VUKOVARSKI GRADONAČELNIK U BERLINU

ŽELJKO SABO GOSTOVAO  NA SKUPU U ORGANIZACIJI  EUROPSKE AKADEMIJE I ZAKLADE HANNS SEIDEL
tekst i foto: Sonja Breljak

Nešto malo više od mjesec dana je prošlo kako je vukovarski gradonačelnik, Željko Sabo, boravio u Berlinu i sudjelovao, na poziv njemačkih domaćina, Zaklade za razvitak i slobodu iz Bonna, na Berlinskom ljetnom dijalogu 2010. Govorilo se tada o integraciji stranaca u njemačko društvo pa se pouke na tu temu izvukoše i iz  vrlo zanimljivog izlaganja  Željka Sabe i iskustava Vukovara.
Ponovni poziv za posjet Berlinu, vukovarskom gradonačeniku stigao je od Europske akademije i Zaklade Hanns Seidel, koji organiziraju niz svojevrsnih dijaloge podunavskih zemlja.
Ovom prigodom razmišljalo se i razgovaralo na temu:-Dunav-granica ili poveznica? Konkretno, govorilo se o iskustvima Vukovara.
Skup su otvorili i vodili voditelj Europske akademije, prof. dr. Eckart D. Stratenschulte i  voditelj Zaklade Hanns Seidel, Ernst Hebeker. Par rečenica ovom je prigodom izrekao i veleposlanik RH u Njemačkoj, dr Miro Kovač, zahvaljujući organizatorima na pozivu vukovarskom gradonačelniku
Kad kažemo Dunav, onda mislimo na Vukovar. Kad kažemo Vukovar, mislimo i na rat. U obnovu srušenog Vukovara, Hrvatska je uložila 5 milujardi eura. Uskoro će, 18. studenog, 19 godina od stradanja Vukovara i Vukovaraca, podsjetio je Kovač, predstavljajući ukratko i gosta iz Hrvatske, Željka Sabu, riječima:- Bio je branitelj u ratu, teolog je, SDP-ovac i gradonačelnik.  On nije samo za tradiciju, a ne treba ju zaboraviti, nego je i čovjek koji ima viziju.
O Vukovaru, Dunavu, životu, rijeci, onome što spaja i što razdvaja ljude u ovom gradu, govorio je potom gradonačelnik Vukovara, Željko Sabo.
Upoznao je slušatelje s gradom, njegovom prošlošću, predratnim vremenom mira u kojemu je grad bio drugi po razvijenosti u bivšoj državi. Upoznao je nazočne Sabo i sa ratnim stradanjima, ubijenim ranjenicima, nestalima, srušenim gradom od prije 19 godina.
Ispričao je potom  i važne trenutke početka mirne reintegracije od 15. siječnja 1998. godine, o rješenosti građana da u svome gradu žive zajedno, o planovima i projektima.
Slušali su Nijemci jako pažljivo izlaganje koje je na mnogim mjestima donosilo, čvrsto  isprepletenu, sudbinu Grada  i osobno preživljavanje njena današnjeg prvog čovjeka.
U vrijeme kada sam izišao iz logora, pet sam godina radio u Austriji na crno. Za to sam se poslije  ispričao predstavniku austrijske države, rekao je Sabo te izmamio i smijeh slušatelja.
Predložit ću takvo što i ja svojoj kćeri, iako mislim da neće biti oduševljena, reagirao je ovim riječima voditelj diskusije, dr. Eckart Stratenschulte, na pripovjest Željka Sabe, kako je, zajedno s kćerkom upisao i priveo kraju  studij teologije. Zanimljivo izlaganje vukovarskog gradonačelnika komentirao je dr. Stratenschulte, na kraju ovim riječima.
Dali ste nam informacije i emocije. Donijeli ste nam  poput rijeke, poput Dunava, pravo osvježenje.
Gradonačelnik Vukovara je domaćinima na kraju tribine  darovao repliku Vučedolske golubice  i poznatog  vukovarskog vodotornja, uporedivši ga po značenju  s  onim berlinskim, na Alexandarplatzu.
Po završetku tribine, zanimalo nas je u razgovoru aktualizirati  nedavnu  inicijativu Željka Saba za susret predsjednika  Hrvatske i Srbije u Vukovaru.
Najprije, nadam se da sam na dobrom putu da postignem cilj, to je da se o Vukovaru priča. Sad se o njemu priča.
S njega je skinuta prašina zaborava. Trebamo  zatvoriti lošu stranicu knjige, krenuti naprijed kao dobri susjedi, to je svima u interesu. I susret predsjednika je svima u interesu. Nema razloga ni da Boris Tadić bježi od istine, sudbina Vukovara i ratna stradanja Vukovaraca, svima su poznata. Nakon susreta u Vukovaru, za Hrvatsku  i Srbiju će se otvoriti  novi putevi. Gotovo 20 godina je prošlo. Vrijeme je da živimo, krenemo nekim drugim putevima, da osvajamo neka druga tržišta u interesu svih građana. Za takav korak trebaju snažni političari. A ja mislim da su Josipović i Tadić pokazali da su oni upravo takvi političari. Vukovar  ove godine obilježava 19 godina od pada Vukovara. Moto obilježavanja je „Vukovar-pobjednik, jer je žrtva!”  Mi smo kao građani, pobjedili,  -Grad, to ste vi , rekao je naš pokojni Siniša Glavašević, novinar i pjesnik. Ulice i kuće su  materija, ljudi koji žive tu , oni čine grad. Vukovarci su to pokazali, preživjeli sve to, vratili se, nastavili zajedno živjeti. Naravno da su reakcije na ovaj najavljeni susret predsjednika  različite. Sto ljudi, sto ćudi. No, postoje nekad viši ciljevi. Pozvao sam sve one koji se kroz Vukovar žele politički afirmirati, da to ne čine na način da budu protiv interesa Vukovaraca, pa niti protiv susreta dva predsjednika u njemu. Njihov susret se intenzivno priprema  i  dogodit će se u jedanaestom mjesecu
, rekao je za Hrvatski Glas u Berlinu, gradonačelnik Vukovara, Željko Sabo.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments