DOSTA JE VIŠE!

KOLUMNA POVODOM!
piše: Emil Cipar

Referendum bio i prošao. Hrvati rekli Da za Europsku uniju i idemo dalje. Analiza referenduma pokazuje da su u prošlosti učinjene krupne greške koje treba u hodu ispravljati. Jedna od njih je sigurno popis birača u Hrvatskoj, jer je svakome jasno da nešto nije u redu ako država ima 4 milijuna stanovnika i četiri i pol milijuna birača. Taj apsurd može dovesti samo do stvaranja krive slike o izbornim rezultatima, pa tako ispada da je veći broj onih koji nisu izišli na referendum.

Treba se tu uvesti reda. U puno čemu oko izbora treba uvesti reda, ali prije svega trebaju to učiniti Hrvati u Hrvatskoj. Žablji zov takozvane hrvatske dijaspore trebao bi jednom zauvijek zamuknuti.

Prije svega hrvatska dijaspora bi se trebala brinuti sama o sebi, a ne svoje probleme rješavati preko hrvatske države. Njihov glas u suodlučivanju je toliko neznatan da pomena nisu vrijedne brojke o glasovanju izvan granica Republike Hrvatske. Ne bih ih sad navodio, jer bi to samo izazvalo zbrku i pomutnju.

Znam da će to stvoriti buru negodovanja među iseljeništvom, ali gospodo …tako je. Kako možemo vaše savjete shvatiti dobronamjerno i ozbiljno kada niste u stanju ni sami sebe organizirati. Zbog čega bi vas netko nešto pitao. Pogledajte se u ogledalo i vidjet će te da ste politički jadni. Busate se u prsa da vas je u Njemačkoj 400 000, a na referendum na kojemu se odlučuje o budućnosti Hrvatske iziđe vas jedva 3000.

Znam reći čete …otežani uvjeti, daleko, registracija i tako… Možete to reći bilo kome, ali niste ni malo uvjerljivi. Prije dvadeset godina uvjeti su bili još teži, ali na referendum se izašlo u daleko većem broju.

Nemojte mi samo reći …Hrvatska je zaboravila svoju dijasporu. Budite iskreni i recite: Dijaspora je zaboravila samu sebe. Trebalo vam je dvadeset godina hrvatske države da iskrivite sliku o iseljeništvu i da postanete strano tijelo, koje nitko ne želi slušati.

Dopustili ste da vaše interese zastupa HSK, mračno tijelo hrvatske prošlosti, koju su Hrvati u Hrvatskoj već zaboravili, jer su zabrinuti za sadašnjost. Tko će pametan u Hrvatskoj razumjeti aktivnosti HSK-a, koje se su okrenute prošlosti.

Hrvati u Hrvatskoj odlučili su se za budućnost. Za bolju budućnost …nadaju se. Jedino što Hrvatsko iseljeništvo može i treba napraviti je ponuditi pomoć. Naglasak je na ponuditi, a ne dijeliti savjete koje nitko ne želi čuti.

Licemjerje je gospodo moja sa njemačkom mirovinom u džepu dijeliti savjete onima koji ne znaju kako će platiti svoje režije, kako će školovati djecu i kako će sastaviti kraj s krajem. Licemjerje je prozivati odluke i rješenja hrvatske vlade.

Licemjerno je zbog toga, jer samo jedan pogled na one koji dijele savjete izaziva sažaljenje. Šta ste vi gospodo učinili u ovih dvadeset godina kako bi postali ozbiljan partner. Sastanete se jednom tjedno, vas par, nakon mise i mislite da imate pravo odlučivati o sudbini Hrvata u Hrvatskoj. Mislite da imate pravo odlučivati o sudbini koju oni žive 24 sata na dan.

Pobrinite se za sebe gospodo! Ako vam je pak toliko stalo do Hrvatske …vratite se. Vratite se, ali vam nitko neće prostrijeti crveni tepih i ne očekujte nikakve povlastice. Ispišite svoju djecu iz njemačkih škola i fakulteta i dođite svi na rodnu grudu i u svoju jedinu voljenu domovinu.

Hic Rhodos, hic salta. Dokaži se ovdje da si bolji i da si pametniji i da si sposobniji. Lako je to bilo u uređenoj državi, koju su, usput rečeno, drugi uredili za vas.

Nekoliko riječi u vlastitoj stvari. Mjesecima opominjemo i ukazujemo našim čitateljima kako mi ne želimo i nemamo pravo utjecati na razvoj političkih događaja u Hrvatskoj i molimo naše komentatore da to isto tako ne čine. Svejedno je to ostalo neprimjećeno, pa našeg čitatelja Josipa Mayera navodi na sljedeći komentar izvješća o referendumu:

Ono što mene posebno zabrinjava je..
Nije vrijeme za nikakva opuštanja ni slavlja sad tek treba zasukati rukave pljunuti u šake i nastaviti sa velikim žarom i voljom delati na tome dalje. Ono što mene posebno zabrinjava gdi su izostali glasi od dijaspore..dali je bez njih odluka ZA EU pala ili je ona sasvim opet zaboravljena.

Ne znam kome ste se obratili gospodine Mayer, ali ako mene pitate, reći ću Vam:

Hrvatska dijaspora je rekla što je mogla reći. Pokazala se jadnom da jadnije ne može biti i još jednom pokazala da nije vrijedna pažnje u ovom trenutku. Kod nas u Slavoniji postoji jedna narodna izreka, koja se može primijeniti na sve one koji nam sa njemačkom mirovinom u džepu dijele savjete:

Sidi di si, jer kakva si ni za di si nisi! …rekli bi slavonski Šokci, a u prijevodu bi to značilo: Ostani tamo gdje jesi, jer kakva si nisi ni za to sposobna.

Dragi čitatelji …ovo se moralo reći. „Hrvatski glas Berlin“ želi biti platforma svima koji žive pod utjecajem različitih kultura, društvenih uređenja i svjetonazora, ali ni u kom slučaju ne želimo upirati prstom u nekoga. Pričajmo o svojim iskustvima, ali ne dijelimo savjete drugima, jer na to nemamo pravo.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments