SPOMEN POGINULIM BRANITELJIMA VUKOVARA

tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/ U Crkvi svetog Sebastiana, gdje je sjedište Hrvatske katoličke misije, jedno večernje misno slavlje/u srijedu, 27.listopada/ bilo  je posvećeno poginulim braniteljima Vukovara.
Svetu misu je predvodio fra Stipe Čirko a koncelebrirao fra Radoslav Tolić uz nazočnost župnika fra Petra Čirka.
Do ovog misnog slavlja, molitvenog spomena poginulim braniteljima Vukovara došlo je nedavnom inicijativom i dogovorom veleposlanika RH dr. Mira Kovača i berlinskog župnika fra Petra Čirka.
Naime, u posjetu Berlinu, na poziv njemačkih domaćina, ovih dana je boravio vukovarski gradonačelnik, Željko Sabo. Ova prigoda je iskorištena za duhovni susret u crkvi svetog Sebastiana.

Uz vjernike i svećenike koji žive i rade u Berlinu, misi posvećenoj braniteljima Vukovara, nazočio je vukovarski gradonačelnik, Željko Sabo, potom veleposlanik RH u Njemačkoj, dr Miro Kovač sa suradnicima, kao i Andrej Plenković, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslava i integracija koji je u službenom posjetu njemačkoj prijestolnici.
Bila je to rijetka prigoda da toliki broj zvaničnih  predstavnika hrvatske države nazoči misnom slavlju u Hrvatskoj katoličkoj misiji. Povod, molita za poginule branitelje Vukovara,  je sasvim sigurno zavrijedio ovaj izuzetak.
Naglasio je to i tijekom propovjedi fra Stipe Čirko, ističući vrijednost žrtve palih vukovarskih branitelja i našu zahvalnost za ostvarenu državnu samostalnost i slobodu hrvatskog naroda. O tome je, nakon misnog slavlja, par rečenica rekao i veleposlanik RH dr. Miro Kovač a naglasio potom i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, ističući  značenje žrtve. – Poslije rata, dolaze brojna pitanja. Grize vas  i savjest. Često se pitam, zašto je poginuo moj prijatelj, a ne  ja. Odogovor sam pronašao:- Moj prijatelj je zavrijedio kraljevstvo Božje. A meni je dana mogućnost da popravim grijehe, učinim dobro, u daljem životu, rekao je, između ostalog vukovarski gradonačelnik, zahvaljujući berlinskim Hrvatima da su izdvojili vrijeme i zajedničku molitvu posvetili poginulim vukovarskim braniteljima.
Nakon svete mise, svi nazočni, svećenici,  berlinski Hrvati i gosti iz Hrvatske,  okupili su se u misijskoj dvorani gdje su ih dočekali i ugostili članovu Franjevačke mladeži Hrvatske Katoličke misije Berlin.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments