STVARNOST NIJE SAMA

Predstavljena nova knjiga Vesne Hansen
piše: Emil Cipar

foto: Goran Vučković

Slavonski Brod/ U prostorijama gradske knjižnice u Slavonskom Brodu, dana 2. lipnja 2010. godine, berlinska spisateljica Vesna Hansen predstavila je svoj četvrti roman, koji i ovaj puta ima znakoviti naziv …”Stvarnost nije sama”.
U stvarnosti svoje samoće četiri berlinske dame provode svoje zadnje dane. Ostarjele, usamljene sukobljavaju se sa svojom surovom prošlošću i promašenim životima. Osoba koja ih njeguje i obilazi jedina je osoba od povjerenja, koja u svome jako ograničenom vremenu uspijeva unijeti dio topline i ljubavi u njihove živote.
Svojim novim romanom Vesna Hansen je dotaknula dugo izbjegavane teme …starost, napuštenost, samoću… u urbanoj sredini. I kao i u dosadašnjim romanima, Vesna Hansen je dijelom unijela svoja osobna iskustva …odnose sa svojom majkom, razmišljanja o vlastitoj nadolazećoj starosti. Čitatelj romana bit će …zahvaljujući Vesninom izuzetnom stilu i sam uveden u razmišljanja, a to je autorica i htjela postići.

foto: Goran Vučković

Vesna Hansen rođena je u Sarajevu 1950, odrasla u Slavonskom Brodu, kojega je napustila sa 17 godina, a sada živi u Berlinu i bavi se isključivo spisateljstvom.
Njena prethodna tri romana inspiriralu su Maju Wolf profesoricu dramaturgije iz Beograda da napiše scenarij za film. Svestrana Maja Wolf nastupila je i na promociji knjige, ovaj puta u ulozi pjevačice fada, melodija koje su tužnog karaktera, a pjevaju se u Portugalu i Brasilu. Fado znači u prijevodu sudbina, pa je i ugodna zvučna kulisa u potpunosti odgovarala temi romana.
Roman „Stvarnost nije sama“ izdala je Posavska Hrvatska iz Slavonskog Broda. Uredila ga je kao i sve dosadašnje, Dunja Vanić, a ulomke iz romana čitala je dugogodišnja radio novinarka i osobna prijateljica autorice Anita Krpan.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
matea budimir
matea budimir
13 years ago

hallo, Vesna.Ja sam Matea,upoznale smo se na aerodromu. gdje ste mi knjige dali. ja sam odusevljena i trebam vam jos platit.pa kada cete moci javite se imate sad moju e-mail adresu,jel ja sam pogreno uzela br telefona,pa se ovako javljam.pozdrav