DAN MATERINSKOG JEZIKA U WIESBADENU

piše: Ivica Košak
Hrvatska kulturna zajednica iz Wiesbadena je u utorak, 21. veljače, u suradnji s Hrvatskom nastavom u Hessenu pod visokim pokroviteljstvom povjerenstava za UNESCO, organizirala priredbu povodom Međunarodnog dana materinskoga jezika.
Taj je dan UNESCO proglasio danom svih jezika na svijetu, što je za zajednicu hrvatu u njemačkom iseljeništvu više nego dobar razlog de se taj dan obilježi i kao dan hrvatskoga jezika!
„Budući da skrb o jezičnoj kulturi ne pripada samo institucijama, nego pripada svima nama koji hrvatski govorimo, kulturna je obveza svih nas obilježiti Dane hrvatskoga jezika“ …obrazložio je u uvodnom izlaganju predsjednik Zajednice Ivica Košak.
Smilja Veselić-Vučina i Vedrana Moslavac, nastavnice hrvatske nastave u Hessenu su organizirale nastup učenica i učenika te nastave. Za djecu i njihove roditelje, to nije bila samo potvrda uspješnosti školske nastave nego i dokaz obiteljskog identiteta koji se izražava u materinskom jeziku. Generalni konzul republike Hrvatske u Frankfuru Josip Špoljarić je u pozdravu okupljenima istaknuo vrijednost rada hrvatskih zajednica u njegovanju i unapređenju hrvatske kulture i jezika.
Tradicionalno dobra podrška diplomatskog predstavništva za javni rad kulturne zajednice treba biti upotpunjenja i suradnjom Ministarstava za znanosti, obrazovanja i sporta te kulture. Špoljarić je mišljenje kako je potrebno ovaj nastupu HKZ-Wi proširiti u regiji.
Sadržaj je predavanja na javnoj tribini bio tematski posvećen prvom rektoru Zagrebačkoga sveučilišta. dr. Matiji Mesiću (1826. ­ 1878.).
Predavanje je popraćeno i prigodnom izložbom knjiga povodom 170. godišnjice rada Matice hrvatske (MH). Predstavljeni su radovi prvih u Hrvatskoj promoviranih znanstvenika Mije Kišpatića i Otona Kučere. Pozdravljajući prisutnu književnicu Katicu Kiš, koja je prisutnima predstavila svoju knjigu pripovjedaka, epigrama i karnevalskih nagovora: Iskre srca i uma, Ivica Košak je citirao izreku jednog od začetnika slavenskih matica u 19. st., a koji je rekao: “Kada se kaže – Matica slavenska mora se čuti – čovjek!”
Aktivnost HKZ-Wi ukazuju kako se može superiorno raditi i bez članstva u nekakvoj krovnoj. Ovaj skup je bio prilika da se novo vodstvo HKZ-Wi, izabrano 12. veljače ove godine predstavi kolegicama i kolegama u regiji.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments