VELIKI ČOVIK

Crtica o Šibenčaninu Čedi Paiću

tekst i foto: Jakov Vranković

P1010028 (1)Koblenz/ Poznato je koliko našim ljudima u zemljama Europe znači što mogu nesmetano pratiti program svoje Hrvatske televizije. Iako mnogi kažu da program nije dobar,  ali …Bože moj, svak ima svoje mišljenje.

Sretneš u gradu poznanika i nakon pozdrava, odmah je i pitanje: -Ma,  jesi li gledao sinoć HTV?

I onda slijedi razgovor o nome šte se vidjelo, o stanju u domovini, politici, sportu i drugim temema.

Osobno sam zaljubjenik u HTV …od Dobrog jutra pa do Dnevnika 3 …i uvik nađen nešto zanimljivo. Naravno, kao Dalmatinac, želio bi da bude više priloga odozdo …

Ali, zašto ovo pišem?

Za to je zaslužna upravo naša HTV odnosno emisija “Normalan život” koju uređuje Ana Tomašković. Emitirana je u subotu, 11. maja. Gledam emisiju i vidim nekako poznato lice …ma, od kuda ga poznam?!

I sjetio sam se!

Tamo, 2006. godine je ovdašnje kulturno društvo organiziralo  izlet u Amsterdam i Den Haag. Čedo Paić nam je bio vodič.  Vodio nas je po prekrasnom Amsterdamu, brodom po čuvenim kanalima  a i pješice smo imali šta vidit. Ovaj Šibenčanin ima veliko srce!  Koliko je samo u ona teška vremena pomoći odvezao u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu,  teško je i opisati.

I ovaj put kada je došao u svoju Hrvatsku nije došao praznih ruku, obradovao je Pakoštance. Šjor Čedo je i nami pričao o fra Ivici Jurišiću i njegovoj zasluzi da su Hrvati skupa. Pričao je o posjeti našim Generalima koji su nedužni tamo čamili.

Zaljubljenik je u slikarstvo … evo, vidite ovu gore sliku našeg dičnog generala Ante Gotovine. – Kada bude gotova, rekao je, poklonit ću je njegovoj supruzi Dunji.

Gledajući emisiju sretan sam što ga vidim sretna i što je ponovo razveselio mnoge, a naročito mlade. Pošto je zaposlenik tvornice sportske opreme pomaže malim klubovima. On i njegova supruga Slavica uvijek su pomagali a to rade i danas.

A ova emisija gđe,Tomašković  pokazala je svima u Hrvatskoj koliko Hrvati koji žive vani vole svoju domovinu.Siguran sam da šjor Čedo, kada ponovo posjeti svoj Šibenik i nezaboravnu Dalmaciju u najdražoj i jedinoj Hrvatskoj, neće doći praznih ruke.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
10 years ago

Osobno ne volim govoriti..na način veliki i mali ljudi..već više o vrijednim i marljivim radnim ljudima..A to,- su u ovome smislu i djelu.. general, Gotovina i Čedo.