BEHAR, VODA I SUTONI

piše: Božica Jelušić

Ide se, ide, na daleke pute….Već dišem onaj “drugi zrak”, veselim se lijepim slikama, razgovorima, sadržajima, susretima…. I mom autohtonom ambijentu: gomilama knjiga na sarajevskom Sajmu. I jednom balkonu u Ljubuškom, s kojega je pogled tako miran i po mojoj mjeri. Osobito planini, koja me čeka na kraju…

Neka vam je dobro i potaman sve- djeca poslušna, biljke napredne, kuća čista, jela ukusna, prijatelji skloni a domaći snošljivi. Čujemo se po povratku! Domahujem!

….

SARAJEVO, toplo, sunčano, praznik mirisa i mirodija. Preko puta stana pravi “Misirski bazar” od slatkih napasti: rahat lokum, sa susamom, lješnjakom, orahom; badem u cimetu, marcipan-badem, indijski i brazilski orah, salep, halva, tahan-halva, ciganska halva, čokoloade razne, sjemenke razne, čajevi….Za večeru: bamija, šiš-ćevap, čorba od tikvice, kruh mekan ko duša, voće i sirevi. I razgovori, žuboravi ko potok. I listanje knjiga i šuškanje listova…. A danas PROMOCIJA KAIROSA i tako sve redom. Pozitivna dinamika- neiscrpljujuća. Mir tako dobar kao da paseš livadu punu macine trave.

Ima se što reći. Pozdrav, dragi moji!

….


Sve prođe, samo potopljene slike ostanu. Sjećanje je rijeka ponornica, u njoj je pospremljen blistavi behar Bosne, voćke kao suknje španjolskih infantkinja, livade kao perzijski sagovi, uzorana zemlja, rosom pocakljeni krovovi i minareti, grgurave šume i voda, u vječnom huku i kretanju.Tako si malen i neznatan u svijetu elemenata, a toliko uživaš, da bi ti još jedne grudi valjale za udahe i uzdahe, još jedno srce da vratiš ljubaznost koju ti iskazuju i zahvališ za pokjlonjeni mir. Boje, slapovi boja….tajanstva, tišine, micanja,obrušavanje vodopada pored obgorjelog stabla, put izvorske struje kroz paprat, lopuh i rakitu…Maslačci na livadi , hiljadostruki otisci Sunca, pletu bliještavi ditiramb. Hlada za tri sezone, sutona za sto pjesama!

Volim Bosnu. Vratit ću se, ali nisam iz nje niti izašla…

….

Rasula sam dijelove malog srcopisa o Bosni u komentare fotografija, da s vama podijelim doživljaj. Nadam se da sam barem djelomice uspjela, jer sve što je lijepo ima i tu izvanrednu sposobnost da vješto izmiče, biva neuhvatljivo. Ono što ponesemo, zapravo su zrnca, od kojih sami konstruiramo kaleidoskop. Okrećemo ga, podešavamo i satima stvaramo nove slike…Dijelim s vama dar vida i dar savršenih trenutaka

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments