JAVLJANJE S VISA

tekst i foto: Nikola Bašić
Vis/Dragi Hrvati u Berlinu, ( i svi vi drugdje širom svijeta, op.u) pogledajte predivni motiv iz Visa! Ova monumentalna zgrada, u sredini, na kojoj je bilo ispisano NARODNI DOM a 1991. je vraćen izvorni naziv HRVATSKI DOM, je središnji kulturni centar, u kojem je i kazalište.
Kamena zgrada  prema zapadu je stari hotel “Tamaris”, preuređen početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. U taj hotel sam došao raditi na mjesto šefa računovodstva, kao mladić od 26 godina.

Bilo je to davne 1976., u doba „procvata socijalizma i bratstva i jedinstva“. Tu sam se prehranjivao i spavao a ne samo radio. Bila je ciča zima, mjesec siječanj. Doputovao sam (doplovio) iz Splita, a inače rođen sam u selu Prugovo nedaleko od Splita (dalmatinska Zagora), eto, nekakvim malim trajektom po imenu ERO,  a plovidba je trajala 4 sata i 15 minuta. Sada imamo trajekte koji voze 2 sata i 15-20 minuta, plus katamaran, jednom dnevno koji plovi sat i 15 minuta. Trajekt imamo dva puta dnevno a ljeti, u špici sezone o po tri puta.

Kad sam došao na Vis, tj. te godine i još nekoliko narednih godina,  trajekt je plovio samo jednom na dan a neko vrijeme nedjeljom nije plovio. U početku mi se činilo da živim kao u nekom big braderu.

Drugom prilikom ću vam pisati, zašto sam ostao na Visu, a mislio sam ostati najviše godinu dana …

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
jakov vranković
jakov vranković
11 years ago

E moj Nikola (pa našu Mikula)drago mi je da se jedan iz zagore,neću reć ono kako mi Boduli vos zovemo.Puno mi je drogo ovo prostit,i jo sam sa škoja Fora i ona ča pises sve san paso vozit se do Fora.Bilo je i parnih Vapuri onda onih lipih brodih a vozi sam se i u onemu prvemu popularnom trajektu Ero,Eto danas imomo lipe trajekte kataramane,iz škoja se more poć i doć dvo tri puta Split je uvik tu.Ali na žalost čini mi se ako ovako potraje da se domoći svit neće puno vozit.I jo san vežen za moj For ali… Read more »