ŠKOLSKA RAZMJENA UČENIKA

Ana i Adi/foto:Sonja Breljak

HRVATSKO-NJEMAČKO  PRIJATELJSTVO  S JERUZALEMOM
Piše: Sonja Breljak

Berlin/Susreli smo ih ove nedjelje u sakristiji crkve svetog Sebastijana, prije početka mise na hrvatskom jeziku. Ana Draganović, aktivna, mlada vjernica, članica Franjevačke mladeži i učenica jedne berlinske katoličke gimnazije, upravo se pripremala preuzeti jedno od misnih čitanja.
U društvu je mame  i simpatične  prijateljice, njene vršnjakinje. Na prvi pogled ništa neobično. A ipak! U razgovoru, i riječ po riječ, doznajemo novosti i zanimljivosti iz Anina života.

Naime, prijateljica s  kojom je Ana netom stigla na nedjeljnu misu, njena je vršnjakinja iz dalekog Jeruzalema.
Stigla je u Berlin zahvaljujući razmjeni dviju partnerskih škola, jedne njemačke, berlinske i jedne izraelske, iz Jeruzalema.
Ana je djevojčici iz Jeruzalema, domaćica za njena boravka u Berlinu. Potom će na jesen, prema već uhodanim pravilima školske razmjene, i naša Ana Draganović, u uzvratni posjet.
Tako će se ostvariti Anina dugogodišnja želja da posjeti Jeruzalem i sveta mjesta.

Naša škola, Katolische Schule Liebfrau, organizira učeničke razmjene već deset godina. Zna se kako je u Drugom ratu bilo u Njemačkoj  teško za Židove pa se  ovim  putem želi potaknuti prijateljstvo. Naša škola  organizira  učeničke razmjene sa  Boya  High Scooul iz Jeruzalema. Posjeta je ovdje tjedan dana.
Moja gošća se  zove
Adi Regev. Ima 16 godina. Vrlo je mila i dobro se slažemo. Već smo i prije kontaktirale putem facebooka.
Dočekala sam ju, zajedno s mamom u zračnoj luci. Sve skupa je iz Jeruzalema stiglo 14 učenika. Proveli smo ih kroz cijeli Berlin za ovo tjedan dana. Puno toga smo im pokazali. To naravno sve organizira škola. A ja onda još sa Adi provodim i slobodno vrijeme, pokazujem joj kako ovdje žive mladi, kako se zabavljaju, gdje izlaze. Ja ću u Jeruzalem ići u desetom mjesecu i tome se jako veselim, to mi je bila davna želj
a, rekla nam je Ana Draganović, učenica 12.razreda gimnazije.

-Ovdje je sve prilično drukčije nego kod nas. Naše škole su drugačije, ima više učenika. Mentalitet ljudi je drugačiji. Kod nas su svi malo opušteniji a ovdje je sve organiziranije.
Kad Ana dođe kod mene, ja ću njoj pokazati stari dio grada, moju obitelj i naš način živo
ta, nadodala je  šesnaestgodišnja  Adi Regev iz Jeruzalema, vidno zadovoljna  gostoprimstvom obitelji Draganović.

O tome smo par riječi čuli i od Anine mame, Pavke Draganović koja se pobrinula da se djevojčica iz Jeruzalema u Berlinu osjeća ugodno.
Baš sam presretna s ovim novim iskustvom. Kad mislim na Jeruzalem onda mislim prvenstveno na sveta mjesta. Bio je lijep doček učenika iz Jeruzalema u zračnoj luci. Držali smo zastave Izraela u rukama kao znak dobrodošlice i meni su skoro potekle suze od neke radosti.  Ona mi je postala  kao drugo dijete. Nastojala sam doma sve pripremiti.  Imala je i rođendan  za boravka ovdje pa sam učinila mali dar, nastojala sam kuhati raznoliko. Bogu zahvaljujem na ovom posjetu. A tako gledam i na Anin put u Jeruzalem, kao na Božji dar. Čini mi se takva razmjena učenika kao jako dobra ideja. Meni se čini da bi se takve stvari, razmjene učenika, mogle napraviti i između Hrvatske dopunske škole u inozemstvu i škola u Domovini. Baš sam razmišljala o tome, kako bi to, bez velikih izdataka i truda, povezivanjem škola i obitelji iz raznih mjesta, moglo donijeti puno pozitivnih iskustava  kako našoj djeci vani, u inozemstvu, tako i djeci u Domovini, rekla nam je Pavka, mama Ane Draganović koja u desetom mjesecu putuje u Jeruzalem.
U tamošnjoj zračnoj luci dočekat će ju poznato i nasmijano lice Židovske djevojčice, Adi Regev koja će se, kao i njena berlinska vršnjakinja Ana , truditi da boravak u Jeruzalemu bude lijep nastavak jednog dugog prijateljstva.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments