SVEČANO I U KOBLENZU

tekst i foto: Jakov Vranković
088Koblenz/ U našoj domovini Hrvatskoj je  zaista svečano proslavljen ulazak u EU.  To smo najbolje vidjeli posredstvom Hrvatske televizije. U glavnom gradu Zagrebu bilo je predivno, puno važnih gostiju iz Europskih zemalja.

Čelnici Europske zajednice svi su lijepim riječima hvalili ovaj povijesni događaj a proslavio se u svim gradovima Lijepe naše, od danas europske Hrvatske.

Naravno to su proslavili i Hrvati u Njemačkoj pa i u Koblenzu, gradu prijatelju našem Varaždinu. Zajednički su proslavu organizirali ogranak HDZ-a, Hrvatsko kulturno društvo, Hrvatsko-njemačko društvo i gradovi prijatelji Koblenz-Varaždin.

U dvorani crkve St. Franciskus okupio se veliki broj Hrvata i njihovih njemačkih prijatelja da bi proslavili ovaj povijesni trenutak za Hrvatsku.

Slavlje je počelo po prvi puta sviranjem europske himne Oda radosti i svima drage Lijepe naše.

Nisu zaboravljeni ni oni koji imaju velike zasluge što ovo danas slavima, minutom šutnje odali smo počast prvom hrvatskom predsjedniku,  pokojnom Franji Tuđmanu i braniteljima koji su položili svoje živote za našu Hrvatsku

U ime organizatora, Jakov Vranković je pozdravio  nazočne a posebno Damira Sabljaka konzula u Generalnom konzulatu RH u Frankfurtu, koji je istaknuo važnost ovog trenutka i prenio pozdrav generalnog konzula g. Špoljarića, dopredsjednicu HKD  Jasnu Lovrinčević, predsjednika prijatelja gradova Koblenz-Varaždin dr. Friedhelma Pieper.

U odsutnosti predsjednika Hrvatsko-njemačkog  društva W. Taubmanna pročitan je njegov prigodni pozdran u kojemu je istaknut ovaj veliki povijesni doživljaj za Hrvatsku.

Posebno je bilo zadovoljstvo što se nazočnima obratio gradonačelnk Koblenza prof. dr. Hofmann Göttig, koji je pozdravio ovaj trenutak  i zaželio sreću u Europi. Skupu se obratio i Franjo Akmađa, tajnik KOO HDZ Srednje Njemačke i član predsjedništva HDZ. Naravno, nazočan je bio i predsjednik KOO srednje Njemačke Kruno Šimović koji je iz Koblenza. Dr.Pieper je istaknuo važnost prijateljstva gradova Koblenz i Varaždin. -Delegacije se smjenjuju i posjećuju, mi smo obavezno na prekrasnim slavljima a posebno Špancir festu.

A kako se danas ne sjetiti onih strašnih ratnih dana kada je naša domovina bila napadnuta i rušena od agresora. Hrvati u Koblenzu skupljali su se u svojoj Misiji i pomagali na sve načine. Ostala je u sjećanju jedna parola koju su tadašnja djeca a danas i sami roditelji, ponosno isticali: -Njemačka je naš privremeni dom, Hrvatska je naša domovina a Europa je budućnost. Eto, trebalo je 20 godina i sada smo napokon u Europi ali smo ostali Hrvati vjerni svom narodu i svojoj kršćanskoj vjeri a za to su zaslužne i naše katoličke misije i njeni svećenici,  rekao je između ostalog Jakov Vranković.

Naši tamburaši Nikola, Marko, Nikola i Božo su svojim pjesmama uveličali ovo slavlje i svojim pjesmama učinili ljepšim ovo naše veselo poslije podne.

Posebno  je bilo lijepo kada su dr.Pieper i njegov hrvatski prijatelj, poznati vinar Toni Reif, zapjevali dvije pjesme. Bili je lijepo vidjeti kada je grupa naših Hrvata uz harmonikaša dala sebi oduška i pjesmama se vratila u svoj dragi i nezaboravni rodni kraj.

A kakvo bi to hrvatsko slavlje bilo bez odojka i janjetine i to na ražnju, to su priuštili dragi donatori Miro Gujić i Franjo Krainović, koji su to i pripremili. Veliko im hvala!

Nijedno slavlje ne može proći bez najboljih ćavapa i poznatog restorana Dubrovnik i zato veliko hvala obitelji Vranješ. Ali ovo sve treba pripremiti i dragim gostima poslužiti a tu su kao i uvijek naše domaćice koje su kao i obično, spremile obilje salata i kolača. U ime organizatora posebno trebamo zahvaliti gospođama u kuhinji Liljani, dvjema Slavicama, Anki, Vesni kao i Peri i Viti.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments