SUSRET KOORDINACIJA

Jakov Vranković
U Frankfurtu je, u prostorijama CDU-a, prošle subotu održana  zajednička sjednica svih Koordinacija HDZ-a SR Njemačke.

Okupilo se stotinjak vodećih članova, predsjednika Koordinacija i vodstava Ogranaka HDZ-a Njemačke.

Kao glavni gosti sjednici su nazočili Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, Davor Stier, međunarodni tajnik HDZ-a te saborski zastupnici, Ivan Šuker, dr. Domagoj Milošević i Ante Babić.

Na sastanku se je govorilo o aktualnom stanju u stranci, gospodarsko-političkoj situaciji u državi kao i pripremi za nadolazeće lokalne te izbore za Europski parlament.

Glavni tajnik Brkić izvjestio je o pozitivnim signalima koji stižu s terena. Prepoznat je kvalitetan i ispravan rad stranke, ljudi prilaze HDZ-u i vraća se povjerenje.

Davor Stier je govorio o suradnji HDZ-a sa sestrinskim strankama te izborima za Europski parlament.

Prema dr. Domagoju Miloševiću, loša gospodarska politika posljedica je nespremnosti i kadrovske manjkavosti. Vlast nema program kako zustaviti slobodan pad BDP-a, a nema ni ljude sa znanjima koji bi proveli nužne reforme.

Posljedica toga je da se zatvaraju radna mjesta i da Hrvatsku svakodnevno napuštaju mladi i školovani ljudi.

Ante Babić je govorio o mogućnosti povratka iseljenika, potrebi angažiranja znanja i iskustava u poslovanju.

Hrvatska ima gospodarskih zona u kojima su stvoreni uvjeti za pokretanje poslovanja i svaka investicija koja otvara nova radna mjesta, je dobrodošla …čulo se na ovom susretu.

Nazočni članovi mogli su postavljati dužnosnicima pitanja i razvila s otvorena obostrana diskusija.

U sklopu posjeta Frankfurtu, delegacija HDZ-a je posjetila i Hrvatsku katoličku misiju u Frankfurtu gdje su se od strane župnika fra Željka Ćurkovića, i bivšeg župnika a sada gvardijana samostana Čudotvorne Gospe sinjske, fra Petra Klapeža, informirali o stanju u hrvatskoj zajednici u Frankfurtu i okolici.

Glavni tajnik Brkić naglasio je ulogu hrvatskih katoličkih misija u očuvanju identiteta hrvatskih iseljenika i zahvalio se svećenicima na onome što su učinili svih ovih godina.

Drugog dana posjeta glavni tajnik Brkić sastao se je s Peterom Beuthom, generalnim tajnikom CDU-a Hessena, dr. Ralfom Norbertom Barteltom, zastupnikom CDU-a u pokrajinskom parlamentu te gđom. Verenom David, zastupnicom CDU-a u gradskom vijeću Frankfurta.

Naglašena je potreba produbljenja međusobne suradnje, a glavni tajnik Brkić dobio je poziv da u naredno vrijeme posjeti stranačku središnjicu CDU-a i sastane se s predsjednikom CDU-a Hessena i ministrom-predsjednikom, Volkerom Bouffierom.

U okviru posjeta organizirano je i druženje sa stranačkim članovima.

Cjelokupnom događaju u Frankfurtu su nazočili i predstavnici HDZ-a BiH, Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Zapadno-hercegovačke županije i Niko Marušić, tajnik za međunarodne odnose i iseljeništvo HDZ-a BiH. U razgovorima je naglašena važnost zaštite položaja Hrvata u BiH i definiranje odnosa prema tom pitanju nakon ulaska Hrvatske u EU. U zadnjih godinu dana došlo je do pozitivnog zaokreta u međusobnim odnosima, što je rezultiralo nizom zajedničkih sastanaka i inicijativa.

Delegacija HDZ-a susrela se je s generalnim konzulima Hrvatske i BiH u Frankfurtu, Josipom Špoljarićem i Antom Bagarićem, kojima su zahvalili na pomoći koju pružaju Hrvatima u ovom dijelu Europe.

Posebno je važan bio susret glavnog tajnika Brkića s dr. Dieter-Lebrecht Kochom, zastupnikom CDU-a u europskom parlamentu i potpredsjednikom odbora EU parlamenta za promet.

U razgovoru je naznačena važnost projekta Pelješkog mosta za prometno povezivanje ovog dijela Europe i otvorena mogućnost suradnje po tom projektu. Ujedno je dr. Koch uputio poziv predstavnicima HDZ-a za službeni posjet CDU-u Savezne pokrajine Thüringen i pokrajinskoj Vladi.

/Izvor informacije i fotografije našeg suradnika: dokumentacija tajnika Koordinacije HDZ-a Srednje Njemačke/

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments