VISOKO PRIZNANJE ĐIKIĆU

Index.hr
HRVATSKI znanstvenik i direktor Frankfurtskog instituta izvrsnosti i Instituta za biokemiju na Goetheovu sveučilištu Ivan Đikić na ceremoniji u Erlangenu je promoviran u redovnog člana Njemačke akademije znanosti – Leopoldina.

Njemačka akademija znanosti Leopoldina je najstarija svjetska akademija prirodnih znanosti. Njemačkom nacionalnom akademijom znanosti je proglašena u srpnju 2008. godine. Leopoldina savjetuje državne ustanove o znanstvenim pitanjima i potiče razmjenu ideja s inozemnim akademijama i znanstvenicima.

“Počašćen sam ovim priznanjem”

“Počašćen sam ovim priznanjem i radujem se što ću moći aktivno sudjelovati u programima Akademije naročito u obrazovanju mladih i popularizaciji znanosti”, kazao je prilikom prihvaćanja u članstvo Njemačke akademije znanosti. Predsjednik Frankfurtskog sveučilišta profesor Werner Muller-Esterl je svojem kolegi čestitao uz riječi da je to zaslužio svojim kreativnim znanstvenim radom.

Đikić je zadnjih mjeseci primio nagrade Sir Hans Krebs i Njemačku nagradu za istraživanje tumora. Prošle godine je dobio nagradu Grada Splita za znanost, a odlikovan je i Ordenom kneza Branimira za promicanje međunarodnog ugleda Republike Hrvatske u području znanosti.

Svjetski poznati znanstvenik nije bio dovoljno dobar za HAZU

Ivan Đikić ranije ove godine dobio je i nagradu Europskog savjeta za istraživanje od 2,5 milijuna eura za istraživanje novih signalnih molekula koje kontroliraju vezu tumora i upalnih procesa koja ga je uvrstila u sam vrh europske znanstvene zajednice. Dio toga novca će biti uložen i u istraživanje koje Đikić provodi u suradnji s Medicinskim fakultetom u Splitu.

Zanimljivo je kako je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u ožujku ove godine odbila primiti Đikića za dopisnog člana. Đikić tada u tajnom glasovanju Razreda za medicinske znanosti nije uspio skupiti dovoljnih 10 glasova, nego je u oba kruga glasovanja dobio samo njih sedam. Očito znanstvenik na svjetskom glasu kojega su sada primili i u Njemačku akademiju znanosti, nije bio dovoljno dobar za Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments