TEME I DILEME

Održano predavanje na temu: “Je li Hrvatska na putu boljitka u ovoj godini?”

tekst i foto: Jakov Vranković
Koblenz/Prošle subote je Hrvatsko kulturno društvo e. V. Koblenz organiziralo zanimljivo predavanje na temu “Je li Hrvatska na putu boljitka u ovoj godini?”

Predavač je bio poznati hrvatski novinar i publicist Gojko Borić.

U dvorani Kolpinghaus okupio se priličan broj Hrvata koji su željeli slušati ovog popularnog navinara i publicista.  U ime društva, Suzana Petrović je pozdravila uvaženog gosta i sve nazočne.

Gojko Borić je počeo sa …za nas Hrvate posebno dragom i zanimljivom …temom -oslobađanje naših generala u Haagu.
Navodni zajednički zločini koji je isticala Carla Del Ponte, pobijeni su. Naša vojska je u akciji Oluja brzo napredovala, tako da se u pozadini događalo svašta ali tko je za to kriv? Najlakše je bilo optužiti pokojne dr. Franju Tuđmana i Gojka Šuška ali poznato je da se mrtvima nikada ne sudi. Pravda je zadovoljena, naši generali su slobodni, Poznato je kako su dočekani u Zagrebu.Tu je svima dragi general Ante Gotovina održao kratki ali važni govor, među ostalim rekao: „Okrenimo se budućnosti!“ Meni je osobno zasmetalo sto nije pozdravio svoje suborce. Ali to su u kasnijoj raspravi nazočni ispravili …to je učinio na proslavi oslobađanja Maslenice i u svojim Pakoštanima.

Bivši predsjednik Ivo Sanader, iz katoličke obitelji je, otac radnik, brat svećenik, sestra časna sestra, on se  školovao i radio u Austriji …I mene je jako razočarao kao i čitavi hrvatski narod koji je vjerovao u njega. Ovo nije smio učiniti i zato mora odgovarati.

Emigranti nisu bilo tko, oni su teška srca napuštali svoju domovinu u koju su se vraćali nakon nastanka slobodne Hrvatske. A koliko su oni bili značajni pokazuju sjećanja na neke preminule intelektualce: Bogdana Radicu, Tihomira Rađu i Vinka Nikolića …

Naravno, nije se mogla zaobići ni tema kaja u zadnjo vrijeme u Hrvatskoj  izaziva ogromno zanimanje -Zdranstveni odgoj u školama a posebno oko tog četvrtog modula. Roditelji su najviše odgovorni za odgoj svoje djece, naravno, Hrvatska je katolička i nitko ne može oduzeti crkvi pravo da i ona u tome sudjeluje. Mislim da se to između države i crkve moglo riješiti i na civiliziraniji način. Trebalo je birati  riječi, obadvije strane su pretjerale a u to su se upustili i mnogi viđenije i takozvani mali ljudi. A komu to koristi?

Nakon predavanja, u diskusiji je bilo i zanimiljivih pitanja. Bilo je govora o uspostavi ćirilice u Vukovaru i srpskom jeziku.Koji to srpski političari govore srpskim jezikom, primjerice u Hrvatskom saboru? Glavni njihov čovjek, Milorad Pupovac govori hrvatski bolje nego mnogi Hrvati! Bilo je i zanimljivih pitanja o odgoju djece, mnogi su iznosili svoja mišljenja, većinom da crkvi nitko ne smije zabraniti dati svoj udio u odgoju naše djece.

Po meni a i iz razgovora s drugima, predavanje je bilo zanimljivo iako su mnogi sa svim time prilično upoznati. Ovdje u Njemačkoj su Hrvati dobro informirani o stanju u svojoj domovini putem HTV-a … ma kakva da  je …i naše dnevne tiskovine pa i raznih portala koji redovito izvješćuje o svemu  tome.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments