ŠTO SI IMAMO REĆI

tekst i foto: Sonja Breljak
053Berlin/ Predsjednik Hrvatsog sabora, Josip Leko, se u četvrtak, u predvečerje današnjeg, za Hrvatsku vrijednog događaja u Berlinu, odnosno  potvrde  ratifikacije sporazuma o pristupanju Hrvatske EU od strane Bundesrata, susreo i s predstavnicima hrvatskih društava i udruženja u Berlinu.

Susret i razgovori su održani u prostorijama Veleposlanstva RH u Berlinu.

Pozivu na ovaj susret odazvali su se predstavnici Saveza hrvatskih društava Berlina (Ivan Bitunjac) potom od pojedinačnih društava, članica Saveza i predstavnici Zavičajnog kluba Brođani (Elizabeta Kopić), Zavičajnog kluba Tijarica (Ivan Tokić), Hrvatskog kulturnog društva V.F. Mažuranić (Stjepan Lozančić), Hrvatske demokratske zajednice, ogranak “Stjepan Radić” (Krešo Urban i Ivan Laković) te i učitelji Hrvatske nastave Berlin( Rachela Fay, Marina Maganić i Mladen Balent) i AMACA ( Aleksandra Brnetić).

S predsjednikom Lekom ovom su sastanku, među ostalima, nazočili i njegovi suradnici iz pratnje, podpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner te glavni tajnik SDP-a, Igor Dragovan kao i veleposlanik RH u Njemačkoj, dr Miro Kovač sa suradnicima.

Prigodom ovog susreta, najprije je o životu, radu i organiziranosti berlinskih Hrvata govorio predsjednik Saveza hrvatskih društava Berlina, Ivan Bitunjac. Bitunjac je naglasio ustrajan  rad Saveza, udruženja i ljudi, kao i  relativno nazadovoljstvo trenutnim stanjem  i odnosom domovine preme iseljenicima.

Diskusiji, pitanjima i odgovorima , koji su uslijedili kasnije, prethodilo je i obraćanje iseljenicima od strane predsjednika Sabora, Josipa Leke: – Dobro je da ste organizirani, i to dobro organizirani, bolje nego drugdje. Vi ste osobna karta, legitimacija Hrvata u Njemačkoj. Vi ste svoj doprinos dali kako razvitku Njemačke tako i razvoju Hrvatske, rekao je, između ostalog Leko.

Predstavnici hrvatskih društava i udruženja su informirali o svom radu i životu te i postavljali  razna pitanja  predsjedniku Hrvatskog sabora koja su se kretala od stanja u Hrvatskoj, odnosa prema iseljeništvu, radu Ureda za Hrvate izvan domovine, sudjelovanju iseljenika u hrvatskim gospodarskim projektima i slično a predsjednik Hrvatskog sabora je odgovarao, informirao te obećao po pojedinim pitanjima učiniti što je u njegovoj moći.

-Drago mi je biti ovdje s vama. I vrata Hrvatskog sabora otvorena su za grupne posjete, možete nam se obratiti, pisati, pitati …Dobro došli! rekao je Josip Leko na kraju službenog dijela razgovora s predstavnicima hrvatskih udruženja u Berlinu koji je potom  nastavljen i u opuštenijoj atmosferi i kraćem druženju, a u susret današnjoj plenarnoj sjednici njemačkog Bundesrata.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments