NEKA STARA VREMENA

IZ DRUGIH MEDIJA …crckarije.com
crckarije_soup1U zadnjih se nekoliko godina, na TV-u, u časopisima i novinama pa čak i u stvarnom svijetu, kroz izložbe, modu i dizajn, sve nekako vraća u prošlost, točnije u vrijeme mladosti Elvisa Presleya, nastanka televizora, Jugoslavije, trapezica, šljokica i diska.

Iskreno, to mi pomalo ide na jetra, naročito kad na ulici gledam djevojke obučene u stare suknje svojih baka s pepeljarkama na očima koje ne služe ničemu.

Moda se ponovno vraća i baš smo si cool & happy.

Pop-art je na svakom koraku, svi su ufurani u retro đir 60-ih i 70-ih godina (tajice žarkih boja, majice s točkastom strukturom raznih strip junaka, frižideri, tranzistori itd.)…

Ops! Jesam li ja to spomenuo Pop-art? Pa dobro! Kad već jesam i kad su već svi zapeli, idem vam onda i ja dosađivati o tom, opet popularnom, umjetničkom pravcu.

Pop-art je nastao 50-ih godina prošlog stoljeća u Velikoj Britaniji. Pokrenuli su ga Richard Hamilton i Peter Phillips, tada mladi studenti britanskih art škola i sveučilišta.Vrhunac je dosegao, a gdje drugdje nego u Americi i to zahvaljujući upravo Peteru Phillipsu koji se, 1964. godine, preselio u New York kako bi svoje radove izlagao uz rame Andyu Warholu, Royu Lichtensteinu i ostalima koji su se priključili tom novom umjetničkom pravcu.

Inače, sam naziv Pop-art potječe od riječi popular art, ili po naški, popularna pučka umjetnost, a tema mu je konzumerizam, tj. potrošačka kultura građana počevši od stripova, reklama, časopisa sve do konzervi, boca, televizora i tranzistora.

Tako su neki (Roy Lichtenstein) izdvajali pojedinosti iz cjeline i ironično povećavali sličice iz stripa na galerijsku dimenziju slika kako bi potaknuli društvo na konzumaciju općenito. Htjeli su ukazati na brzinu života i prolaznost te upućivali na to kako treba usporiti i “pomno se suočiti s vizualnom zbiljom u kojoj živimo”.

Bavili su se američkim konzumerizmom pa su “šarali” Elvisa Presleya, Merilyn Monroe, raznu ambalažu (npr. Campbell juhe) itd., a bilo je tu i kipara koji su opet na svoj način htjeli pridonijeti cijeloj toj ironičnoj kulturi.

Većina najpoznatijih Pop-art umjetnika danas više nije među nama: Roy Lichtenstein je preminuo 1997. godine, Andy Warhol 1987, a Richard Hamilton 2011. godine.

Svi su oni iza sebe ostavili neprocjenjive radove i umjetnički stil kojeg danas kopiraju mnogi diljem svijeta. Ako želite saznati još ponešto o Pop-artu, skoknite na englesku verziju Wikipedije gdje ćete pronaći detaljnije podatke i slike.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments