PONOS HRVATSKE

Vatrogasci Strušca su ponos Hrvatske

piše: Marija Matijašević
Ponos Hrvatske je jedna emisija HRT-a, a u jednoj je objavljena i reportaža o DVD-u Stružec, koji je uspješno sudjelovao u jednoj velikoj akciji gašenja požara.

“Dobrovoljno vatrogasno društvo” DVD- Stružec je osnovan prije 120 godina, davne 1893. g. to znači, da se ove  subotu, u selu slavi jubilej ponosa.

Tim više, što su Stružečki vatrogasci lani 22.01. 2012. proglašeni “Ponosom Hrvatske”, a spašavali su Rafineriju Sisak, u strašnom požaru. Nisu oni spašavali samo rafineriju, nego su djelovali i po cijeloj Hrvatskoj, gdje god je pomoć potrebna, od mora, saobraćajnih nesreća, spašavanje domaćinstava, poplave, ugroženih života. Za tuđe živote su podmetnuli svoje, ne razmišljajući, o posljedicama.

Zato im veliko HVALA, od njihovih mještana. Ponosni smo kada nas čuvaju, mi tada mirno spavamo.
Jednom davno je rekao jedan njihov kolega:  “Kada mi radimo, drugi plaču”.

U jednoj maloj knjizi, koju mi je tetak Salar (koji je kasnije proglašen doživotnim članom Društva) poklonio, (prije 20 g.) sam našla prve osnivače DVD-Stružec: , Učitelj Iverović, Ivan Brglez, Ivan Prprek, Pavao Kovačić, Josip Dubina, Stjepan Mihaljinec, Đuro Salar, Imbro Bertina, Stjepan Antoliš, Ivan Dovranić i  Tomo Batković …moj pradjed. E, pa baš sam se ugodno iznenadila, i ponosim se time! Čak postoji i slika crno-bijela, ali ja ga sigurno neću prepoznati.

O Vatrogasnom društvu se malo pisalo, ali puno čulo, imali su oni i limenu glazbu, ( voditelj je bio g.Prohaska) 1950 g. je osnovano “Žensko vatrogasno društvo”. Posjedovali su i pogrebna kola, iz 1936. g., jedina u okolici. Imali su dramsku sekciju, i sjećam se lijepih priredbi i igrokaza. U jednoj je Alfred glumio doktora, i taj mu je nadimak ostao do danas. Dramska sekcija je djelovala, sve do dolaska televizije i kina. Sjećam se da je kino prikazivao moj nećak Riegler, iz susjednog sela, a prvi film koji sam tu gledala, je bio “Svoga tela gospodar”

Sjećam se i kako su uvijek nedjeljom po podne odlazili na probe sviranja, u lijepim odijelima sa kapama na glavi, i trubama pod rukom. Nije im bilo ništa teško, mada su svaki dan teško radili na zemlji, no za to se uvijek našlo vremena. Čak sam pročitala u ovoj knjižici, tko bi odustao od članstva, morao je platiti kaznu, sto dinara.

Također, postoje i pravila ljepog ponašanja vatrogasaca. “Kada član vatrogasac, sretne na ulici svog pretpostavljenog, mora ga pozdraviti okretanjem glave i rukom na kapu, ili skinuti šešir”.
Godine 1950. dolazi “Naftaplina” u selo radi pronalaska i eksploatacije nafte i plina ( od tada naše selo zovu “mali Kuvajt”)  i Stružec postaje najveće nalazište nafte u državi.

Ja dobro pamtim, naše vatrogasce, kada se dogodila erupcija bušotine u Strušcu, 1959. g. pri čemu je propao toranj u zemlju i bušotina je gorjela 5 dana i izbacivala ogromne gromade kamenja i zemlje, te školjaka na veliku visinu, a kako se i zapalila, ljudi su se iseljavali.  Kolima su natovareni bježali, za kola su svezali svoju stoku, djeca su prestrašena sjedila na slami u kolima i plakala.Taj strah neću nikada zaboraviti. Tada sam imala 10 g., sjećam se, da smo mogli iglu navoditi, kako je sve bilo osvjetljeno od vatre, koja se vidjela do Zagreba. (60 km). Tada su vatrogasci dežurali 5 dana i noći. Hvala im!

1962 godine je u selu  napravljen novi dom. Svih godina DVD- Stružec osvaja prva mjesta po čitavoj zemlji u natjecanjima. Bilo starih ili mladih vatrogasaca.
Vatrogasci Stružec, raspolažu s najmodernijim vozilima u zemlji, koja su nabavljali i iz inozemstva, kao i ovaj puta. Upravo odlaze u Selm (Nordrhein – Westfalen u SR Njemačkoj) po jedno od modernijih univerzalnih vatrogasnih vozila –  vozilo za specijalne namjene gašenja požara u rafinerijama iliti sličnim postrojenjima, čime će DVD Stružec biti još učinkovitiji u obavljanju veoma zahtjevnih zadataka – prevencije, spašavanja i gašenja bilo kakovih požara.

Nedavno su uspješno obavili posao oko spašavanja banjalučkih studenata, čiji je autobus u noćnim satima sletio sa autoceste i prevrnuo se u obližnjem kanalu.
Još samo moram spomenuti, da i najmanje paljenje trave ili grmlja u selu, oni dolaze besplatno i prisutno čuvaju okoliš. Samo zovite, rekli su mi kod zadnjeg paljenja male hrpice korova.
Hvala im!

Za vrijeme domovinskog rata, od 1991.,  formiran je krizni štab, koji je koordinirao i sudjelovao u gašenju požara u Rafineriji u Sisku, koja se našla pod kišom granata odmetnika. Rafinerija je spašena; srećom, nitko od naših vatrogasaca nije stradao.
Aktivni član društva i komandir omladinskog odjeljenja, Kruno Rošin, dao je život za Domovinu 23.11.1991. u Koritima. Dok je u Kostajnici bio ranjen aktivni član Mario Ožegović.

DVD- Stružec je imao i jednog pjesnika u svojim redovima, Ivan Šivak, koji je ispjevao puno pjesama, a jedna od prvih je bila:

Nekadašnji vatrogasac”

Dok sam bio maleni dječak
zavolio sam vatrogasni znak
….
I jednu samouku pjesnikinju:

Stružečki Vatrogasci!

Naši Vatrogasci
120 godina proslavili
bez njih mi ne bi
život mogli zamisliti
…..

DVD- Stružec ima i svoju zastavu “Svetog Florijana”, zaštitnika vatrogasaca, iz 1923. g., koju je sašila mještanka Milka Kurtanjek, kojoj je bila i kuma.

Danas DVD – Stružec broji cca. 150 članova.

Neka im je sa srećom, i što manje požara!!!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marica Krstić
Marica Krstić
11 years ago

Čestitam DVD-Stružec na njihovom velikom jubileju. Neka ih prati sreća i da imaju što manje intervencija. Gospođi Mariji hvala što je to sve tako lijepo opisala. Srdačan pozdrav svim čitateljima.