TRKA S VREMENOM

ZNA SE!!!
piše: Emil Cipar

 

Počela je očajnička trka s vremenom. Nedostatak hrabrosti, oklijevanje, neodlučnost… računi za sve mane i loše osobine Vlade pod vodstvom Jadranke Kosor dolaze sada na naplatu.
Izbori su pred vratima, a treba svladati masu problema koje oni donose, no počnimo redom…
-Prva prepreka proračun! Idućeg tjedna će se o prijedlogu Vlade za proračun 2011. glasovati u Saboru. Normalno …vladajuća koalicija ima većinu …ali!
U aktivnu politiku se vratio Ivo Sanader. Dokazano je da nemože učiniti ništa korisno i konstruktivno, ali može gadno naštetiti bivšim prijateljima. Već njegova prisutnost u saborskim klupama izaziva nesigurnost. Ovaj gubitnik trenutno ima u rukama dobre karte, jer se dobija osjećaj da svakoga časa može ugroziti večinu i da oni preživljavaju trenutno samo od njegove milosti. Sigurno ima među saborskim zastupnicima HDZ-a dovoljan broj njih, koje Sanader može reketirati.
Prijedlog proračuna ne izgleda ružičasto. Već u prijedlogu je predviđen manjak od 14 milijardi kuna. Što to znači …svima je jasno …rebalansi, rebalansi i nova zaduženja.
Ali, pretpostavimo ipak da će proračun proći. To ne znači da je nastao mir i spokoj u redovima koalicije. Puno je stranaka u njoj, kojima će vjernost trenutnoj koaliciji štetiti kod slijedećih izbora. HSLS i HSS mogu proći izborni prag, samo ako se jasno profiliraju na vrijeme. Ako ostanu do kraja u koaliciji neće biti prepoznati i vrijeme će ih kazniti.
Raspad koalicije je neminovan. Pitanje je samo …kada istupiti.
MMF se kao sjena nadvio nad Hrvatskom. Izjava guvernera Nacionalne banke Rohatinskog da je država pred bankrtom pomoći će da se kontrola nad tečajem kune izmakne iz ruku. Posljedica je panika i vrtoglavi pad kune.
USKOK steže obruč oko Sanadera. Dogodi li se da mu uspije izvesti ga pred sud …povući će to za sobom brojne druge afere o kojima se već sada govori u kuloarima.
Pokušajmo biti krajnje optimistični:
Ako sve prođe u najboljem redu …šta imamo od toga?
Državni deficit raste. Nikakav realni rast nije za očekivati, a troškove predviđene proračunom treba isplatiti. Prihodi padaju, rashodi rastu, a MMF-ov dah se osjeća u potiljku.
Nova inozemna zaduženja su na dnevnom redu. Da se potsjetimo …dosada ih je već 50 milijardi eura. Novi porezi, nameti, harači…
Oni su neizbježni. Iako nisu predviđeni u prijedlogu proračuna …svima je jasno da bez toga neće ići. Ako je poznato da se niti jedan proračun nije održao, nego su ga uvjek spašavali rebalansi …dakle ispravke i korekcije …koji su uvjek išli na račun standarda građana, onda nam je jasno šta nam predstoji iduće godine.
Trka s vremenom …bet obzira kako završila …ne donosi ništa dobro. Živci su postali vrlo tanki. I nezaposlenost je uhvatila maha.
Gospodarstvo …jedina uzdanica u Hrvata trenutno …čeka još uvjek na impulse i jasne znakove podrške. U prijedlogu proračuna ih nema, a što to znači jasno nam je.
Početkom iduće godine trebali bi biti zatvorena sva pregovaračka poglavlja sa EU. Trebala bi …tako kaže naša Vlada. U EU su nešto skeptičniji po tom pitanju.
Za sada se nitko ne brine u budućnosti Hrvatske, nego za svoju trenutnu sudbinu.
Opozicija kronično nesposobna. Crkva neodlučna …stati uz narod, ili čuvati svoju udobnost. Sindikati …žalibože. Oni niti ne znaju šta bi tražili i za čega bi se borili.
Ovi stihovi napisani su davno, davno… Vremena su se promjenila, vanjski uvjeti isto tako. Turci se sada zovu Globalni neoliberalizam, a za harač postoji više izraza …kamate, zatezne kamate,  krediti, obveznice, porezi, nameti…
Jedno je ostalo isto iako se više ne zove raja, nego puk.
Harač, harač! Otkud raji harač?
Otkud zlato, koji krova neima,
Mirna krova da ukloni glavu?
Otkud zlato, koji njive neima,
Nego tursku svojijem znojem topi?
Otkud zlato, koji stoke neima,
No za tuđom po brdijeh se bije?
Otkud zlato, koji ruha neima?
Otkud zlato, koji kruha neima?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Poštovani samo bi dodao

Ovo je još jedan dokaz da i hrvatsko iseljeništvo ipak ne spava ili bolje rečeno netko je i u tom pogledu budan
kada je u pitanju Hrvatska politika njezina dobra i društva i gospodarstvo.

Ivek Milčec,Zagreb
Ivek Milčec,Zagreb
13 years ago

Kolega Cipar,čestitam Vam na tekstu o donošenju proračuna za 2011.Iznijeli ste čitav niz činjenica koje opovrgavaju već poslovičan optimizam premijerke Kosor,potpredsjednika Vlade i ministra financija Ivana Šukera i sve ostale ministre vladajuće koalicije.Svoj optimizam vladajući mogu,kao i toliko puta do sada,objesiti mačku o rep a hrvatsku javnost posebno iritira način na koji financministar Šuker,bahato i s visoka;podučava,docira i potcjenjuje ekonomske stručnjake,ali i narod,koji ,po njemu, nema pojma o vođenju državne blagajne.Kaj god!Ako se Šukerova financpolitika svodi samo,kako on voli reći,na redoviti isplatu plaća,mirovina,dječjeg doplatka i rodiljnih naknada onda nije čudo što nam se zemlja nalazi u “banani”.A što je s… Read more »