FAŠIZAM JE NAJVEĆE ZLO

Iz naše arhive/ objavljeno 22.06.2013.

pripremio: Emil Cipar
foto: Ilustrativna fotografija/ Wikipedija/ Brezovica

Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj koji se slavi 22. lipnja.

Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Nacionalsocijalistička je Njemačka toga jutra napala Sovjetski Savez u operaciji pod kodnim nazivom Operacija Barbarossa. Time je izigran pakt Ribbentrop-Molotov o nenapadanju između ove dvije sile. Zbog takvih novonastalih okolnosti pripadnici Komunističke partije Hrvatske u Sisku našli su se u opasnosti, te su se povukli u okolicu grada – najprije u selo Žabno, a potom u šumu Brezovicu kraj Siska. Ondje su osnovali Prvi sisački partizanski odred, koji od prvih dana izvodi diverzije, osobito na željeznici.

Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janić Capo, i politički komesar Marijan Cvetković. Pripadnik odreda bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjela su tridesetosmorica tih boraca.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije (čiji je sastavni dio bila i Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Hrvatske) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet, od ukupno 11, korpusa NOV-a.

Dan antifašističke borbe obilježava se na ovaj dan od stjecanja hrvatske neovisnosti. U bivšoj SFRJ, se kao Dan antifašističke borbe slavio 27. srpnja – Dan ustanka naroda Hrvatske – što je bilo povezano s događajima u Srbu, iako je osnutak sisačkoga odreda tom danu prethodio više od mjesec dana.

Danas se nažalost često brkaju pojmovi komunizam i antifašizam što ni u kom slučaju nije isto. I komunisti su u nekim svojim postupcima bili fašisti.

U svakom slučaju valja napomenuti kako je fašizam najveće zlo dvadesetog stoljeća i osuditi ga, bez obzira tko ga prakticirao.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
hrvoje
hrvoje
10 years ago

A Armija Krajova nije postojala uopćte, ili to nije dio Evrope? I je li među tim hrvatskim građanima bilo Srba ili su svi bili četnici pa smo ih morali oslobiti od njih samih? Prava šteta što su sami, a da ih niko nije tjerao, otišli 95 iz Hrvatske! I to je naravno bio naš antifašizam!

Josip Mayer
10 years ago

Za moj pojam najbolje bi bilo da se sve to ne zaboravi i prepusti..povjesti naših djedova i pradjedov….a mi da se okrenemo više ..novim budućim promjenskim izazovima.

Ivo Dorotic
Ivo Dorotic
10 years ago

Samo jedno pitanje, koji je fašizam bio gori crni ili crveni?
I još nešto iz povijesti Katoličke Crkve, zvijezda je prvi pet stolječa bila simbol katoličanstvam što je od 6-og
stolječa prihatio križ, a crvena je, jer se crveni što su sve s njom napravili.

P.S.: Lijep pozdrav sa sunčanog Brača!!!

Ivan
Ivan
10 years ago

“Danas se nažalost često brkaju pojmovi komunizam i antifašizam što ni u kom slučaju nije isto”. (E.C.) Deklaracija, iako ne obvezujući dokument, obvezuje moralno i civilizacijski. Molim prvo zabranu “zvijezde petokrake” koja je, osim što je bila simbol Komunističke partije pod kojim su se događale masovne likvidacije, bila agresorski znak “vojske” koja je ubijala, među ostalim, i našu (brodsku!!!) djecu! Kako bismo jasno razlikovali antifašizam od komunizma potrebno je zamoliti “drugove” iz SAB-a (Savez antifašističkih boraca) da se jasno i ne dvosmisleno odreknu komunističkog nasljeđa odnosno da jasno kažu tko je od njih (“ne privilegiranih” boraca) član predmetne asocijacije, a… Read more »