DA SE NE ZABORAVI

BONN- DODIJELJENA POSEBNA NAGRADA I ZAHVALNICA „FRANJO BASIĆ“
tekst i foto: Sonja Breljak

Radom na promidžbi koja u pozitivni kontekst stavlja, osnovne životne postavke suvremenog političkog, gospodarskog i kulturnog života i ponašanja, postižu se zavidni efekti u održavanju kontinuiteta, odnosno jačanja ugleda naše zemlje u državi poput Njemačke. Ove naputke i načine, vrlo je dobro shvatilo  i  prihvatilo Njemačko –hrvatsko društvo sa sjedištem u Bonnu.

Naime, tri godine za redom su dodjeljivali Nagradu Franjo Basić u Berlinu. A ove godine su, prije redovite, godišnje nagrade, upriličili i dodjelu i predaju Posebne nagrade Franjo Basić u Bonnu. Posebna nagrada je pripala Hansu Dietrichu Genscheru a zahvalnica Josipu Moricu, za njihov izniman rad i angažman na prevladavanju granica, spajanju ljudi i kultura, odnosno izgradnji i unapređenju struktura civilnoga društva a u slučaju Josipa Morica, za predan humanitarni angažman prema domovini tijekom rata.
Manifestacija predaje posebne nagrade Franjo Basić, upriličena je u centrali Deutsche Telekoma u Bonnu pred oko dvjestotinjak  gostiju među kojima su bili uglednici iz njemačkog i hrvatskog društvenog života.
Pozdravne riječi ovom je prigodom najprije izrekao Guido Kerkhoff iz uprave Deutsche Telekomma za Europu navodeći kako je Deutsche Telekom prisutan i u Hrvatskoj te kako se vremenom prometnuo u tamošnjeg najomiljenijeg poslodavca.
Potom je riječ dobio Andrej Plenković, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija republike Hrvatske koji je podnio svojevrsno izviješće pred ulazak Hrvatske u Europsku Uniju i oblastima i dijelovima na kojima se do tada još uvijek treba intenzivno raditi, kao što je oblast pravosuđa ili korupcija, pri tom označivši 2011. godinu kao godinu ulaska Hrvatske u EU.
Nakon ovih pozdravnih i uvodnih riječi, na pozornici dvorane Telekoma, priređena je rasprava, odnosno dijalog sudionika na temu: Prevladavanje konflikta istok-zapad, Jugoistočna Europa i europske integracije.
Kroz ovaj razgovor vodio je i usmjeravao Volker Hermann iz uprave Njemačko-hrvatskog društva. Njegova pitanja bila su upućena dr. Hansu-Dietrichu Genscheru i dr. Klausu Kinkelu, nekadašnjim ministrima vanjskih poslova, potom dr. Verneru Hoyeru, državnom tajniku u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova te svojevrsnom , domaćinu večeri, Danielu Glunčiću, predsjedniku Hrvatsko-njemačkog društva.
Sve promjene sugovornika tijekom ove diskusije ili dijelove između govora i dodjele nagrade, upotpunila je muška klapa „Berlin“ iz Berlina. Pjevali su tradicionalne pjesme i izvedbe poput Projdoh kroz pasike, neke novije kao Ružo moja crvena ili, Da Hrvatske nije.
Nakon runde razgovora koja je preko osobnih doživljaja i sjećanja svjedoka vremena, zanimljivo oživjela to doba u kojemu su se u Njemačkoj donosile i odluke vrlo važne za Hrvatsku,o toj je temi govorio i dr. Andreas Pinkwart, zamjenik predsjednika FDP-a Njemačke.
Nagradu Franjo Basić potom je Hansu Dietrichu Genscheru uručio Daniel Glunčić predsjednik Njemačko-hrvatskog društva.
Nakon riječi zahvalnosti tijekom kojih je Genscher kao i u više navrata, te večeri, izrazio zadovoljstvo dobijenom nagradom, na pozornicu je stupio i veleposlanik RH u Njemačkoj, dr. Miro Kovač. Dr. Kovač je u kratkim crtama iznio značenje događaja te čestitao organizatorima, pokroviteljima i sudionicima, na izvedbi i razini a posebno Njemačko-hrvatskom društvu i njegovu predsjedniku Danielu Glunčiću.
Potom je dr Kovač predao zahvalnicu Josipu Moricu, koji je na taj način postao symbol, odnosno personifikacija svih Hrvata u Njemačkoj koji su, poput njega,  na sve načine, nebrojenim dobrotovornim aktivnostima nastojali pomoći svojoj zemlji ne žaleći truda, vremena i novca.
O vremenu u kojemu je važni odlukama inicirao priznanje Hrvataske, Hans-Dietrich Genscher je na konferenciji za novinare priređenoj poslije dodjele nagrade, govorio s poštovanjem, ustvrdivši, bez imalo premišljanja ili oklijevanja, kako bi i danas učinio isto jer je ta odluka, doprinijela smirivanju situacije i prestanka ratovanja:
-Nismo ju donijeli prerano, kako neki tvrde, već prekasno. Njeno ranije donošenje  zaustavilo bi i ranije ratna zbivanja …rekao je, među ostalim, Genscher u odgovoru na novinarska pitanja. Tijekom razgovara, panel diskusije i svojeg govora nakon primanja nagrade, više puta je Genscher ponovio:- Hrvatska, dobro došla u Europsku Uniju!
Ugodno druženje je nakon završenog službenog dijela proslave, nastavljeno  pod krovom Telekoma uz sir, pršut i dobra, hrvatska vina te pjesmu izvrsne klape iz Berlina koja je Genschera vrlo ugodno iznenadila izvedbom njegove omiljene pjesme iz rodnog mu grada Hallea …Na svijetloj obali rijeke Saale.
-Bilo mi je zadovoljstvo prestavljati Vladu i Ministarstvo na ovom događaju i uručenju nagrade Genscheru, za hrvatsku, zaista, ključnu osobu. Drago mi je da je događaj organiziran na ovakvom nivou, s važnim i utjecajnim ljudima. Želio sam svojim govorom odaslati poruku potrebe jačanja hrvatsko-njemačkog prijateljstva. Očekuje se da je Hrvatska tijekom mađarskog vodstva, spremna završiti pregovore o ulasku u EU. Sve ovo mi je potvrdio odličan rad ovog Društva. Sve je organizirano na najvišem nivou. Istina, potvrđivati iznova prijateljstvo Genschera Hrvatskoj je možda nepotrebno ali ugodno i jako lijepo iskustvo
…rekao je gost iz Zagreba, državni tajnik Andrej Plenković.
– Mislim da je sve proteklo vrlo dostojanstveno. Genscher je tu nagradu uzeo s ponosom, nagradu koja je rezultat onoga što je i pokojni Basić činio. Oni su se poznavali i njemu je bila čast dobiti ovu nagradu. To je i na potvrdio tiskovnoj konferenciji. Organizacija je bila odlična, Telekom jekao jedan od pokrovitelja i domaćin svečanosti, učinio mnogo.
Ja sam želio u govoru istaknuti da je Genscher na svoj način doprinio stvaranju Hrvatske i Europe, a Josip Moric je to učinio na svoj način. Genscher je s jedne strane a Moric s druge strane. Povezati ih može riječ zahvalnost. Naša zahvalnost da smo ih imali i da su djelovali među nama
…rekao je Daniel Glunčić, predsjednik Hrvatsko-njemačkog društva potvrđujući nam kako je Josipa Morica poznavao od prije, iz vremena i zajedničkog rada na dobrotovornim aktivnostima.
– On je istaknuti primjer svih onih Hrvata kojima se nije stiglo nikada ili barem ne dovoljno, reći:- Hvala! Radili su tiho i nisu se posebno isticali. Josip Moric je zato dobio tu zahvalnicu. I Genscher je bio vrlo jasan i koncizan, riječima. Genscher je rekao da je te odluke važne za Hrvatsku napravio prije 20 godina. A napravio bi i sada. Željeli smo da se govornici i gosti putem dijaloga, malo otvore, i to se i dogodilo. Prisjećanja Genschera o raspadu Istočnog bloka je vrlo značajno svjedočenje. A toga više nedostaje.
I Kinkel i Genscher su potvrdili značenje EU označivši ju kao jedinu šansu za miran život i izbjegavanje sukoba u Europi
…rekao je Glunčić, potvrđujući da je u o organizaciji ove večeri intenzivno bilo uključeno pet-šest članova društva.
Prema najavi, dodjela redovite, godišnje Nagrade Franjo Basić bit će 16. prosinca u Berlinu. Nagrada će tada biti urečena nogometašu Niki Kovaču i poduzetniku Kristianu Engelu.
-Potrebno je to. Ponavljam, politikom se ne može stvarati kultura ali može kulturom- politika. To je izrekao Theodor Heuss, liberal. To bi mogao biti i moto ovoga Društva …zaključio je Glunčić nakon izvrsne manifestacije u kojoj su uživali kako pozvani Nijemci tako i svi Hrvati.
Zajedno, kako i priliči organizatoru, Njemačko-hrvatskom društvu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments