REFERENDUM …PO TREĆI PUTA

Kolumna povodom…
piše: Emil Cipar


Napisao sam već nekoliko kolumni na temu Referenduma o izmjeni zakona o radu. Moja predviđanja i tvrdnje da imamo potpuno nesposoban sindikalni pokret …dokazao je sada i Ustavni sud, a ja se pitam …zaslužujemo li mi stvarno bolju vladu i bolje demokratske odnose od postojećih.
Ajmo pokušati ovu trakavicu konačno privesti kraju. Nisam potpisao Peticiju za referendum, jer mi je pitanje koje se njime postavljalo zvučalo benigno i glupo. Ono je glasilo…
JESTE li za zadržavanje važeće zakonske odredbe o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima?
Moglo bi se početi s prikupljanjem potpisa za tisuće sličnih pitanja, ili uz malo mašte …mogla bi se ta pitanja grupirati i iz njih izvući jedno grupno pitanje, koje bi trebalo glasiti:
JESTE li za to da nam i dalje bude dobro?
Pitanja takve vrste …može si poželjeti svaka vlada na svijetu, jer joj ona ne predstavljaju nikakav problem. Potreba građana za izjašnjavanjem …zadovoljena je i stiče se utisak kao da vlada poštiva volju građana.
Sve u svemu …vuk sit i ovce cijele.
O sudbini referenduma izjasnio se sada i Ustavni sud i on je donijeo jednoglasno … i po meni …jedinu moguću presudu:
Referendum je nepotreban!
To se moglo znati odmah …prije početka skupljanja potpisa za referendum. No međutim, ako stvar u ruke preuzmu usijane glave, potpomognuti populistima, koji glume ozbiljne političare …onda stvari postaju opasnima po mladu hrvatsku demokraciju.
Opasnim zbog toga što se još jednom pokazalo, a sada je to i od Ustavnog suda potvrđeno …da u Hrvatskoj ne postoje društvene snage koje bi mogle biti korektiv vladajućoj kasti. Ovi, koji su dosada mislili da to jesu …pali su na ispitu zrelosti i ne mogu se više smatrati ozbiljnima.
Jer …od samoga početka činili su neoprostive i nedopustive greške. Iskoristili su nezadovoljstvo naroda i skupili puno potpisa, a onda nisu znali što s njima učiniti. Vrlo rano …lukavi Šeks izmjenio je pravila igre i priznao poraz. Vjerojatno, na njegov znak …Vlada je odustala od promjene Zakona o radu.
Nema promjena …nema razloga za referendum po tome pitanju.
I umjesto da taj čin povlačenja promjena Zakona, slave kao veliku pobjedu …organizatori peticije nisu to niti primjetili. Uporno su i dalje tražili zabranu nečega što ustvari više ne postoji.
Na demokraciju se treba naviknuti. Demokracija daje pravo svakome građaninu da sudjeluje u oblikovanju zajedničkog života.
U demokraciji je dopušteno svakom pojedincu ili svakoj interesnoj grupi izabrati način na koji će napraviti budalu od sebe.
Sindikati su sami izabrali svoj način.
Moj skromni savjet sindikatima. Nije odluka Ustavnog suda poraz za vas. Pročitajte ju još jednom. To je velika pobjeda …pokušajte ju samo razumjeti.
Neka vas ne zbunjuje suvišna i nepotrebna izjava predsjednika Ive josipovića, koji kaže da bi on …da je sudac Ustavnog suda …presudio drukčije. Vjerujte mi da ne bi. On samo pokušava spriječiti nekontrolirane nemire u zemlji.
Recite svojim aktivistima …tražili ste da se ne mijenja Zakon o radu i to ste postigli. Sada budite zadovoljni, a drugi puta razmislite dobro i…
…tražite više! Puno više!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments