40. OBLJETNICA BERLINSKE MISIJE

ckrva svetog Sebastiana/foto:Sonja Breljak

POSPREMANJE PRIJE VELIKE PROSLAVE
piše: Sonja Breljak

Ne tako davno, s početka ove godine, u prostorima Hrvatske katoličke misije odnosno njemačke župne zajednice Svetog Sebastijana, integriranih u zajedničkoj crkvi svetog Sebastiana na Weddingu, poduzete su opsežne radnje, točnije, renoviranje dvorane za vjeronaučne i druge aktivnosti te zgrade u kojoj su župne prostorije i stanovi. Ovih dana je ponovno živo oko crkve svetog Sebastijana. Pristup crkvi je otežan i  moguć tek iz jednog pravca, odnosno, glavnog ulaza. Sve ostalo je u ogradi radi velikih radova.

Uređuje se, naime, sva travnata površina oko crkve, park i prostor za igru i odmor, sve zelene površine. O ovim radovima  i drugim aktivnostima, osobito o predstojećoj proslavi 40-te obljetnice Misije, riječ-dvije smo progovorili sa župnikom fra Petrom Čirkom, voditeljem, kako Hrvatske katoličke misije tako i njemačke zajednice svetog Sebastijana.
Je, radi se na veliko. Naša crkva na Garten Platzu je nakon 150 godina postojanja zaslužila jedan malo uređeniji trg. Pa eto, došli smo, u suradnji s Gradom Berlinom, do izvora nekih financija. Grad će uložiti oko 600 tisuća eura kako bi se ovaj veliki  trg oko crkve uredio. Angažirali su svoje stručnjake zadužene za uređenje okoliša i u suradnji s našom Misijom, nakon više susreta, isplanirano je što činiti.. Tako će ovaj naš, prije zapušteni park oko crkve u kojemu su se za mraka sakupljale vrlo sumnjive osobe, dobiti novo lice. Crkva će dobiti novi prilaz. Prilaz će biti otvoreniji, jasnije će se crkva  vidjeti, bit će i osvjetljenje iako će nam  to biti poslije   problem radi trajnog financiranja osvjetljenja.
S desne strane crkve će biti park za djecu i za sjedenje i odmor. Pored toga će biti novo oigralište za košarku i nogomet  s umjetnom travom.  I ono što je važno, napravit će se novi bočni prilaz od župske kuće  do crkve koji je do sada uvijek poslije kiše, bio u blatu.
S desne strane ovog prilaza  načinit će se park s klupama u zelenilu. Iza autobusne stanice kod našeg dječjeg vrtića, gdje se pod okriljem noć  sumnja se, događao  i veliki kriminal i gdje su se okupljali sumnjivi ljudi, podignuto  je sve što je zaklanjalo vidik s ceste pa je taj prostor sad i redarstvenicima lakše kontrolirati.

Kad se predviđa završetak radova?

Dio radova bi trebao biti gotov do početka naše proslave svetog Sebastiana u dvanaestom mjesecu. U drugoj fazi će krug, staza oko naše crkve koja je još u dobrom stanju, biti podignuta  i ponovo presložena jer je kamen dobar.  To će se dogoditi  do proljeća iduće godine. Nedavno smo renovirali unutrašnjost župske dvorane, odnosno  cijeli centar. Sad uvodimo još i grijanje iz toplane, odnosno na gradsko grijanje ćemo priključiti sva četiri objekta, crkvu, župske prostorije, župsku kuću i dječiji vrtić.

Vjernike  također zanima,  što se  priprema u povodu  skorog  obilježavanja 40-godina Misije?
Proslavu ćemo imati 19. 20. i 21. studenoga.  U petak, 19. studenog  će u jednoj kino dvorani biti kulturni program sa svim što nas obilježava kao Hrvatsku katoličku misiju, sa svim grupacijama, sadržajima i aktivnostima koje imamo. Dvorana je već rezervirana. Drugi dan će biti proslava u velikoj Loewensaal, to će biti koncert jednog našeg renomiranog  pjevača s malim predznakom proslave Misije. Za sada je odlukom Župskog vijeća, još uvijek tajna koji je to pjevač.
Treći dan proslave je nedjelja, slijedi sveta misa i nakon mise Stepinčevo s jednim mali  igrokazom u crkvi. Svečanu svetu aMisu će predovoditi kardinal Vinko  Puljić…rekao nam je voditelj Hrvatske katoličke misije Berlin, fra Petar Čirko.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments