DJEČJI DOM TREBA POMOĆ

piše: Josip Mayer
Novi Vinodolski/ Mi, Hrvati iz iseljeništva, naučili smo radeći i živeći u modernim evropskim zemljama vidjeti opasnosti i loše životne strane, te upozoriti …reagirati na neke  stvari koje se događaju u našoj okolini. Nije ovo nikakva prijetnja onima koji bolje znaju. Ipak, treba reći …pojedini domaći, posebno oni u politici i upravnim i vladajućim foteljama, to često nažalost  shvaćaju naopako, ponekad čak i zlonamjerno.A takvi sigurno nismo. Puno je primjera kod nas u koje treba uprijeti prstom, od politike do gospodarstva.
I njemačka kancelarka Angela Merkel je nedavno, za posjeta Hrvatskoj, opozorila na poslovnu netransparentnost u Hrvata, što loše djeluje i na njemačke poduzetnike i ulagače.
I naš nemar prema ljudima, tradiciji, hrvatskom blagu …loše utječe na promatrače, turiste kao i same građane Republike Hrvatske.

Primjerice …diljem Hrvatske …bilo to negdje u Slavoniji ili u Novom Vinodolskom  …stare se arhitekture slabo obnavljaju. Malo tko obraća pažnju na to hrvatsko ali i turističko blago. Arhitektura je ujedno i osobna karta samome gradu, nešto po čemu se gradovi i pokrajne …kako u Hrvatskoj, tako  i u Europi i Svijetu … prepoznaju.
Veliki su  troškovi adaptacije koje sigurno općine teško financiraju same pa su tu potrebne …kao i u drugim modernim demokratskim razvijenim zemljama, uz državne poticaje,  i raznorazne donacije, stvaranje zaklada, angažman udruga i pojedinaca u raznim organizacijskim i financijskim oblicima. Radi toga i pišem i obraćam se  čitateljima Hrvatskog Glasa Berlina.
Naime …u samom centru Novog Vinodolskog …bolje rečeno, u ulici Ivana Mažuranića …nalazi se stara povjesna kuća Braće Mažuranić u kojoj je  smiještena socijalna ustanova … dječji dom za siročad bez roditelja kao i Dom za zbrinjavanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi izvan vlastite obitelji.
Sadašnji Dječji dom “Braće Mažuranić”, prijašnji Dom “Anke Pađen” osnovan je Rješenjem Kotarskog NOO Novi Vinodolski 1945. godine u rodnoj kući Mažuranićevih. Uglavnom su tu bila smještena djeca iz čitavog područja primorsko – goranske regije, a jedno vrijeme su tu boravila djeca iz uže okolice koja su pohađala osnovnu školu u Novom od IV – VIII razreda.
Kroz Dječji dom »Braće Mažuranić« u Novom Vinodolskom prošlo je tijekom šezdeset i pet godina, koliko dom postoji, više od tisuću djece, a danas ta najveća novljanska obitelj ima 46 djece, od kojih je najmlađemu četiri, a najstarijem 19 godina.
Danas …žalosna slika doma braće  Mažuranić. Žalosna slika Dječjeg doma “Braće Mažuranić”. Oguljena, zapuštena fasada, napukli zidovi…
U najviše slučajeva, nastavak priče je poznat …treba  pronaći državna sredstva  te i ona iz drugih izvora  koja sigurno ne mogu doći sama od sebe ako ih nitko …užurbano i dovoljne …ne potiče, ne traži i zahtjeva. A da i te kako ima potrebe za žurbom pokazuju nam najbolje zidne pukotine i metalna uporišta, nesređena vodovodna i električna instalacija zgrade.
Dokle se u politici još prije izbora i ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, “vještice” i “zli duhovi” svađaju za vodeće fotelje …kuća se ruši sama od sebe jer je nitko ne obnavlja niti adaptira.
Još je to gore i žalosnije gledati jer se u njoj nalaze siromašna i nemoćna djeca kojima je upravo ta kuća njihov jedan i jedini dom. Ne daj Bože potresa ili neke veće vremenske nepogode …sve će se srušiti samo od sebe.
Krajnje je stvarno vrijeme da se u tom smislu nešto više zajednički  poduzme.
Jer, kad se nešto strašno dogodi onda je već prekasno. Što učiniti? Kako potaknuti državu, organizacije i pojedince na djela koja vode pozitivnim, temeljnim promjenama. Takvim, temeljnim  promjenama, nada se  i Dom za djecu u  domu Mažuranićevih u Novom Vinodolskom. Pomozite i vi dragi čitatelji Hrvatskog Glasa Berlin, savjetom, idejom, kakvom akcijom ….jer … kap po kap …daje slap!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Osobno sam za gospodina.. Don Ivana Grubišića poput.. obični radnik..pa mi se nebi bilo.. ni lagano ..ni ugodno.. postaviti se na njegovu svećeničko mjesto.. no to nije rečeno da ga ne mogu..koliko je u mojim mogućnostima pratiti i posmatrati..usto ujedno pada mi napamet i nešto drugo .. I.. nekada.. i ako politički potišteni.. smo bili siromašna socijalna država..ali ljudska druženja i aktiviranja nisu toliko izostajala.. bilo je za razliku od danas i ako manje novaca.. i više društvenih aktivnosti veselj.. na taj način gledano.. i nekog kakvog takvog zadovoljstva.. danas ih nazivamo udruge..Pa što se je dogodilo.. Sada bolje kad… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Poznato mi je da se o svemo tome nešto priča a malo što se kao i uvjek događa.A radi se osim ono socijalno o vrlo poznatom kurtuloškom i povjesnom objektu..kuće..“Braće Mažuranić” na što ukazuje na samome početku grada.. i novo moderno izrađen novi veliki..prometni znak. Naime u raznim kolarima se govori o čemu prepričavaju i bake..negdje je i pisalo..da bi kuća “Braće Mažuranić”..trebala uskoro postati..gradska biblioteka..ili tako nešto sličnoga..pitanje je samo kuda.. smjestit dijecu..sa obzirom na to da ni zgrada u kojoj je bio smješten ..vodovod..nije ni približno iako posjeduje veće dvorište..slična prostorijama.. braće Mažuranićevih.. Vjerojatno bi se mogla adaptirati… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Da budem iskren mogu i ja sam pokvariti nešto ali ne toliko vidljivo i osjetljivo.. osobno se tu ne nadam nit imam neka velika očekivanja..da bi se tu nešto većega dogodilo.. kuda li čudo preko noći.
Jer takovih slučajeva u našoj Hrvatskoj ima vjerojatno i više.
Ipak smo dotaknuli važnu temu..dječjih domova.. i stari arhiktetura..Nije to lagano ni rastumačiti domaćima obično se kaže da su nam djeca smisao života..pa je tu nužno potrebna da se uključi ljudska moralna incijativa i vrjednota.