KIRVAJ ILI KIRBAJ

IZ NAŠE ARHIVE …objavljeno 28. rujna 2012.
piše: Emil Cipar
Ovih dana česti pozivi na kirvaj. A ima i poziva na kirbaj. Oni dolaze s istočne strane Slavonskog Broda. Misli se isto ali izgovara se različito. Pitaju me znanci što je točno. Ne znam ni sam, ali moram istražiti.

Nisam Slavonac po rođenju, ali jesam po ideologiji, da kažem po hrvatskom …svjetonazoru. I sramota me ne znati zbog čega se svetkovina svih svetkovina zove kirvaj …ili kirbaj.
Posebna je to svetkovina, jer ju slave samo neke župe na određeni dan …Bartolovo, Ivanje, Rokovo, Petrovo, Miholjevo, Emerikovo…
Upitah ortodoksne šokce …koja je razlika?
E to je bolje ne činiti. Slavonci su skoro u svemu složni samo ne pitaj za kirvaj ili kirbaj i kulin ili kulen, jer bi tu moglo biti svašta.
Nekako mi i kirvaj i kirbaj vuku na njemačko porijeklo riječi. Istražujući dalje u njemačkom govornom području dođoh do korijena …KIRCHWEIH.
Blagoslov crkve!
Aha! To bi bila skoro potvrda za kirvaj. A šta ćemo onda s kirbajem. Bilo bi nezgodno proglasiti ga neispravnim nazivom, jer sam pozvan na isti kod čika Šime Seletkovića u Donje Andrijevce. Mogao bi se čovjek predomisliti.
A poziv na kirvaj …ma dobro sad …kirbaj …se ne propušta.
Valja tražiti opravdanje za njegov naziv.
E sada već moram proći u drugi krug, a on je gotovo neiscrpan …u njemačke dijalekte.
I trud se isplatio. Nađoh ga u jednom dijalektu Dunavskih Švaba i zvuči gotovo identično …Kirbei.
Dunavske Švabe naselile su se u područje istočne Slavonije. Tu su bitno utjecali na običaje i govor toga kraja, dok je Zapadna Slavonija bila pod većim utjecajem KuK monarhije …dakle Austrije i Mađarske, pa se je njihov Kirchweih probio…
Bilo kako bilo …znači isto …dan koji je posvećen zaštitniku župne crkve.
U dijelu Njemačke u kojem sam ja živio …Sjeverna Rajna Westfalija …taj dan se naziva Kirmes, a naziv potiče od KIRCHMESSE …božja služba na dan zaštitnika crkve. Na taj dan oživi tradicija na srednjovjekovnu građansku obranu, kada su se mještani nekoga mjesta sami organizirali u obranu protiv čestih neprijatelja.
Udruživali su se u streljačka bratsva …Schützenbrüderschaften …da bi zaštitili crkvene svečanosti, a po potrebi sudjelovali u općoj obrani i kasnije aktivno sudjelovali u vjerskim ratovima.
A za Slavonce to znači …pokazati sebe, svoju kuću, svoje selo… u najboljem svjetlu. Na taj dan dolaze prijatelji i rodbina iz bliza i daleka. Treba se umiti, počešljati, nokte obrezati, trpezu pripremiti, kuću urediti, travu pokositi po dvoru i ispred kuće, najbolju odoru obući…
Curama prilika za pokazati se, a momcima …curu izabrati.
Problem je samo što dođu i momci iz drugih sela, pa je velika konkurencija. Zato nekad zna bit i belaja …al‘ nećemo o tome.
Ja sada nit´ se kanim ženiti, nit´ curu tražiti, već spadam u jednu kategoriju, koju nazivaju guzičari, a to su oni što se samo dođu najest i napit. Al’ svejedno me naši šokci zovu. Pozivi novokomponiranih Slavonaca su rjeđi, al´’ ja i ne marim za to. Meni draže ono šokačko …izvorno.
Prilika je to sresti istomišljenike, popričati o stvarima koje nam svima leže na srcu.
Prilika upitati se kako je moguće da Slavonac gladuje kod zemlje, koja je nekad hranila carstva i kraljevstva.
Prilika potražiti spasonosna rješenja da ono šokačko ne umre.
Sve se to najbolje radi na kirvaju, ili kirbaju …uz kulen, ili kulin i čašu kutjevačke graševine.
Slavonci iskonski mrze oružje, ali za obraniti svoje uvjek su spremni. Tako se u Slavoniji umjesto nadmetanja u gađanju iz puške …nadmeću bećarcima. Bećarac je slavonski ventil za dušu.
Slavonci  ratuju protiv svega …inatom. Carstva su slomila zube na tome inatu. Nema više ni Osmanlija, ni Austrije ni Ugarske, ni Jugoslavije …jedne ili druge…
Ali sada nas muče naši domaći neprijatelji. A za njih još nemamo oružje. Poručujemo im …ne tjerajte nas na inat …zube ćete polomiti.
Jer mi smo čeljad inata
.
Đuka Begović je u svima nama.
I dođi na kirvaj, kirbaj …svejedno je bajo!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Borislav Stipić
11 years ago

Bizant ili Vizant; Bzilej ili Vasilej; Atena ili Atina; grčko slovo beta čita se beta ili vita…. usw. usw…. U ovome leži odgovor na pitanje kulena ili kulina.

Josip Mayer
12 years ago

Slažem se,slavonci ratuju protiv svega..
ali protiv žena se ne isplati 🙂

Zvao se on kirvaj ili kirbaj..prilika je tu potražiti spasonosna rješenja da ono šokačko ne umre.
Sve se to najbolje radi na kirvaju, ili kirbaju …uz kulen, ili kulin i čašu kutjevačke graševine.A lijepe slavonke a posebno one u narodnim nošnjama.. izgleda mi.. danas ste zaboravili..a bež njih i ovako nemožete ništa napraviti.

Cvijo
Cvijo
12 years ago

svaka čast na istraživanju i ovim informacijama jer sam se dugo vremena pitao koja je riječ ispravnija!
još jednom svaka čast!!!! 🙂

Cvijo
Cvijo
12 years ago

Osijek, ma ne kompliciraj!!!

Nella
Nella
13 years ago

dakle, u istraživanju koja je točna definicija kribaja, nabasala sam na ovaj tekst…. :))

Definitivno, kao slavonka moram reči: svaka čast na istrazi i na zanimljivosti teksta

osijek
osijek
13 years ago

U vezi “guzičarenja”… Guzičariš li samo onda kad baneš nepozvan i lijepo se pogostiš ili i onda kad si pozvan i dođeš, i lijepo se pogostiš, ali nemaš namjeru uzvratiti gostoprimstvo prigodom istog ili sličnog događanja koje ti organiziraš. Ili guzičariš samo po kirbajima, ali ne i po kirvajima? Te poziva li te domaćin na kirvaj/ kirbaj, ili se sam pozivaš? Ne znam….
O tempora, o mores!