhaft!!!!
Neka bajka još dugo, dugo potraje …..