TKO NAM DOLAZI

piše: Sonja Breljak
_4750691212Berlin/Kad po isteku ljeta vjernici stignu s godišnjih odmora, suočit će se s najavljenim personalnim promjenama u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin.

Naime, kako smo već pisali, mladi svećenik fra Ivan Ante Rozić uskoro odlazi iz Berlina u München a k nama u Berlin stiže isto tako mladi svećenik dr. fra Ivan Macut. 

Radoznali, tko nam dolazi u Berlin, potražismo kontakt i podatke o fra Ivanu Macutu koji je netom, 29, svibnja ove godine doktorirao u Rimu. Čestitamo!

Pa evo još detalja iz životopisa dr fra Ivana Macuta preuzetog s portala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu kojoj pripada.

Ivan Macut, je rođen 3. listopada 1981. godine u Vukovaru, od oca pok. Ivana i majke Katice, rođ. Lah. Osnovnu školu pohađao je u Vukovaru, Imotskom i Sinju. Franjevačku klasičnu gimnaziju završio je u Sinju, a filozofsko-teološki studij pohađao je u Splitu, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, gdje je diplomirao akademske godine 2006/2007, sa radom iz dogmatskoga bogoslovlja, pod naslovom Promjena znanstvenih paradigmi i teologija stvaranja, pod vodstvom prof. dr. Nikola Bižace.

Svečane je zavjete položio 10. rujna 2006. god. Za svećenika, na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, zaređen je 24. lipnja 2007. god. Đakonsku godinu obavio je u župi sv. Franje u Imotskom, a tu je proveo i dvije godine u službi župnog vikara.

2009. godine uprava Provincije šalje ga na poslijediplomski studij iz međureligijskog dijaloga i ekumenske teologije u Rim.

Akademske godine 2009./2010. upisao je specijalizaciju iz fundamentalne teologije – Znanosti o religijama na Papinskom sveučilištu Lateran (Pontificia Universitas Lateranensis) u Rimu, gdje je 24. lipnja akademske godine 2010./2011. god., sa ukupnom ocjenom cjelokupnog studija Summa cum laude, postigao akademski stupanj licencijata.

Akademske godine 2009./2010. na Papinskom Institutu za studij Arapskog jezika i islamistike (Ponticifio Istituto di Studi Arabi e d’Islamistica – P. I. S. A. I.) pohađao je kao izvanredni student i studij Uvod u Islam i Arapski jezik.

Od akademske godine 2011./2012. doktorand je na teološkom fakultetu Papinskog sveučilišta Antonianum (Pontificia Università Antonianum) u Rimu sa specijalizacijom iz ekumenske teologije, a ujedno pohađa predavanja i radi istraživanja vezana uz doktorski rad na Institutu za ekumenske studije San Bernardino (Istituto di Studi Ecumenici) u Veneziji. Također je u akademskoj godini 2012/2013 pohađao predavanja i na Valdeškom teološkom fakultetu u Rimu.

29. svibnja 2013. godine, na Papinskom Sveučilištu Antonianum u Rimu, na teološkom fakultetu, fra Ivan Macut je obranio  doktorsku disertaciju pod naslovom Il pensiero ecumenico di Oscar Cullmann – Indagine sulla sua opera teologica – Ekumenska misao Oscara Cullmanna. Istraživanje njegova teološkog opusa, te je time stekao akademski stupanj doktora znanosti iz područja humanističkih znanosti, polja teologije, granaekumenska teologija. Voditelj disertacije bio je prof. dr. dr. Gianluigi Pasquale, a suradnici su bili prof. dr. Fulvio Ferrario i prof. dr. Jörg Lauster.

Ukratko, u svojoj doktorskoj disertaciji, fra Ivan Macut je predstavio i ocjenio ekumensku teologiju i misao Oscara Cullmanna te ukazao na eventualne mogućnosti gdje se ta ista misao može upotrijebiti za budući ekumenski dijalog između još uvijek razjedinjenih kršćanskih Crkava.

Dr fra Ivan Macut piše i objavljuje znanstvene članke kako u domaćim tako i u inozemnim teološkim časopisima. Osim toga, recenzira knjige i piše duhovna razmatranja. Područja kojima se posebno bavi jesu: ekumenska teologija, teologija religija, scijentologija.

Bit će zanimljivo u Berlinu pratiti propovjedi ovog mladog svećenika-znanstvenika. Dobro nam došao!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments