LICE NACIJE

Brodske priče
piše: Emil Cipar

Danas svatko …tko iole drži do sebe ima svoju seriju. Ono …baš svoju svojcatu, tako da možeš reći: ..eeej, nemam vremena …sad počinje moja serija …možemo li to sutra?
Ja sam novi u Hrvatskoj. Vratio sam se nakon trideset i pet godina boravka „vani“. Bio sam u Njemačkoj …ono … klasika …gastarbeiter i to…
Sada sam se vratio i učim se živjeti u Hrvatskoj  …u Brodu! Nešto sam već učinio …imam osobnu …zdravstvenu …telefonski broj …mobitel …e-mail adresu …JMBG …pretplatnički broj kod HRT-a …imam skoro sve! Kažem …skoro …jer još nemam svoju seriju. To još moram naći! Teško je izabrati …ponuda je bezbroj. Ne mora to biti sapunica …bolje bi bilo da može biti …ali one se emitiraju u nezgodno vrijeme. Mislim …emitiraju se u vrijeme kada ja ne mislim sjediti pred TV-om. Da sam to htio, ne bih se morao vraćati iz Njemačke …ima i tamo sapunica. Za svaki slučaj, nabavio sam i satelitsku antenu, tako da …ali ne bih sada o tome!

Prvi dani povratka su nekako čudni. Druga lica na ekranu …drugi jezik …drugi stil. Treba se na to priviknuti. A i na jezik se treba priviknuti. Tridesetpet godina sam vjerovao da se u Hrvatskoj govori hrvatski. Misliš!? Sve drugo, samo ne hrvatski! Rječnik stranih riječi je više nego potreban. Tko iole drži do sebe ne obrazuje se. Neee! Sada se educira!
Kao povratnik, koji ne želi upasti u oči kao takav …imam golemih problema. Prije petnaestak godina, mogao si povratnika prepoznati po tome što je imao puno stranih riječi u rječniku. Sada ga možeš prepoznati po tome što …nema dovoljno stranih riječi u rječniku. Treba se priviknuti na to! Trebam svoje …inače skromno obrazovanje, proširiti …ali kako?
Javna dalekovidnica(televizija) ima za zadatak …između ostaloga i …obrazovanje(edukacija). Najbolje …a i najkomotnije je uvaliti se u naslonjač i s čašom pića u ruci(drink) pustiti znanje da se posipa po mozgu. Možda nešto i ostane …zalijepi se(paste) … Ajmo probati!
Perjanica svih dalekovidnica po svijetu je središnji dnevnik. To se prezentira u najboljem svjetlu, u najsvečanijem odijelu. Moram se i ja potruditi. Prije svoga prvoga dnevnika otuširao sam se, obrijao …obukao odijelo, koje inače oblačim samo za svatove …ili sprovod. Pripremio sam piće …sendviče …obrisao naočale …namjestio se udobno i …čekam. Još su reklame, ali ima još vremena
Eeee…, skoro sam zaboravio, …isključujem telefon i mobitel, jer …mogao bi netko…
Ovako je sigurnije. Evo počinje…
Na ekranu simpatičan muškarac. Djeluje uvjerljivo. To je dobro! Od njega bih kupio rabljeni auto. Taj osjećaj je važan, jer …jebeš vijesti(fuck news), ako onaj koji ih prenosi ne djeluje uvjerljivo.
Rekao sam da plaćam TV pretplatu. To sam činio i u Njemačkoj. Ali, … u Hrvatskoj za puno manje novaca, dobiješ puno više. U Njemačkoj to ide po principu uradi sam(do it your self)! Za pretplatu dobiješ samo vijesti, a mišljenje si moraš sastaviti sam. Kao kod Ikee! Kupiš ormar u dijelovima, a kod kuće ga moraš sastaviti sam. Ako nemaš alat i ako ne znaš psovati …onda imaš problema.
U Hrvatskoj, kako rekoh, za puno manje novaca dobiješ kompletan proizvod: …i vijest …i komentar …i mišljenje. Ne moraš razbijati glavu i kreirati mišljenje! Braaavo! E to moram odmah reći ženi! Ali! …telefon je isključen…
To ću poslije!
Moje oduševljenje je ogromno! U ruci mi je sendvič …zinuo sam …ali sam zaboravio zagristi. Umjesto sendviča sa šunkom, gutam vijesti, komentare, mišljenja…
Ne znam koliko sam dugo bio u toj pozi. Vijesti su završile …vremenska prognoza također …opet reklame, a ja još uvjek sa nevinim sendvičem u ruci…
Nekako sam došao k sebi, vratio se u stvarnost, …pa hajde kad je već sve spremno, …da zagrizem u taj sendvič sa šunkom! Iz TV-a dolazi glas nekog patuljka …sad ne znam …kako oni vide da ja imam sendvič u ruci i da sam spreman zagristi u isti…
Smrdi, smrdi, užasno smrdi!
Ja sam u šoku. Na ovakvu uslugu, stvarno nisam naviknuo. To je već malo previše dobroga…! Treba mi vremena da shvatim da taj patuljak ne govori meni, nego je upao u neka govna(shit) …septičku jamu …što li …pa začepljenoga nosa komentira trenutnu situaciju.
Nakon još par reklama u kojima se nude proizvodi za …čiščenje klozetskih školjki …ulošci za one trenutke …i slične korisne stvarčice ….ostavljam sendvič i počinjem se privikavati na novostalu situaciju.
U traženju moje sapunice suzio sam područje traženja. Bit će to javna televizija, jer nju plaćam, pa mogu nešto i očekivati od nje. Samo što!? …Ali, to će vrijeme već pokazati.
Nakon nekoliko tjedana, krug se jako suzio. Ostale su samo dvije sapunice. Nisam ih gledao od početka, pa još nisam „ušao“ u radnju. Neke stvari su mi još nejasne, ali mislim da će i jedna i druga ispuniti očekivanja. Prva je „Otvoreno“.
Tu ima puno uloga. Glavne su voditelj i voditeljica. Voditeljicu igra jedna zgodna, atraktivna plavuša. Ostale uloge su, …kao i u ostalim sapunicama, podjeljene na dobre i loše. Ne znam tko je tko, ali sam neku razliku već uočio.
Oni sa rolkragnama su kastrirani intelektualci. Oni znaju kako bi trebalo raditi …ali oni sami ne mogu. A oni s kravatama mogu sve …ali ne znaju kako. A voditeljica …niti zna …niti može …ali ona je jako zgodna i može svakim treptajem trepavica, nadoknaditi nepoznavanje materije. To će biti moja sapunica!
…ili je bar favorit.
Druga sapunica je „Lice nacije“(celebrity). Znam da se sapunice rade skromnim sredstvima, pa se greška u nazivu može oprostiti. Tamo piše „Lica nacije“, a nema ih više …samo jedno! Možda nemaju sredstava da ih nabave više, ali to nije niti važno. Jedno je dovoljno.
Lice igra jedan jako jako dobar glumac …kod kojega ne znaš …glumi li on, ili…
A uloga je jako zahtjevna. Lice je lik, koji na svako pitanje zna odgovor. Čak i pitanja …postavlja sam. Lice je jednostavno fenomen. A i glumac je potpuno dorastao ulozi.
Bolje Lice …nacija nije mogla naći. I onda način na koji on to prezentira… Fenomenalno! Pozornica(stage) je malo zahtjevnija, ali to ipak nisu neki veliki troškovi. Tu su uvjek dva  statista, a ponekad i više. Ponekad i kažu neku riječ …donese čašu vode …budu pri ruci. Ja mislim da su to volonteri iz kojih bi se moglo regrutirati iduće Lice nacije. Ali svako iduće Lice nacije, trebati će se potruditi dosegnuti ljestvicu.
A zašto dva statista? Eee to je lukavo smišljeno! …Kada Lice nacije postavlja pitanje …onda gleda u prvoga statista, a kada odgovara na isto …onda gleda u drugoga. Ponekad je materija tako komplicirana da to nije dovoljno.
Kao na primjer, na pitanje: kako spriječiti pad moralnih vrijednosti? , onda je Licu bio potreban još jedan statist. I to ne u studiju na Prisavlju…! Neee…! Taj je bio u Americi. Valjalo je pogled uputiti u daljinu …preko oceana.
To naglašava dubinu misli …unosi potrebnu dramatiku. I onda… ne… on je stvarno jedinstven. Istovremeno govori više jezika. Točnije dva jezika, ali to čini istovremeno. Ustima se obraća onom dijelu nacije, kojoj je sa sluhom sve u redu…, a rukama i onim dijelom tijela, koji se vidi …obraća se gluhima.
Nije čudo da je gledanost veća, nego rezultati izbora za nekadašnji Centralni komitet. Cijela nacija bulji u televizor.
Kako nećeš…!?
Nova lica nacije su potrebna naciji. Odgovorni kažu: …nema novaca! Ja predlažem povećanje TV pretplate! Možda nije popularno …ali oni jadni patuljci ne mogu stalno upadati u govna, da bi mi mogli platiti Lice i Voditeljicu. Za takve vrijedne stvari moramo i sami pridonijeti žrtvu. Mi ne možemo upadati u govna, jer već …dobro sad! Ali zato …moramo malo posegnuti u džep.
Konačno mogu umiriti ženu. Ona se stalno bojala da ću ja u Hrvatskoj biti kulturno izoliran. Nazivam ju i podnosim izvješće.
A o čemu se radi u tvojoj sapunici? Pita ona sumnjičavo.
Kako misliš …o čemu se radi? Kao da tvoja sapunica ima neki sadržaj?
-Aaaa …ima …ima! Imaš nekoga bogataša,  koji ima super život …vilu …bazen …zgodnu ženu …ljubavnicu… I onda odjednom… preko noći… nema ništa. Ne može dokazati da je on vlasnik…
-Aaaa …ima toga …ima! Samooo… ovdje je to mrvicu drukčije. Ovdje imaš nekoga tko je nitko i ništa… i onda odjednom postane bogataš…, ima sve …a nitko ne zna kako je to postigao. Prema njemu je bogataš iz tvoje serije …socijalni slučaj. I njemu se nemože dokazati da to bogastvo nije pošteno zaradio… Bar zasada ne …ali ne znam što će biti u idućim nastavcima!
-Eeee onda je dobro. Ima nekoga stila. De gledaj pa ćeš mi ispričati što se dalje događa. A ima li rodbinskih veza …onako …mislim da se netko odjednom pojavi i dokaže da je on rođak glavnoga junaka, mislim …dok je on još bogataš…?
– Baš tako …nema! Ovdje ti oni  koji imaju bogatstvo jesu rodbina sa svima. Sve su to rođaci i to je poznato, pa se ne može pojaviti netko tko bi napravio neko iznenađenje.
Ovdje bi bilo iznenađenje kada bi se dokazalo da je netko oduvjek bio bogat i da nema nikakvih rođaka. Ali i ovako je jako uzbudljivo. Bog stara…! Upravo počinje još jedan možebitni favorit. Kako se zove?! … Nisam siguran… latinica… ili… upoznajmo mračnu stranu Hrvatske… tako nešto!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments