DO RUME I NAZAD

Politika.com

Julijana Mirkov
Nemojte me uzimati za ideloški ili nacionalno obojenog pojedinca. Ja to nisam nikad bila, a pogotovo to danas nisam. Svedok sam raspada ideološki nabijenih sistema. Uisitnu, zajedno sa vama i mnogim drugim svedocima pogubne podeljenosti.

„Mi“ i „oni“. Nije važno ko su “oni“, važno je da po isključenju definišu kategoriju „mi“. Ja nisam pripadala nikada ni ovom „mi“, niti onim „oni“. Uvek sam sačuvala zdrav razum i izbegla apriorističku „mržnju“ nekog koga ne poznajem. I opet me ne interesuje da li će pobediti ovi „mi“ protiv ćirilice, ili „oni“ za ćirilicu. Zdrav razum bi savetovao da je uvek bolje znati više, a na manje.

Ali to je problem onih „mi“ koji će ćirilicu izbrisati, a nikako „onih“ koji to neće učiniti, i koji će u tom besmislenom natezanju izgubiti, ono što u fisici nazivaju „momentum“ u kojem treba ispravno odgovoriti na druga mnogo bitnija pitanja. Sačekajte tek trenutak, jer mnogo veći problemi već kucaju na vrata.

Navešću tek jednu karikaturu besmislenosti. Vratila sam iz Srbije pre par dana. Uvek idem autoputem Ljubljana – Zagreb – Beograd, do Rume, a potom hvatam put za Novi Sad.

Konstatujem da se nakon dugih godina u Hrvatskoj nije ništa izmenilo: do Slavonskog Broda ne postoji niti jedan putokaz za Beograd. Svaki autoput je uvek na nečijoj državnoj teritoriji, ali u civilizovanom svetu je normalno ukazati gde jedan međunardni put vodi! I ne radi se o ćirilici! Radi se o međunarodnoj konvenciji kojom treba ukazati na putni pravac. Ne može se pisati: “ Lipovac“!

Na povratku iz Srbije problem je isti! Prilazeći autoputu iz Rume, „pravac Zagreb“ ne postoji – pokazuju vam pravac za Šid! Koliko ljudi zna gde je Šid na jednom međunarodnom putu?
Slika i prilika jednog te istog obličja! Isti revanšizam, pust, pogubljujući, nerazumljiv. Šifra unutarnjih trvenja. A napolju vri! Doslovno vri!

Objasniti vrenja na svetskom planu je politički nezgodno, čak pogubno. Veliki nacionalni bilansni deficit nije politički as. Lakše ide sa ćirilicom. Ili protiv ćirilice. Narod to lako razume i šala ga je raspaliti! Ali pokušajte objasniti zašto inostrani investitori ne dolaze u zemlju? Zašto je visoka stopa nezaposlenosti? Zašto mladi, kvalifikovani i obrazovani kadar odlazi? Uglavnom u skandinavske zemlje i Nemačku. Norveškoj treba momentalno 13.000 rudarskih inženjera iz oblasti petrolhemije.

Na našim prostorima stvarnih konstruktivnih tema nema. Prostor je prazan. Tamo su petrohemiju predali Rusima, ovamo Bog zna kome. I vreme kaplje, sporo, Ovde neće ćirilicu, tamo je latinica tek alternativa, a udarni sever se cereka, cereka, cereka….. Šaljite nam vaše inženjere! I vaše fizičare! I hemičare! I krojače! I frizere! I stolare!

Za raspaljene, poruka je – „Ostajte ovde!“. I raspravljajte o ćirilici i latinici!

Mi idemo dalje, sa Srbima, Hrvatima, i ostalom belosvetskom omladinom koja sebi krči put u novo doba po Skandinaviji, i sprema kompetitivni uskok u novi svetski ekonomski poredak. Za skandinavski sever, naravno.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Julijana Mirkov
Julijana Mirkov
10 years ago

Hvala Vam na korektnosti izraženoj u komentarima. Veliki pozdrav

Josip Mayer
Josip Mayer
11 years ago

Gospođo Mirkov Osobno mislim iskreno,ljudski i europski..Izgleda da je više problem u hrvatskoj slogi.. što Hrvati međusobno se spominju..sa ovi i oni..a manje sa mi..Jer se inače nebi dogodilo ovo što se događa da se u 21 stoljeću stavljaju gradska obilježja dvojezično,hrvatski i ćirilični nadpisi..Ništa protiv ćirilice..ali neka ona služi isključivo Srbskoj naciji u Hrvatskoj uključujući i one koji im dolaze u posjetu ili, ali ne da se ona nameće i Hrvatima kao Većinskom narodu u vlastitoj zemlji..drugo je tko je od Hrvata želi dobrovoljno naučiti i znati..To, da se Hrvati međusobno nazivaju sa.. mi.. ili oni..smatram a možda i… Read more »

Trpo Burko
11 years ago

Ima jedan drugi put na kome piše ono na što se žalite. Malo je duži ali table postoje. Madžarska !

Zdenka Gleißberg
Zdenka Gleißberg
11 years ago

Postovana Gospoda Mirkov, Imate pravo kad kazete da nikad nije na stetu nesto vise znati, ali zasto bas moraju uciti cirilicu kad ionako u svijetu sa njom nista nemogu zapoceti. Bolje je da uce stvari koje ce im itekako trebati u njihovoj buducnosti. nemojte mi sad reci da zbog jedne nacionalne manjine trebaju sav djeca da uce jedno pismo koje im u buducnosti nece nikad zatrebati. A sto se tice nezaposlenosti i toga da nam sva skolovana mladez odlazi u svijet trbuhom za kruhom nema bas nikakve veze sa cirilicom. Pa valjda vidite i ostale vijesti iz Europe, a sto… Read more »

Cadimir
Cadimir
11 years ago

Svaka cast