OPROŠTAJNE RIJEČI SVEĆENIKA

prilog priredila: Sonja Breljak
foto: Mirjana Klišanin
misaBerlin
/ Na kraju netom prošlih nedjeljnih misa, dosadašnji župnik HKM Berlin, fra Edward Sokol, od vjernika se oprostio pismom koje su sastavila sva trojica svećenika koji napuštaju Berlin i odlaze  na druge svećeničke dužnosti.

Evo tog obraćanja od riječi do riječi:

“Danas je 26. nedjelja kroz godinu, sljedeće nedjelje je 27. i predstavit će vam se i novi župnik, fra Dejana već i  poznajete, jer fra Mijo i ja sutra odlazimo na naše nove službe. A kako se najbolje oprostiti, pa sjeli smo nas troje zajedno, napisali smo jedno pismo, jest se puno pričalo, puno se postavljalo pitanja, zašto i kako, šta se desilo? I dobro je da ćete vi biti u to upućeni a ujedno danas je i sveti Mihovil, svi oni koji slave sretan im imendam kao i našem fra Miji.…

više

VJETRA TREBAM

Dragan Gortan
draganvjere – samo vjere
kao vjetra trebam
prazno jedro dere
to što se kolebam

i uzalud da jedra
na jarbole dižem
bez vjere plovim
i nikud ne stižem
………………………………………
fotografija, Vrsar 31.08.2019.
zapis 01.09.2019.…

više

SEMINARI I RADIONICE ZA HRVATSKU NASTAVU U AUSTRALIJI

Izvor: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH

Australija 5_27.9.2019._151331U organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u suradnji s drugim nadležnim hrvatskim institucijama, a na poziv i u suradnji s diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske, učiteljima i sveučilišnim nastavnicima hrvatskoga jezika te predstavnicima hrvatskih zajednica u Viktoriji i Novom Južnom Walesu od 12. do 22. rujna 2019. održani su seminari i radionice za učitelje i učenike hrvatskoga jezika i kulture.…

više

ZVIJEZDE U OKU

Sven Adam Ewin

zvijezdeZašto ću ovo reći? Što mi to treba?
No ako kažem, neka bude u sroku:
Najljepša zviježđa našeg sjevernog neba,
Smjestila su se trajno u njenom oku.

I tijesno im je. I prostora im fali.
I guraju se sprijeda, ali i s boka.
I dogodi se, poneki komet mali,
Da iznenada izleti joj iz oka.…

više

RAZVOJ SAMOPOŠTOVANJA KOD ŠKOLSKOGA DJETETA

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

ddijeteSamopoštovanje je slika o sebi. To je način na koji vrednujemo ono što činimo, ono što jesmo i rezultate koje postižemo.

Djeca od roditelja i drugih značajnih osoba iz njihova života traže potvrdu da su voljena, važna i sposobna. Zbog toga značajnu ulogu u nastanku pozitivne slike kod djece imaju roditelji i druge odrasle osobe koje brinu o njima.

Zašto je poželjno da djeca imaju visoko samopoštovanje?…

više

ROGAČUŠA

tekst: Kitana Žižić
DV1084008Jesen se ogrnula listopadnim ogrtačem i nemilosrdno otpuhnula ljeto. A tko joj išta može, kad dođe njeno vrijeme? To što mi, dokoni ljubitelji babljeg ljeta i prohladnog mora, još ne priznajemo poraz, neće omesti smjenu godišnjih doba.

Radujemo se kupanju do kasnih listopadskih dana, čak i ranih studenih, kad se more vraća u krilo domaćih zaljubljenika, koji ga poznaju u dušu, koji liječe frustracije i najosobnije tuge uranjanjem u njegovu modrinu. Najprije zakoračiš u …

više

SADRŽAJAN PROGRAM PROSLAVE

tekst: Goran Filipović
foto: Jos Thiel

Dvorac-Mamer-photo-Jos-ThielLuksemburg/ I ove godine Hrvatsko društvo Luksemburg priprema program za obilježavanje Dana neovisnosti Republike Hrvatske i obljetnice osnivanja Luksemburške inicijative za Hrvatsku (16. listopada 1991.).

Priređena je velika izložba, koja će se 5. listopada s početkom u 15 sati održati u svečanoj dvorani dvorca Mamer.

više

DRAGI TATE…

piše: Vinko Pavić
dijeteŽivjelo se tih šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća  i više nego skromno. Teško, siromašno, ponegdje i bijedno. Svaki je dan bio borba s ledinom, s kamenom, s motikom, s praznim trbuhom. Borba sa životom, za život. Ljudi se dovijali na sve načine kako bi opstali i prehranili svoje obitelji.

Moj ćaća „nosa korpu“ po Sloveniji,  preprodavao stoku i duhan na pazarima.  „Narodna“ vlast osuđivala i na sve načine branila i sprječavala takve rabote. Proganjala i zatvarala ljude. I moga ćaću…

više

SLATINSKE ŠTRADE

Vanja Škrobica
Skrobicaslatinske štrade čuvaju
dil mog ditinjstva
igre na krpaše i vatala
po slatinskim štradama
odvija se i lipi dil moje mladosti
čekanja i izgubljena nadanja
slatinske štrade pamtidu trešete i briškule
karanja i beštimje
ali i molitve kad se bratima zanavik ispraćalo…

više