BIO JE TO DOBAR MASKENBAL

tekst i foto: Sonja Breljak…  foto album

pobjed 2Berlin/ Baš smo se zabavili u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin u netom prošlu subotnju večer.

Naime, tamo su organizirane tradicionalne Maškare, zabava, domaća spiza, ples i pjesma te izbor najboljih dječjih i odraslih maski. A bilo je tu svega, prava revija duhovitih i maštovitih malih i velikih maškara.

No, krenimo redom. Malo se s programom i pričekalo jer naš svijet  zna kasnit ali ovaj puta i s razlogom jer bijaše neki saobraćajni zastoj upravo u četvrti gdje je prostor Hrvatske zajednice pa se moralo dobro kružiti dok se ne stigne na pravu adresu -Karl-Marx-Strasse 204-206 u berlinskoj četvrti Neukölln.

Kad se na ovoj adresi prođe kroz dosta sumoran prolaz i uspne stubama koje bi vlasnik zgrade pod hitno trebao popraviti, otvorite unutarnja staklena vrata i eto vas u prostoru kojeg se ne bi posramio nitko, rukama članova Hrvatske zajednice uređen, osvijetljen i okićen, ugodan za proslave i susrete, baš po mjeri i ove zabave.

Malo po malo, dvorana se ispunila. Kratko je večer otvorila i ono što slijedi najavila predsjednica Karme  Meić a dopunila domaćica večeri Ankica Prskalo Andrić, inače voditeljica folklora Zajednice. Večer potom pjesmom otvara ženski vokalni sastav Lastavice.

Malo je tu bilo i “nesporazuma” jer voditeljica sastava traži da se čuje ona “Piva klapa ispod volta”, valjda misleći kako se, eto, upravo slavi Valentinovo, no brzo se, nakon prve pjesme, zabuna razriješila,  sastav se hitro prilagodio prigodi pa se uz odgovarajuću promjenu izgleda primjerenu mašakrama, zapjevalo: “Maškare, ča mogu maškare, s menom si se jubila u kali…” i  “Život je maskenbal svako se krije, ako u sebe siguran nije, život je maskenbal ljudi su krivi, sa tuđom maskom  lakše se živi, lakše se živi!”

Potom su podij za ples zauzeli mališani, točnije, princeze i betmeni, te razni klauni… Žiri koje su činile: Ankica, Anela, Mira i Tanja, duboko je mislio i vijećao koja je maska najbolja. I tako, pošto bi njihovo vijećanje potrajalo i do jutra, pronašao se kompromis s kojim su svi bili zadovoljni. A glasi: najbolji su svi, baš svi! Tako su svi i dobili darove koje im je priredila Zajednica.

Okupljeni, kako maskirani tako i oni koji to nisu, ugodno su provodili večer, plesalo se, pjevalo, pojelo i popilo. Povirih malo i u kuhinju, tamo je bila radna atmosfera, tu su vladale Mara Kordić i Jadranka Dorotić. između ostalog, pripremile su i prave, domaće fritule.

veleposl 1Večeri je od početka nazočio Tino Klarić-Kukuz a s malim zakašnjenjem radi drugih obveza, pojavio se i veleposlanik Gordan Bakota. Zaaplesao je i prvi ples s predsjednicom Meić, razgledao prostor zajednice jer ovo je prvi dolazak od preuzimanja mandata, razgovarao s ljudima i družio se. Vrlo brzo se prilagodio situaciji i prigodi pa uhvatismo i jednu fotografiju na kojoj našeg veleposlanika, u društvu drugih maškara,  morate potražiti iza ogromnih naočala.

Jasno, vrhunac večeri je proglašenje najuspješnije odrasle maškare. To se činilo uz ples i sistemom eliminacije brojeva. Umješah se i ja u maškare, ples i igru. Nije šala, prvi puta u životu imam prigodu biti plavuša, pa još i iza maske. Bio je to vrlo napet i zabavan ples. Maškare su plesale a žiri (Ankica, Katarina, Kaja, Zvonko) je mjerkao i konsultirao se. Konzulatacije su dovele do pobjednika.

Maske su pale!

Prvo mjesto s maskom “Pčelice Maje” osvojila je Ružica Bošnjaković. Drugo mjesto je pripalo “Drakuli” ispod čije maske i šminke je bila Branka Prgić a treće mjesto je kao “Meksikanac” osvojio  Duško Grgić.

E, tek nakon izbora moglo se opušteno krenuti dalje s plesom.

Goste su zabavljali glazbeni gosti: Dami Kozarić i Slavo Batinić.

Maškare 2020. u Hrvatskoj zajednici Berlin – vrlo, vrlo uspjela i zabavna večer!

pobjed 1

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments