SVIJET POD ŠAPAMA I GUMAMA

Ovu zanimljivu pustolovinu Onnija i Snjezy prenosimo sa prijateljskog portala MOJA PUTOVANJA

Nenad Kovačić
Ona je iz Duge Rese, on je iz Novske. Bila je to ljubav na prvi pogled. Odluka je pala brzo …zajedno će i na kraj svijeta. I doista, da ne ostane na riječima, kreću na put i to …biciklom! Ona, Snježana, 28-godišnja djevojka koja obožava sport, dobru knjigu i još bolje društvo i on, njezin …pas! Švicarski ovčar po imenu Onni, što na finskom znači sreća, sreća koja je na svijet stigla prije točno dvije godine. Trenutačno su oboje Zagrepčani po mjestu prebivališta, no još jako kratko vrijeme. A onda…

O Snježani

Snježana, prezimenom Frketić, rođena je 14. lipnja 1984. godine u Karlovcu. Odrasla je u malom selu sa starijim bratom, mamom, tatom i djedom i bakom. Nakon završene srednje škole, otišla je na studij u Zagreb. Aktivna je u više sportova, ponajviše obožava trčanje. Mogla bi trčati, trčati i još više …trčati! Obožava i prirodu, voli reći da ne postoji ništa ljepše od trčanja šumom u ranim jutarnjim satima. Voli i planinariti, plivati i …nećete nikad pogoditi …voziti bicikl! A, ako je kišovito vrijeme, opet će s guštom ostati kod kuće i …izgubiti se u svijetu knjige.

Onda odlaze. Uz slogan „Sreća oko svijeta” Snjezy i Onni kreću na put biciklom. Najprije jedno kružno putovanje po Europi za „zagrijavanje”, a onda preko Azije pa avionom dalje na istok preko Tihog oceana do Južne Amerike pa nastaviti biciklom prema Sjevernoj Americi, odakle će opet avionom za Europu pa kući. Osim ako…

– Osim ako se negdje skrasimo, ako se dogodi motiv zbog kojeg bismo trebali zaustaviti svoje putovanje …zagonetno je otkrila Snježana na nedavnoj putopisnoj tribini „Skitam, pišem, slikam” u zagrebačkom Kinu Europa, gdje je i predstavila svoj i …to stalno naglašava …Onnijev(!) projekt. I razloge zbog kojih se odlučila na ovaj nimalo jednostavan čin.

– Svake godine u vrijeme praznika događa se da brojne životinje ostaju bez svojih domova zbog ljudske nebrige. Ljudi odu na dva tjedna na odmor, a životinje …još jučer kućni ljubimci i članovi obitelji …odjednom postaju „problem”. I tako ostanu kod kuće, nerijetko odlutaju gladne i žedne, neke i završe tragično. I zato Onni i ja krećemo na putovanje kojim ćemo dokazati da ne postoji niti jedan trenutak u životu u kojem pas može biti prepreka; upravo suprotno, itekako dobro znam da će mi Onni mnoge trenutke oplemeniti, učiniti njihov doživljaj još bogatijim.

Snježana je uvjerena da na tom putu neće biti sama. Osnovni je plan da spavaju u šatoru, no sigurna je da će nailaziti na prijateljski raspoložene ljude kod kojih će moći prespavati pod čvrstim krovom. Kroz društvene mreže Couchsurfing i Warmshowers već animira ljude diljem svijeta da se pridruže Onniju i njoj barem na jednom dijelu putovanja, da proputuju zajedno pokoju etapu ili barem naprave zajednički piknik sa svojim ljubimcima u nekom parku, na nekom jezeru ili planini.

O Onniju

Onni je stigao na svijet 20. lipnja 2010. godine u Novskoj. Kako naglašava Snježana: Pa da, i on je Blizanac po horoskopu kao i ja (kao i potpisnik ovih redaka  ). Prva tri mjeseca svojeg života proveo je u Novskoj, sa svojom majkom Midnight i krasnom ljudskom obitelji. A onda je došla Snježana i odvela ga u Zagreb. Već prve zajedničke noći njemu je ispao njegov prvi zub. Amazing! Sa smiješkom prepričava Snjezy. Onni se inače obožava igrati, njuškati, trčati, loviti mačke i zečeve, čak i divlje svinje! Uvijek mora biti u središtu pozornosti! Inače, iako je mlad i nemiran, prije svega je dobar pas koji poštuje želju svoje gazdarice. Što u prijevodu znači da, ako vani doista kiši, ostat će sa Snjezy u krevetu. Ali kad sunce grane…

– Svjesna sam da je pred nama težak zadatak, i fizički i psihički, a i tehnički što se same provedbe puta tiče. Voditi istovremeno brigu o sebi kao ženi i o psu, a sve to na cesti, nije lako, ali imam dovoljno hrabrosti i odlučnosti za taj pothvat. Kad krenemo, uvjerena sam da će se dobre stvari događati same od sebe.

Mnogo toga dobrog možete napraviti i vi. Podržite Onnija i Snjezy na njihovom putu simboličnim iznosom, s kojim čak i ne dobivate samo moralnu zadovoljštinu već i konkretan poklon. Naime, Snježana je osmislila koncept po kojem možete poželjeti razglednicu s bilo koje destinacije (ukoliko je na ruti Onniju & Snjezy) i naši će vam je posebni putnici poslati na kućnu adresu, dakako kada stignu tamo.

O ovoj doista jedinstvenoj ponudi više saznajte ovdje, a mi ćemo za kraj još samo s izrazitim ponosom spomenuti da je portal Moja Putovanja medijski pokrovitelj projekta „Happiness Around the World”. I da ćemo Onnija & Snjezy pratiti kroz sve njihove etape putovanja prepričavajući vam njihove dogodovštine s raznih destinacija našeg planeta. Nek’ im je sretno!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments