UMRA JE

4. svibnja 1980. preminuo je u bolnici u Ljubljani, a na njegovu je sahranu došlo više od 200 najviših dužnosnika i poznatih osoba iz 127 zemalja …Voljeli ga ili mrzili, svejedno, ostavio je tragove u povijesti a mi bilježimo …zbilo se to na današnji dan …umro je Josip Broz Tito.

O tome nam iz Splita crticu piše ..

Nikša Smoje
Brindisi 1980 05 04 001_resizeGodina je 1980, misec svibanj, a datum četvrti. Brod „OMIŠ“ vezan u talijanskoj luci Brindisi. Iskrcava se teret – konzerve vrhunske govedine iz Etiopije. Tog istog jutra slušam na vijestima o dva milijuna Etiopljana koji su umrli od gladi. Živote, jeben li si.

Vrtim se po brodu, zvirkam okolo i čekan rezultat. Na novom stadionu na Poljudu igraju Hajduk i Crvena Zvezda. Strašan derbi.

Miša mi se kroz glavu ona jadna Etiopija, derbi, moji doma u Split šta zasigurno jidu bob i artičoke s malo janjetine…

Kad, priđe mi talijanski lučki radnik, pruži mi ruku i nešto mi kaže i produži dalje po brodu. Osta sam malo ka zbunjen. Priđe mi drugi radnik, pruži mi ruku… e sad sam sta u fermu, jer mi Dalmatinci ipak nešto razumimo taj talijanski jezik.

Zazvučalo je nešto kao „il mio cordoglio“. Produži on dalje do slijedećeg našeg pomorca, pruži mu ruku…

Lučki radnici Talijani, obišli su cili brod “Omiš”, svakom našem pomorcu su dali ruku i izrazili sućut. Nije mi puno tribalo da shvatim.

Umra je.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments