IZLOŽBA O SATIRI “DUJE BALAVCA”

tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/U galeriji vjećnice Charlottenburg je u nedjeljno prijepodne, /31.listopada/ otvorena izložba čija je tema satirični časopis „Duje Balavac“ koji je u Splitu izlazio prije stotinu godina. Izložbu je otvorila  Monika Thiemen, gradonačelnica berlinske općine Wilmersdorf-Charlottenburg koja 40 godina njeguje partnerske veze s našim Splitom. Da se i iz drugog smjera, sa splitske strane, ta partnerska veza dvaju gradova njeguje, dokaz  je i  izložba čije otvaranje je nazočnima priuštilo lijep kulturni doživljaj.

Izložba je u Berlinu organizirana na inicijativu udruge Kultus iz Splita. O ovoj mladoj udruzi osnovanoj prošle godine, govorila je ukratko Blažena Radaš, pojašnjavajući smisao i ciljeve djelovanja koji se svode na njegovanje njemačkog govornog prostora u Splitu te na predstavljanje hrvatske, posebno splitske kulturne scene u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Potom je o izložbi postavljenoj u Berlinu, govorila Ingrid Poljanić, voditeljica gradske knjižnice u Splitu.
Ova je izložba priređena u povodu stote godišnjice izlaženja Duje Balavca i svjedoči o tome kako je s početka 20. stoljeća,  Split, tada mali gradić od 20 tisuća stanovnika, imao svoj satirički list koji se kako temema tako i grafikom približavao sličnim časopisima koji su u to doba izlazili širom Europe. Važno je napomenuti da je jedan od uzora ovom listu bio njemački časopis Simplizismus. Eto dokaza kako su se i u to doba, kad nisu postajali internet i TV, ideje, vizije i umjetnički stilovi, ipak  nezaustavljivo širili Europom.  Listajući trošne stranice Duje Balavca koji je započeo izlaziti 1908. godine na inicijativu mladih slikara školovanih u Italiji, može se primjetiti kako se on bavi istim ili sličnim problemima koji su mučili skoro sve europske gradove toga doba. Duje Balavac se usuđuje kritizirati nepravde koje vidi oko sebe i ne bira osobe čije mane će razotkriti. U svoju živopisnu galeriju likova on uvodi ljude sa samog vrha društvene ljestvice, gradonačelnike, političare ali i obične male ljude sa svakodnevnim manama i situacijam iz svakodnevnog života. Oštro kritizira negativne pojave, otkriva gradske spletke, tračeve, pikanterije, kritizira nered i prljavštinu grada a osobito je kritičan prema neukusnoj i agresivnoj, modernoj arhitekturi. Treba imati na umu da je u to doba Hrvatska bila u sklopu Austrougarske monarhije u kojoj je vladala jaka cenzura pa je list bio nekoliko puta zabanjivan ali usprkos tome je ponovno izlazio hrabro prkoseći zabranama i odolijevajući financijskim problemima. Ovaj časopis,  pisan  jezikom koji je dramatično drukčiji u odnosu na onaj kojim Splićani danas govore, predstavlja pravu riznicu događaja, običaja i likova jednog davno nestalog svijeta. I može biti osnov bilo kakavih istraživanja o Splitu s početka dvadesetog stoljeća. U stvaranju ovoga lista ključnu je ulogu imao profesor Ante Katunarić,  izdavač, glavni urednik i pisac većine tekstova.  Kao moto je u uvodniku istaknuo latinsku poslovicu „ Šaliti se ali ne vrijeđati“ čega se u svom radu nastojao i držati, rekla je Ingrid Poljanić.
Izložba sadrži fotografije koje nikada prije  nisu bile razvijene, naslovnice Duje Balavca i pojedine tekstove i karikature iz časopisa, pojasnila nam je Blažena  Radaš iz udruge Kultus čijom inicijativom je izložba i stigla u Berlin. Govore o satiri Dalmacije, uljepšala je glazba mlade, 16-godišnje gitaristice Divne Šimatović iz Zagreba, koja je ove godine na međunarodnom natjecanju u njemačkom Velbertu, osvojila prvu nagradu. Ovom prigodom je  Divna Šimatović  izvela djela Bacha i Tarrega te tradicionalne splitske napjeve „Evo sam ti doša“, Ribar plete mrižu svoju“ kao i Stare splitske plesove. Tu plesu i pjesmi nije bio kraj. Naime, spletove pjesama su plesali i članovi folklora Hrvatske kulturno-umjetničke i športske zajednice koja je ovom prigodom, osim plesnog dijela doprinijela i u malom gastonomskom dodatku, zajedno s općinom Charlottenburg-Wilmersdorf.
Otvaranju izložbe hrvatske, splitske satire  u Berlinu, nazočili su Sandra Blagec i Daniel Glunčić iz Veleposlanstva RH.
A nazočila je kratko  i Dunja Rajter, pjevačica i glumica, Hrvatica koja u Njemačkoj živi od 1964. Godine. Dunja Rajter se na otvaranju izložbe u vjećnici Charlottenburg pojavila u društvu njemačkog pjevača Berta Beela s kojim zajedno ovih dana nastupa u Berlinu, na međunarodnom  varijeteu u sklopu kulturne brige o seniorima u berlinskim općinama. Nedjeljno otvaranje izložbe splitske satire koja ostaje otvorena do 21. studenog, priuštilo je ugodno druženje i kulturni susret Hrvata i Nijemaca čime je bila zadovoljna i gradonačelnica Monika Thiemen.
Ovo je jedna jako lijepa izložba. Vrlo sam sretna da je inicijativa došla iz Splita, iz jednog kulturnog društva. Mislim da partnerstvo gradova i može živjeti samo ako ga se prime i prihvate ga i građani. 40 godina partnerstva je broj na koji možemo biti ponosni samo treba misliti i na budućnost.  Ova inicijativa  i udruga Kultus  dobar su znak za budućnost partnerstva gradova, rekla je gradonačelnica Monika Thiemen najavljujući ujedno skoru izložbu koja iz  Berlina odlazi put Splita.  Izložba govori o njemačkom bračnom paru Wagner koji se  od 1900.  do 1944. godine  fotografirao ispred božićnog drveta. Izložba tih fotografija bit će prikazana u splitskom Muzeje 8. prosinca, rekla je Monika Thiemen na kraju ugodnog otvaranja izložbe splitske satire, primjećujući i sama satirično kako je kao gradonačelnica općine  Charlottenburg Wilmersdorf, od  2001. do danas upoznala čak šest splitskih gradonačelnika što smješta u posljedice vrlo mlade hrvatske demokracije. Eto kako se puno toga važnoga, čuje, vidi i sazna na otvaranju jedne izložbe.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments