BUNDESRAT JE REKAO: – JA!

Njemački Bundesrat je danas dao suglasnost na ratifikaciju pristupnog ugovora ulaska Hrvatske u Europsku uniju

tekst i foto; Sonja Breljak
080Berlin
/ Na plenarnoj sjednici Bundesrata (Saveznog vijeća) gdje sjede zastupnici svih njemačkih saveznih država, dana je suglasnost na ratifikaciju sporazuma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji koju je usvojio Bundestag 16. svibnja.

Ovo je  bio posljednji korak i time ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja nema više nikakvih prepreka.

7. lipanj je ovim postao povjesni datum jednog povjesnog događaja.

Glasanju i odluci Bundesrata prethodio je kraći uvodni govor predsjednika Bundesrata Winfrieda Kretschmanna. Najprije je izrazio solidarnost sviju s poplavljenim područjima, državama, gradovima i građanima Njemačke potvrdivši namjeru države pomoći žrtvama ove katastrofalne prirodne nepogode.
Potom je Kretschmann pozdravio i sjednici nazočne goste, predstavnike Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora, Josipa Leku sa suradnicima u pratnji veleposlanika RH u Njemačkoj dr Mira Kovača sa suradnicima.

O hrvatskom putu u Europskun uniju potom su govorila tri govornika – Peter Friedrich, ministar za europske integracije Baden Würtemberga, dr Jürgen Martens, ministar  za EU iz savezen države Sachsen te ministar vanjskih poslova Njemačke, Guido Westerwelle.

Hrvatska je druga države bivše Jugoslavije koja ulazi u Europsku uniju. Put je trajao dugo, najduže od svih kandidata do sada. Hrvatska je ispunila sve uvjete. Može biti model, primjer drugim državama regiona kojim putem trebaju ići. Ali svaka će imati svoj samostalan put kao što je to i Hrvatska imala. Nema tu i neće biti nikakva popusta već svaka treba ispuniti odgovarajuće uvjete.  Hrvatska je država s malo stanovnika, ne očekujemo nikakve probleme. Čak šta više, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvorit će se tržište rada za stručnu, visokoobrazovanu radnu snagu koju i trebamo. Naša iskustva s hrvatskim radnicima u Njemačkoj su više nego pozitivna, spadaju u najbolje integrirane skupine migranata. Ovo je povjesni dan kako za Hrvatsku tako i za Njemačku koja je od početka podupirala Hrvatsku na putu ka EU, a povjesni je to dan i za Europu. Hrvatska, vašom suglasnošću do koje će danas nadam se doći, postaje 28. članice Europske unije. I svakako je duboko po svome kulturološkom biću, Europi uvijek i pripadala. Sretan sam radi ovog uspjeha. Čestitam Hrvatskoj, rekao je, između ostalog, slično ostalim govornicima, Guido Westerwelle.

Potom se pristupilo glasanju, točnije davanju suglasnosti na odluku Bundestaga o ratifikaciji pristupnog ugovora Hrvatske  Europskoj uniji. Većinom glasova Bundesrat je dao suglasnost na odluku Bundestaga.

Hrvatska delegacija danas će se susresti još i s predsjednikom njemačkog Bundestaga Norbertom Lammertom a potom će predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, razgovarati i s predsjednikom Bundesrata, Winfridom Kretschmannom.

Zadovoljstvo je bilo i nama s Hrvatskog glasa Berlin, zajedno s drugim kolegama njemačkog i hrvatskog tiska i televizije,  biti danas dio ovog događaja i nazočiti plenarnoj sjednici Bundesrata. Kako reče Guido Westerwelle: – Povjesni dan u Berlinu!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
10 years ago

A MI KAŽEMO.. DA ZAJEDNIČKI!

Idemo zajednički i u EU..1. srpnja 2013.G, uzdignute glave.. nema više novih prepreka ni odaljanja,vrijeme nam je za rad,ali i za novi intuzijazam, pjesmu ples,igrui i glazbu..I, ako nam ponikad ni nije do svega toga plesanja ni pjevanja,Sve nam to ipak daje, novu bolju i jaču.. volju.. za daljnja kvalitetnija djelovanja,- ali i novu radnu,- snagu..Za buduća vremena koja su pred nama.