I STRANE MISIJE NA KATOLIČKOM DANU

tekst: Sonja Breljak
foto: Anica Krstanović
2018-05-12-PHOTO-00001154Berlin-Münster
/ Münster, grad u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, točnije Biskupija Münster, domaćin je 101. Katoličkom danu koji se održava svake dvije godine u različitim gradovima. Ovogodišnji, u Münsteru, traje od 09. do 13. svibnja.

Manifestacija je okupila na desetke tisuća posjetitelja na misama na otvorenom, koncertima, štandovima, a sve pod motom “Suche Frieden”/ “Tražite mir” .

Na štandovima koji nude informacije iz raznih Biskupija, Berlinska biskupija se štandom na Schlossplatzu u Munsteru, predstavila po prvi puta kroz aktivno sudjelovanje stranih misija a pod motom “Svjetska crkva u Berlinu”.

.

2018-05-12-PHOTO-00001172Na ovom predstavljanju Berlinske biskupije na 101. Katoličkom danu aktivno je sudjelovala i naša Anica Krstanović, predsjednica Župnog vijeća HKM Berlina, inače predsjednica Vijeća stranih misija koje postoji od 2016. godine.

Biskupija je još prošle godine kontaktirala mene kao predsjednicu Vijeća stranih misija, da su se odlučili ove godine na 101. Katoličkom danu Berlinsku biskupiju prezentirati kroz stane misije što je jako veliki kompliment.  I to pod motom “Weltkirche Berlin”. 

Svaka biskupija ima svoj štand i unutar mota “Suche Frieden” ima i svoj moto a moto naše Biskupije je “Weltkirche Berlin” /Svjetska crkva Berlin jer i službeno Biskupiju preko jedne trećine čine  strane misje.

.

2018-05-12-PHOTO-00001156Poslala je Berlinska biskupija na Katolički dan svoj najživlji dio. To je prvi puta, do sada to nitko nije uradio. Njemačka crkva je, to je moje mišljenje, svjesna toga da ima puno vjernika stranog porijekla ali se oni drže još po uvijek po strani, kao u nekoj drugoj klasi.

U Njemačkoj ima 27 biskupija a samo tri biskupije imaju Vijeće stranih misija kao što je to kod nas u Berlinu. Sve druge to nemaju. To znači da te strane vjernike i misije, nitko i ne zastupa, imaju sigurno neke susrete za svećenike ali na iskustvu Berlina gdje su u tom vijeću zastupljeni i svećenici i laici, može se reći, to je jedna jako uspješna priča.

U Vijeću stanih 2018-05-12-PHOTO-00001158misija je 49 ljudi a šest je u predsjeništvu s  dva predsjednika. Vrlo smo povezani s Biskupijom, uključeni u sve događaje. S druge strane i Biskupija od tog angažmana profitira. Misije nisu više oaza, povezane su a dopušta se da djeluju na svoj način.

Na početku je Biskupija prije tri četiri godine imala drukčije planove, čak se govorilo  i o ukidanju misija ali i kroz angažman nas Hrvata koji smo sve analizirali i argumentirali, potom kroz istrajan rad na Međunarodnoj krunici a posebno kroz djelovanje Zbora mladih, bliže su se upoznali s radom naše i drugih misija i promijenili su taj plan. Sad  imamo pravu suradnju gdje obostrano profitiramo i baš je dobra povezanost kako s Biskupijom tako i između stranih misija.  

U Münesteru na je dvadesetak iz Vijeća stranih misija. Nastupile su i koreanska i poljska misija s dvije male točke, pantomime i plesa, a svi su donijeli i slatkiše iz svoga kraja.

Imamo centralnu temu štanda, to je krunica koju mole sve strane misije.  Iznijeli smo povijest misija, povijest krunice, pružamo na štandu mogućnost da djeca sama načine krunicu, na koncu imamo i kviz kojeg pobjednik dobija dva dana putovanja u Berlin.

U Münseteru sam dva dana i to me  vrlo raduje jer je to i prilika za bolje upoznavanja unutar biskupija što opet sve koristi daljem radu stanih misija a među njima i Hrvatske katoličke miisje Berlin, rekla nam je Anica Krstanović, predsjednica Vijeća stranih misija, javljajući se iz Münstera gdje predstavljajući Berlinsku biskupiju boravi na 101. katoiličkom danu 2018.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments