NAGRADE ŽENAMA IZ SEDAM ZEMALJA

23 žene iz sedam zemalja dobit će nagradu “Utjecajne hrvatske žene” i Buduće liderice” koje dodjeljuje Mreža hrvatskih žena.

Iz priopćenja za medija

ženeToronto – Zagreb/ Croatian Women’s Network™/Mreža Hrvatskih Žena objavljuje 23 dobitnice prestižnih nagrada Croatian Women of Influence Award™/Utjecajne hrvatske žene i Future Leaders Award/Buduće liderice, koje će im biti uručene u subotu, 7. ožujka, 2020. godine u Zagrebu, uoči Međunarodnog dana žena.

– Čestitam dobitnicama i nominiranima,” rekla je Caroline Spivak, osnivačica Croatian Women’s Network™/Mreže Hrvatskih Žena.…

više

IGRA SVJETLA I SJENE

MOJE RAZGLEDNICE: OSIJEK – prvi dio

tekst i foto: Marijana Šundov

Kip Ante StarčevićaOsijek
/ postoji posebno doba godine – doba blagog prijelaza između godišnjih doba, a posebice između ljeta i jeseni. Nekad taj prijelaz bude kratak, navuku se tamni oblaci i počnu teške kiše, nestane ljeta.

Ove godine jesen polako dolazi. Dani su topli, samo raskošne krošnje drveća uglavnom žute ili crvene te otpali, rasplesani listovi poput nekih uskovitlalih leptirića po stazama i ulicama,  podsjećaju – jesen je došla.…

više

NEZABORAVNO PUTOVANJE U PRAG

tekst: Sonja Breljak
foto: Branko Breljak i Sonja Breljak

p 1Berlin/ Pomalo mi i žao da je vrijeme pripovijest o putovanju Hrvatske zajednice Berlin u Prag, spustiti “na list papira”.

Sve mi nekako dođe žao, predivne dojmove izvlačiti na površinu. A opet, drago mi podijeliti misli, doživljaje i fotografije sa suputnicima kao i onima koji to nisu bili.

Dakle, protekli vikend, subotu i nedjelju je Hrvatska kulturno umjetnička i sportska …

više

FUGA JESENJA

(fuga, lat. bijeg, instrumentalna, vokalna ili vokalno-instrumentalna jednostavačna skladba…)

Vanja Škrobica
vanjapantin jedan sunčani dan
u studenon nike davne godine
bija je to – blagoslovjen dan

o, da bar ti dan
ostane zauvik
i nikad ne izblidi
jerbo san ga dilila
s onima koje volin…

više

TRAGOM “NINOČKE VASILJEVNE”

Večeras je u Zagrebu promocija Zbirke ljubavne poezije “Ninočka Vasiljevna” Svena Adama Ewina

prilog: Sonja Breljak
64264834_1142621542613347_2827408349987864576_oZagreb/ Danas, u ponedjeljak 28. listopada u 19, 30 sati je, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, promocija Zbirke ljubavne poezije “Ninočka Vasiljevna, autora Svena Adama Ewina. Knjigu će predstaviti Sonja Smolec  i Vedran Smolec (“Kvaka”). Stihove će čitati Nataša Hrupec.

Pa, eto, kad na moju veliku žalost, je ne mogu biti na mjestu događaja, poetskom vrelu žive riječi, budite barem vi kojima to vrijeme i mjesto dozvoljavaju. I ispripovijedajte nam poslije, kako je bilo.

Zbirka ljubavne poezije “Ninočka Vasiljevna”, djelo je autora nepoznatog…

više

TVOJA VILA

Iz naše arhive/ objavljeno 07.08.2012.

Sonja Smolec
Sretna slušam lepet mekih leptirovih krila,
hvatam zlatnu prašinu, a u mislima svojim
dok preko duge lebdim što se nebom svila,
razmišljam dal možda i Sunce da obojim.

Trputac, ivančicu, maslačak, jaglac i čičak,
a čuvat ću zauvijek svaki i najmanji cvijet
u očima mojim je nebo i cvate različak,
za mene je jednako važan cijeli svijet.…

više

PRAGU U POHODE

tekst i foto: Sonja Breljak

pragBerlin- Prag/ Hrvatska zajednica Berlin, točnije 37 članova ovog udruženja, predvođeni predsjednicom Karmen Meić, upravo je u dvodnevnom posjetu Pragu u Češkoj.

O tome kako im je/nam je bilo u ovom predivnom gradu, što smo sve vidjeli i koga posjetili, kako i što plesali i pjevali, čitajte opširnije u tekstu koji će uslijediti po povratku u Berlin.

Do tada, dragi čitatelji, primite srdačne pozdrave iz predivnog Praga u kojemu je osvanuo još jedan krasan, sunčan, jesenji dan kao stvoren za obilazak grada.

Ahoj!!!…

više

ČEKAJUĆI MARIJANA

Čekala ga je. Nikad nije vjerovala da je mrtav. I kada je sve govorilo da je tako...

autorica: Dragica Križanac

hourglassUdala se za Marijana kad joj je bilo 18 godina, pred Drugi svjetski rat. Bio joj prva ljubav, izuzimajući par momaka s kojima je prošetala poslije nedjeljne mise, pod budnim okom matere i oca, koji su išli pod ruku iza njih. Misa nedjeljom je bio jedini trenutak kad su mlade seljanke imale malo provoda. Oblačile bi svečanu odjeću, koju su same tkale od lana , ukrašavale dugu kosu, prale zube pepelom.Ali najzanimljivije je bilo poslije mise. Igralo se kolo i očijukalo se s momcima.…

više