POVRATAK PRIRODI

IZ DRUGIH MEDIJA  …crckarije.com

Poznajete li nekog u Vašoj blizini tko se bavi čuvanjem ovaca, koza ili krava? Biti pastir iliti čoban, stručnjak za prirodu i životinje, danas je posao kojim se kod nas rijetko tko bavi.

Taj posao izumire baš kao što izumiru brodogradnja, bravarija i slični zanati jer na tim područjima pravih stručnjaka gotovo više nema.

Danas živimo u svijetu u kojem bi svi željeli raditi u uredima, biti menađeri, direktori i veliki bosovi, no svemu jednom dođe kraj pa kad više neće biti mjesta za šefove, polako ćemo se vraćati starim zanatima, stoga vas u  ovoj reportaži vodimo hrvatskom obalom pa sve do vruće Afrike gdje ćete upoznati bunje ili kažune, tj. pastirska skloništa kao jedine prostale tragove plemenitog zanimanja koje je nekada prehranjivalo mnoge obitelji.

Istrijani ih zovu kažuni, Dalmatinci i Primorci bunje, Dubrovčani kućarice, a Hvarani trime. Prestat ću s nabrajanjem naziva jer tih pastirskih skloništa, kojih je kod nas ima na stotine, naročito na otocima, ima također u Irskoj, Škotskoj, Engleskoj, Švedskoj, Malti, Španjolskoj, Sardiniji pa čak i, preko puta, u Tunisu.

Bunje, u kojima su pastiri čuvali svoje alate, skrivali se od kiše, sunca, vjetra, a ponekad i spavali, sagrađene su od suhozida ili gromača i to na suho jer se, u vrijeme Ilira, tamo negdje Bogu iza nogu, u poljima i na pustarama gdje se one uostalom i nalaze, nije znalo za cement.

Iz tog su razloga zidovi bunja šupljikavi, a svjetlost u njih prodire  taman za sušenje pršuta kojeg zasigurno i sami volite. Nećete vjerovati, ali to su bile prve kamene nastambe koje je čovjek sagradio svojom rukom i svojim umom igrajući se i okruglim i četvrtastim oblicima.

Danas su sačuvane rijetke od njih. Uništila ih je priroda, naročito bura te bršljani koji su ih zarasli, ali najviše onaj bez kojeg ništa ne može proći, a to je čovjek, stoga mnoge imaju urušene zidove i krovove koji su bili sagrađeni od pločastog kamena ili slame, a unutra se nalaze deponiji smeća. Sve je puno limenki od pašteta i pića, raznom plastikom, crkotinama i tko zna čime sve još.

U novije vrijeme, otkako se ljudi sve više okreću tradiciji i starom načinu življenja, počeli su i tu vjekovnu arhitekturu obnavljati što se naročito osjeti u Istri pa dok budete tamo u điru, napregnite svoj vid jer će vas prizori oduševiti. Fotoaparate svakako imajte u rukama i pošaljite nam neke od primjeraka obnovljenih bunja.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments