VUKOVAR – TO SMO MI

piše: Emil Cipar

Srdačan susret u Vukovaru

Kraj jedne uspješne akcije  koju je organizirao Savez hrvatskih društava u Berlinu. Prikupljena pomoć stigla je u Hrvatsku i u BiH.
Akcija je provedena  savim profesionalno, iako su ju organizirali i proveli čisti volonteri. Jedan dio pomoći danas je stigao u grad na krajnjem istoku naše zemlje.
Koordinatori akcije Elizabeta Kopić i Stipe Pervan osobno su predali tri tisuće eura ravnatelju i osoblju Učeničkog doma u Vukovaru.
Ravnatelj Želimir Hincak vidljivo dirnut, pozdravio je i srdačno se zahvalio Hrvatima u Berlinu, rekavši pritom da mu je drago da Hrvati u Berlinu nisu zaboravili Vukovar.
Ta opasnost da Vukovar bude zaboravljen …vidljiva je u ovom gradu na svakom koraku. Grad se obnavlja iz sredstava Fonda za pomoć Vukovaru, ali to je birokratska pomoć, koja je učinkovita ako ju prati osobni kontakt. Jednostavna …sitna gesta, kao znak da je svima stalo da grad heroj stane ponovo na svoje noge.
Učenički dom, koji će nakon Nove godine udomiti 120 učenika je prava investicija u budućnost, jer u ovom gradu je bilo razrušeno sve …stanovi, tvornice, škole… stanovnici se razišli diljem svijeta.
Želimir Hincek i osoblje doma žele stvoriti solidne temelje za svjetliju budućnost grada. U parku, koji se upravo uređuje, obnavlja se stari i razrušeni dom. Ovih dana stiže namještaj …dar američke vojske. U modernim dvokrevetnim sobama dovoljno je mjesta za suvremene potrebe učenika srednjih škola u Vukovaru.
Bezbrojne aktivnosti (dramska, likovna, glazbena, sporstska, literarna… sekcija) naći će mjesta pod jednim krovom.
Hrvati u Berlinu trebaju znati da je njihova pomoć stigla u prave ruke i da će im se višestruko vratiti. Još nije odlučeno šta će se sa darovanim novcem nabaviti. Puno je rupa koje treba zakrpiti …ali  svi darovatelji mogu biti sigurni da će biti korisno upotrebljeno, kao i da će Savez biti informiran.
Iz svake riječi …svake geste osoblja doma vidljiv je gotovo očajnički apel …ne zaboravite nas, družite se s nama.
Ravnatelj Želimir Hincak ne propušta priliku napomenuti kako bi mu najdraže bilo kada bi učenici uspostavili kontakte s mladima u Berlinu. Poziva ih da posjete dom, da se druže …smisle zajedničke projekte.
Ovaj grad …nekada ljepotica na Dunavu, pun je rana i bolnih trauma, ali one će lakše zacijeliti, ako stanovnici dobiju osjećaj da nisu zaboravljeni. Hrvati iz Berlina danas su pružili ruku dobre volje i pokazali srce.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments