“Brođani” ponovo domaćini bolesnoj djevojčici iz Broda

Josipa s roditeljima/foto: © Sonja Breljak

KAD JE MEDICINA NEMOĆNA, POMAŽE SAMO  LJUBAV

piše: Sonja Breljak

Kad je suvremena medicina nemoćna, pomaže samo suosjećanje, topla riječ i ljudska ruka na koju se bolesnik i njegovi najbliži, mogu osloniti. Tako se pokazalo i dokazalo i u slučaju teško bolesne djevojčice iz Slavonskog Broda, trogodišnje Josipe Matanović.

Naime, djevojčica je zajedno s roditeljima, po prvi puta neposredno prije Božića, boravila u Berlinu. Pomoć njenom teškom zdravstvenom stanju potražila se u berlinskoj klinici Benjamin Franklin. Liječnici su tada ukazali na tračak nade u poboljšanje stanja Josipinih teško bolesnih očiju te pozvali na detaljan pregled. Tako se Josipa s roditeljima protekloga tjedna ponovno našla u njemačkoj metropoli.

No, detaljan pregled berlinskih liječnika nije se pokazao nimalo optimističan. Teško oboljelim djevojčičinim očima suvremena medicina nije /još/u stanju pomoći. U tim trenucima, kao potpora djevojčici i njene roditelje, kao i prigodom prvog posjeta Berlinu, našli su se članovi Zavičajnog kluba „Brođani“. Pružili su u sedam dana boravka ove obitelji u Berlinu, svakovrsnu domaćinsku, ljudsku pomoć. – Teško da bismo bez pomoći naših „Brođana“ bilo što uspjeli napraviti, doći i doživjeti, spoznati mogućnost pomoći našem djetetu, rekao nam je Zoran Matanović, otac slijepe djevojčice, dirnut pažnjom koju su njegovi sugrađani pružili u vrijeme boravka u Berlinu i za trajanja iscrpnih i napornih pregleda na berlinskoj klinici.

Podsjetimo, Josipa Matanović iz Vrhovine, sela petnaestak kilometara udaljenog od Slavonskog Broda, koja ovih dana puni tri godine života, ima vrlo „težak“ i prepun zdravstveni karton. Naime, Josipa je, zajedno s bratom blizancem, prerano rođena.  U  dijagnozi i povijesti bolesti  u kojoj stoji da je  još u majčinoj utrobi doživjela moždani udar, piše i da  boluje od cerebralne paralize, tumora na ruci, epilepsije, sljepila na oba oka.

Fizioterapetuskim vježbama  roditelji  i liječnici u Slavonskom Brodu nastoje  koliko je moguće pomoći Josipi.  Stanje se popravlja pomalo. Dijete je imalo i operaciju čela koje je skučivalo mozak. Čelo je izvučeno dva tri milimetra.  Problemu sa očima  kod kojih je  došlo do odvajanja mrežnice od očnog živca, nije bilo pomoći u Hrvatskoj.  Pomoć se stoga potražila vani. Po osnovu preporuke berlinskog liječnika Ante Križića koji je svojevremeno pogledao Josipine nalaze te preporučio berlinsku kliniku Benjamin Franklin, obitelj Matanović se našla u Berlinu.  Sedam dana su protekloga tjedna, berlinski „Brođani“, /posebno Barica Bitunjac, Ivan Bitunjac i  Elizabeta Kopić/  bili uz  ovu obitelj od prvog koraka koji su načinili dolaskom u berlinsku zračnu luku, preko čekanja u bolnici, detaljnih pregleda pod anestezijom, razgovora s liječnicima, apatije i razočarenja po dobijanju nalaza pa sve do odlaska put Hrvatske.

Na žalost,  suvremena medicina još nema rješenje za teški Josipin slučaj. Laički rečeno, nemoguće je i liječnicima u Berlinu, povezati ono što je potpuno odvojeno, odnosno spojiti ponovo mrežnicu i očni živac. Rezultat pregleda ni malo lagan za Josipu i njene roditelje. Dijete ne hoda, ne sjedi, ne vidi. Reagira osmjesima, po kojom riječi. Dug je put do barem djelomične zdravstvene rehabilitacije pred Josipom i njenim roditeljima. Prozor za svjetlo u Josipinom životu, nije bilo moguće otvoriti ni u Berlinu. No, svijetli  i dalje, poput svjetiljke, ljudska pomoć i pružena ruka berlinskih “Brođana” .  Trebat će takvih ruku bolesna djevojčica iz Broda.  Tamo gdje je i medicina nemoćna, pomaže samo ljubav!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments