SLOGA KUĆU GRADI …

S  BOŽIĆNE PROSLAVE SAVEZA  HRVATSKIH DRUŠTAVA BERLINA: SAVEZU PRISTUPILA I HRVATSKA ZAJEDNICA BERLIN

piše: Sonja Breljak
Može se reći kako je netom organizirana proslava Saveza hrvatskih društava Berlina bila najuspješnijom do sada. Treće po redu druženje uprave Saveza i članova društava iz sastava Saveza, organizirano u prostorijama Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice, rezultiralo je lijepim odazivom i svečanim i vrlo veselim ugođajem. Uz to, nakon ove proslave, Savez je bogatiji za još jednog člana. Naime, ovom je prigodom pristupnicu Savezu hrvatskih društava, predala Hrvatska zajednica, odnosno, predsjednik Zajednice Damir Kozarić, predao je pristupnicu Ivanu Bitunjcu, predsjedniku Saveza. Predaja pristupnice Zajednice, rukovanje dva predsjednika, te misli i želje o zajedničkom radu na očuvanju hrvatskog identiteta, naišle su na pozdrav i odobravanje sviju. Posebno su se pohvalno o tom činu izjasnili gosti večeri, veleposlanik RH u Njemačkoj dr Miro Kovač te župnik fra Petar Čirko a  pljeskom pozdravili i svi sudionici slavlja, članovi hrvatskih društava iz sastava Saveza u koje se sad ponovno ubraja i Zajednica.

Prigodan program večeri vodila je glavna urednica Hrvatskog glasa Berlin na kojemu inače pratimo i sve vrijedne aktivnosti Saveza poput Blistave noći klasike ili dobrovornih djela. Pjevao je Zbor Hrvatske katoličke misije koji nedjeljna  misna slavlja pjesmom prati u crkvi svetog Bonifacija na Mehringdammu. Zapjevali su pritom poznate božićne napjeve: Tiha noć, Pristupite vjerni, O najsvetija, Narodi nam se te Kad se Isus ditić. Potom su nastupila i djeca Hrvatske nastave –Anđela Dujmović s pričom o suncu te Paul Meić sa šalama i vicevima.

Pravo iznenađenje večeri bio je mladi plesački par, Marina Piteša i Paskal Kuna, šesnaestgodišnjaci koji su na plesnom podiju kao ribe u vodi. Da imaju što i pokazati uvjerili su se svi nazočni. Zvuci rumbe, sambe, ča ča ča, ispunili su prostor a onima koji su program i ples mladih Hrvata pratili, bridjeli su dlanovi od pljeska, Dao Bog pa Marinu i Paskala vidjeli još puno puta na kojem  od zajedničkih druženja poput netom organiziranog  ili nekom drugom plesnom podiju kojeg od natjecanja u kategoriji B Jugend gdje prema mađunarodnim pravilima natjecanja, odnedavno i pripadaju.

Po izvedenom prigodnom programu, par riječi o radu, planovima i budućnosti Saveza rekao je Ivan Bitunjac, o planovima  i budućnosti Hrvatske i Hrvata, koju rečenicu je izrekao i dr. Miro Kovač. A zagovor Božji za sva sadašnja i buduća djela  potražili su svi zajedno molitvom, predvođeni župnikom, fra Petrom.

Nakon toga je započela zajednička večera. Glazbala se potom primio i predsjednik Zajednice Damir Kozarić.  Pjevalo se, plesalo i dugo zabavljalo. Uistinu, lijep božićni ugođaj je priredio organizator.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kopic Elizabeta
Kopic Elizabeta
11 years ago

Bilo je stvarno jako,jako lijepo i za pohvalu organizatoru i domaćinu.
Dao Bog i ponovilo se!

Jadranka Gradac
Jadranka Gradac
11 years ago

Ovo je uistinu lijepo pročitati. Drago mi je da vi u Berlinu tako dobro funkcionirate da nađete vremena za zajednička druženja…