SVIJET NAIVE CILIKE DULIĆ KASIBA

Cilika Dulić Kasiba najveća hrvatska slikarica naive u Srbiji napunila 88 godina

Subotica/ Dragi moji Hrvati u dalekoj Njemačkoj, evo vijesti o našoj predivnoj slikarici koja sada hoda pogrbljeno i još brine o sinu, ali je puna pozitivnog stava. Siromašna, život ju nikada nije mazio, a ostavila je stotine slika po cijelome svijetu. Na žalost, ona i sada živi jako siromašno i nitko joj nije pružio neku nadu da će imati grijanje u staroj kući… Trudimo se mi prijatelji, koliko je moguće, ali neki nemaju sluha…
.
Ovako nam piše Katarina Čeliković, stručna suradnica za kulturne projekte i programe u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, te nam šalje i isječak iz Monografije o Ciliki Dulić Kasini, Olge Šram koja je u pripremi za tisak.

Cilika Dulić Kasiba rođena je 4. studenoga 1932. godine u Subotici. Odrasla je na salašima u okolici Subotice i tijekom cijelog života bavila se zemljoradnjom i slikala.

Od djetinjstva je iskazivala izrazite likovne sposobnosti, a svoj stvaralački put započela je 1961. u likovnoj koloniji i u likovnom odjelu KUD-a „Matija Gubec“ u Tavankutu gdje joj je mentor bio slikar Stipan Šabić.

U okruženju pretežito slikara amatera i slamarki (samoukih žena koje oblikuju slike i predmete od slame) izdvajala se svojim talentom, rano oformljenim vlastitim likovnim jezikom, originalnom likovnom ikonografijom, karakterističnim sitnim narativnim rukopisom i zrelim kompozicijama.

Puninu svog naivnog izraza dostiže krajem 60-ih godina 20. stoljeća, upravo u vrijeme naglog uspona i širenja domaće naivne umjetnosti. Zahvaljujući njenom slikarstvu, djelima Marge Stipić te jedinstvenom stvaralaštvu slamarki, Tavankut privlači pozornost javnosti i struke kao specifično izvorište naivne umjetnosti.

U sklopu prezentacije tavankutskih stvaralaca, skupno je izlagala u renomiranim muzejima, galerijama i institucijama u Zagrebu, Beogradu, Jagodini, Subotici, te u mnogim mjestima tadašnje države. U lokalnoj sredini bila je zastupljena na vojvođanskim smotrama naive i brojnim izložbama, a stručne retrospektive likovne umjetnosti na području Subotice uvijek su obuhvaćale i njena djela. Samostalno je izlagala više puta u Subotici i Tavankutu od 2001. godine.

Od samih početaka Cilika Dulić Kasiba s posebnom emocionalnošću slika svoje okruženje, život u autentičnim ambijentima salaša te osebujne običaje bogate tradicijske kulture bunjevačkih Hrvata. Spontano opisuje i neposredno interpretira proživljeno, davne događaje i scene koje pamti iz svog djetinjstva, koncentrirana da sve ispriča temeljito obogaćujući ih diskretno svojom maštom i humorom. Izgradila je vlastiti stil i osobnu estetiku, svoje stvaralačke zakone po kojima je prepoznajemo kao dosljednu i originalnu autoricu naive.

Karakteristične su njene živopisne scene odmjerenog kolorita i razvijenih kompozicija s velikim brojem pažljivo i detaljno oblikovanih likova. U skladu sa sadržajem, na svojim slikama uvjerljivo postiže ukupnu atmosferu svečanosti, slavlja, dramske napetosti, iščekivanja ili spokoja te naglašava jedinstvenost zaustavljenog trenutka. Pojedini osobni zapisi koji sadržavaju autobiografske elemente posebno odišu toplinom i intimističkim ugođajem.

Odlikuje je vitalna stvaralačka snaga, kao istinski umjetnik kontinuirano i predano slika izražavajući na slikama svoj stav prema svijetu kojeg želi sačuvati upravo takvog kakvog ga pamti, a one reflektiranju tu njenu iskrenu radost stvaranja.

Najznačajnija djela u opusu autentičnog umjetničkog dosega Cilike Dulić Kasiba datiraju od sredine 60-tih do sredine 80-tih godina 20. stoljeća i očituju visoku razinu izgrađenog stila te ju neosporno svrstavaju u raskošni svijet naivne umjetnosti. Njena kasnija ostvarenja razložno vremenu u kojem nastaju variraju u temama, načinu interpretacije te počesto i u likovnom izrazu koji postupno gubi pojedine elemente prvotnog naivnog izraza.

Slike joj se čuvaju u muzejima i galerijama u Subotici, Tavankutu, Jagodini i Beogradu te mnoge u privatnom vlasništvu i zbirkama više udruga i institucija.

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji dodijelilo joj je 2015. godine Priznanje „Dr. Josip Andrić“ za doprinos hrvatskoj kulturi.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments